Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu

ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА

(1/8) > >>

Rakovac Goran:

--- Citat: Edi Daruši  Decembar 22, 2016, 07:32:22 ---
--- Citat: Драган Нешковић  Decembar 21, 2016, 21:22:08 ---
То другачије питање би гласило:
Да ли имају губитака колеге који раде са дб, лр, фр, полошкама са класичним дб рамом, а примењују технологије рада којима ограничавају матице у својим плодиштима, и даље колеге који раде са алпским, бн, рв, ев и сличним (ако постоје) кошницама?


 

--- Kraj citata ---
Kao početniku nije mi jasno zbog čega! Ako je o tome pisano na forumu izvinjavam se.

--- Kraj citata ---


                         Нешковић је у праву када ово тврди. Међутим то је мало подужа прича а уз то још и јеретичка у нашем пчеларству. Онај ко је буде систематизовао и објавио трчаће " топлог зеца " као на Голом отоку. Јаки лобији који владају српским пчеларством неће дозволити да се о томе уопште и разговара већ ће то дочекати на нож .
                         У српском пчеларству су велике паре у оптицају и они који диригују токовима тог новца не желе ништа да мењају јер би изгубили своје позиције. Наше пчеларство је један од последњих бастиона тзв. " самоуправног социјализма " на челу са параполитичком организацијом која се зове СПОС. Ту се све ради по оној старој " Ја тебе Сердаре , Ти мене Војводо а каква смо ...... то само ми знамо ".
                         Ненад Туцаков ми је један од сведока који је присуствовао разговору који сам водио на последњем сајму пчеларства на Ташмајдану са двојицом  важних људи те организације у башти кафића Бона Фидес . Свашта сам им том приликом рекао тешко да би и пас то полизао. Обојица су се сложила да је све што сам им рекао тачно. Један се правдао да је управо смењен са свих функција ( као да га то оправдава ) док је други на крају разговора слегнуо раменима и просто констатовао да он воли власт ма каква и колика она била и да је за свој опстанак на тој власти спреман све да учини. Бесрамно али бар искрено. На крају се Бог зна како поздравио са мном и тражио ми визит карту да будемо у вези . Наравно да му нисам дао ни телефон а камоли визит карту.
                          Извините за ово искакање из теме питање је да ли о томе треба уопште дискутовати на овом форуму. Ако треба онда на некој новој посебној теми. Не знам размислићу па можда у доколици ових зимских дана такву тему и отворим.

Nenad Tucakov:

--- Citat ---  Извините за ово искакање из теме питање је да ли о томе треба уопште дискутовати на овом форуму. Ако треба онда на некој новој посебној теми. Не знам размислићу па можда у доколици ових зимских дана такву тему и отворим.
--- Kraj citata ---
Recimo tema: Ponašanje pčelara i sigurni gubici

Potpisujem Rakovčev transkript razgovora u kafiću. Čak sam, iako često znam da budem grub, bio zaprepašćen otvorenim natrljavanjem noseva i nedostatkom odbrane kritikovanih. Izgleda da je njihovo držanje pravi recept za uspeh.

Tek čitajući ovih par Neškovićevih postova, shvatio sam suštinu tolikog animoziteta prema RV. Niko tu ne mrzi ni Voju, ni njegovu košnicu. Ali bato, ako firma sponzoriše kurs početnika, svakako predavač neće pričati o RV košnici, kad ta firma živi od prodaje rojeva isključivo na LR ramovima.
Naravno, svi mi ( ili bar većina ) radimo neke poslove zbog kinte. I izgleda da pri tome ne razmišljamo koliko možemo dobiti nekom promenom, već koliko možemo zbog promene izgubiti...
To je suština, rekao bih.

Драган Нешковић:

--- Citat: Rakovac Goran  Decembar 22, 2016, 08:38:05 ---... Наше пчеларство је један од последњих бастиона тзв. " самоуправног социјализма " на челу са параполитичком организацијом која се зове СПОС. Ту се све ради по оној старој " Ја тебе Сердаре , Ти мене Војводо а каква смо ...... то само ми знамо ".
... Један се правдао да је управо смењен са свих функција ( као да га то оправдава ) док је други на крају разговора слегнуо раменима и просто констатовао да он воли власт ма каква и колика она била и да је за свој опстанак на тој власти спреман све да учини. Бесрамно али бар искрено.
--- Kraj citata ---

Горане,
У нашем пчеларству има много проблема, и то није спорно. Познато ти је да је мени та тема, па хајде да кажем позната у ситна цревца. Искачемо из теме, али бих ти рекао пар речи у вези твоје поруке.

Види друже мој, пошто сам ја члан СПОС-а и нисам од оних који се лактају за позиције било где, а нисам ни од оних који су љубитељи баш сваког лика и дела које се појаве у нашем СПОС-у, послушај шта ти имам рећи на ту тему.

СПОС није један човек, ни два, ни три. СПОС је организација која броји око 10000 нас чланова. Огромна већина људи у СПОС-у су поштени, вредни, и искрени људи. Свим ми, свих нас 10000 смо СПОС. Сасвим је могуће да у толиком броју људи постоје појединци који желе да буду "једнакији", од осталих, или да за рачун свој или нечији туђи, раде нешто што није у интересу већине чланова. То је свакако могуће, али то никако не значи да је то став и становиште целе наше пчеларске организације, апсолутно сам у то сигуран.
Па сходно томе сам против таквих уопштених квалификација. Имам заиста много колега и пријатеља који су чланови СПОС-а са којима се дружим, и који су до у задњи зарез часни и поштени људи и пчелари. Такви људи Горане чине наш СПОС. Да ли има и оних мало другачијих, вероватно да има, а где их то нема мој пријатељу?

Када већ помињем СПОС па већ сам навео колико чланова има та наша организација, а овом приликом бих навео и пар чињеница о СПОС-у, првенствено за оне колеге којима то није познато.

Захваљујући СПОС-у сви пчелари који имају регистрована пољопривредна газдинства добијају субвенције по кошници, за следећу годину то ће бити 720 динара.
Само по том основу наши пчелари ће од државе добити 4 000 000 евра.
Тај исти СПОС је заслужан и што се изборио да наши пчелари добијају субвенције за опрему у најмањем износу од 40%, а у неким општинама и више. Ангажовањем СПОС-а та листа се непрестано шири.
СПОС је покренуо и велику акцију против фалсификата меда и у сарадњи са државом то даје и резултате.
Урађене су и чувене тегле (шта год ја мислио о тим теглама) и пчелари већ пакују свој мед у ипак препознатљиву теглу, држава ће помоћи и помаже том пројекту.
Почиње изградња нашег СПОС-овог погона за откуп и прераду меда, при крају су преговори са државом око решавања нашег пчеларског проблема са ПИО осигурањем, и још низ активности које су у току, а које ће сасвим сигурно бити значајни бољитак за србске пчеларе.
Да ли је све идеално, па наравно да није, али треба бити коректан па рећи и оно што јесте добро.
СПОС постоји одавно, али је за време данашњих чланова те организације, урађено више него било када у нашој историји, зашто то не рећи? Искрено верујем да у том смислу рад СПОС-а треба да подрже сви србски пчелари.

Нас пчелара у Србији има око 40 000, а у СПОС-у је нас 10 000. Верујем да би нашој организацији било много лакше да се бори за нашу позицију у друштву, да смо сви чланови те наше организације.
Зато и саветујем колеге да се учлане у савез, да буду активни у својим пчеларским удружењима, јер наш посао морамо урадити ми сами и ако се ми не боримо за свој положај у друштву, а ко ће?

Дакле пријатељу мој, тај СПОС чине људи, Града, Раша, Горан, и многи други, па на крају и ја, и ми нисмо никакви политичари, већ људи који имају крајње искрене намере према својим колегама, ми не делимо људе на чланове и оне који то нису, напротив. То ти је познато.
И да завршим ово своје писање својим уверењем, да је СПОС место коме треба да припадају сви наши пчелари. Немам никакву дилему да ћемо сви заједно успети да се изборимо и сачувамо нашу организацију, од тих пар људи који можда не деле идеје огромне већине чланова.

Рекао бих и ово, свима вама је познато да ја радим са рв кошницама, али та чињеница нити мене, нити моје пријатеље са споса који раде са другим типовима кошница, не спречава да се дружимо и помажемо једни друге.
Ми смо сви пчелари и треба да будемо део једне сложне пчеларске породице, коме то није јасно, тај је у пчеларство залутао, без обзира са којом кошницом ради.

Поставићу линк ка нашем сајту, ту имате доста корисних информација које можете прочитати и ако нисте чланови.
http://spos.info/ и искрено се надам да ћете ускоро то постати.

Поздрав свима  :)

Nenad Tucakov:
Slažem se sa Draganom. Često celu organizaciju identifikujemo sa rokovodstvom.
Medjutim, Goran nije u Bona Fides napadao organizaciju, već upravo rukovodstvo i njegovo ponašanje.

Драган Нешковић:
Нешо,
Нисам ја рекао да је Горан икога "нападао", а када смо код руководства, два човека нису "руководство".
И да будем искрен до краја, све што је СПОС као организација до сада постигао, дело је тог истог руководства.
Ништа друже у нашем животу није црно-бело. Сем дреса Партизана  ;)

Поздрав пријатељи и само опуштено  8)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju