Pčelinja paša > Medonosno bilje

LESKA (Corylus avellana)

<< < (10/10)

Milan D. Saric:
Буни ме то што је било повољно време, пчеле су ишле на кукурек, али не и на оближњу леску која је пуна полена кад се продрма..

И друге колеге су то приметили, а нико не зна зашто је тако!?

Dragan Šošić:
И то није чудно. Увек треба посматрати понашање пчела, а оно је од почетка првих пролећних дана усмерено ка сакупљању нектара, ако га има. Кукурек је ранопролећна биљка и сигурно је давао нешто нектара.

Па тако пчеле иду на полен док извиђачице не нашу нектар. Ако буде џанарика имала услове да добро меди, иако има полена, знатно више уносе нектар...али су пре тога, док је нектара било мање већ унеле много полена.

На сунцокрету увек има полена и то се види по телу пчеле које има трагове полена на себи, али ипак уносе нектар невероватном жестином, јер је мед услов преживљавања.

Пчеле првенствено уносе нектар (услов опстанка), потом полен (услов развоја), па ако нема на цветницама онда траже медљику. Ако нема ничега уносе много прополиса (под условом да и њега има)...Али онда пчелари кажу да је то „наследно“ да уносе много прополиса. Ја то нисам никада запазио, али сам запазио да уносе прополис у велики количинама када ничег другог нема.

Milan D. Saric:
Е то је већ врло могуће, хвала Драгане...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju