Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Varoa

Bee Gym naprava za uklanjanje varroe

(1/2) > >>

Zoran Vučković:
Da li će ovo pomoći u borbi protiv varoe? Da li se ova spravica može napraviti u kućnoj varijanti?

Bee Gym naprava za uklanjanje varroe

Sigurno ste se mnogo puta pitali koliko načina vam je na raspolaganju za pomoć oko suzbijanja varoze pčela a da se ne koriste kemijska sredstva. Vita (Europe) LTD izbacila je na tržište napravu koju je nazvala "Bee Gym", to je sprava za uklanjanje varroe sa pčele bez upotrebe kemijskih sredstava.

To je u stvari jednostavna naprava koja se smjesti unutar bilo koje košnice i koja će potaknuti pčele da se pomoću nje oslobode grinje. To je u stvari žica i strugač na malom (11 cm x 11 cm) plastičnom okviru o koju pčele same trljaju leđa i trbuhe ne bi li se oslobodile grinje.

Grinja tada pada preko mreže u antivaroznoj podnici na ljepljivu podlogu tako da se ne mogu vratiti nazad u košnicu. Sve št Ljepljiva uo pčelar treba odraditi je da ljepljiv umetak na podnici redovito kontrolira i po potrebi zamjeni novim.

Kako koristiti Bee Gym

Bee Gym je kako se navodi na službenoj stranici  Vita (Europe) LTD vrlo jednostavna za implementaciju, jednostavno ga postavite na mreži antivarozne podnice tijekom prvog rutinskog pregleda. Tu može ostati tijekom cijele godine, osim kad vršite čišćenje podnice.
Izvor: http://pcelarstvo.hr/index.php/vijesti/novosti/534-bee-gym-naprava-za-uklanjanje-varroe
           http://www.vita-europe.com/products/bee-gym/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ova tema je otvorena iz najbolje namere.
Ove tekstove sam našao na internetu, ne reklamiram, ne prodajem, ne preporučujem jer nemam lična iskustva (ograđujem se sa svih strana :) ).
Ako moderatori smatraju da je ova tema nepotrebna mogu je obrisati.

dusan lazic:
Šteta - nismo videli kako izgleda umetak posle izvesnog vremena...??!!

Boris Salaj:
Here we tested the efficacy of the Bee Gym™, a device hypothesized to increase honey bee auto-grooming and increase mite removal from colonies. Natural mite fall from 20 colonies was counted for 14 days, after which half the colonies were fitted with a Bee Gym and half with a control object. Mite fall and the proportion of damaged mites were then recorded for another 14 days. Total mite fall was generally higher over the second 14 days, but this increase was not significantly higher for the Bee Gym colonies than for the control colonies. There was also no difference in the proportion of damaged mites between the two treatments. Mite fall and damage to mites may be influenced by other factors, and this is discussed; however, given that we found no effect of the Bee Gym, we conclude that there is no evidence from this study of its efficacy as a management strategy for V. destructor.

kratak prevod

"NEMA EFEKTA"

Bojan Šušnjar:
Nema potrebe za brisanjem Zoki.
Nema povrede pravilnika foruma a može biti korisno nekom ko se zapita isto kao ti...

Pozdrav svima...

zoran drpljanin:
Zasto brisanje majkane, nasao si i iz najbolje namere prezentovao, Boris je nasao prevod i to je to.. Idemo dalje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju