Zakonski propisi > Zakonska regulativa o pčelarstvu u Srbiji

PROCEDURA I POSTUPCI PRILIKOM REGISTROVANJA GAZDINSTVA

(1/7) > >>

Dragan Milenković:
                  Poštovane kolege pčelari,

posebno vi sa višegodišnjim iskustvima. Nađoh za shodno da započnem ovu temu, koja na prvi pogled ne donosi ništa posebno od saznanja, ali ima i Bogu hvala biće sve više novih članova na ovom našem forumu, kojima će možda značiti i biti od koristi da saznaju sve o PROCEDURI PRIJAVLJIVANJA GAZDINSTVA.
Naime, ja sam (tek) sada prošao kroz tu priču, iako sam trebao to odavno da odradim.
Kao prvo , obavezno to treba svako da odradi čim započne sa pčelarenjem - razlozi su brojni i o tome ću drugom prilikom.
Sada da ne bih zamarao previše one koji ovo čitaju, molim da se uključite i prenesete vaša iskustva onima koji će tek prolaziti kroz ovu priču.
 A ja ću u sledećem obraćanju da objasnim postupak koji sam ja prošao.


Nenad Tucakov:
U Pančevu, završih to jesenas za jedan dan...
Malo je bilo nedoumica i vrzinog kola oko tekućeg računa, ali i to reših relativno lako. Naime, Trezor za registraciju traži otvoren tekući račun, a Banka neće da otvori račun, ukoliko gazdinstvo nije registrovano. Rešio sam to u dogovoru sa bankarskom službenicom ovako:
Dodelila mi je broj tekućeg, a ja sam nakon registracije gazdinstva, ponovo otišao u banku i gospodja je aktivirala račun.

Da bi ste koristili eventualne subvencije, kredite razvojnog fonda i slično, potrebno je da registrujete komercijalno poljoprivredno gazdinstvo.

Ukoliko imate zaposlenje, ili bilo koji drugi vid socijalnog osiguranja, nećete biti obveznici plaćanja PIO i zdravstvenog osiguranja, vezano za gazdinstvo. Ukoliko niste nigde drugde osigurani, moraćete sebi uplaćivati doprinose. Vodite računa o ovome.

Inače, ove godine, ne mora se ( ko već ima registrovano ) reaktivirati gazdinstvo...

Od mene zasad toliko. ;)

Dragan Milenković:
          Hvala kolega Nenade,
eto vidiš već vidim da je bilo potrebe za ovom temom. Zapravo se kod nas ništa precizno ne zna. Ja sam prilikom prijavljivanja imao sledeći redosled :

1. Odlazak kod veterinara koji predstavlja Upravu za veterinu na području na kojoj stanujemo, tj. po adresi iz lične karte.
On nam dodeljuje HID - broj poljoprivrednog gazdinstva, i kod njega nam od dokumentacije treba lična karta, i fotokopija parcele na kojoj nam zimuju ili su stalno postavljene košnice sa pčelama.

2. Zatim odlazak kod veterinara koji predstavlja Upravu za veterinu, na području gde se nalazi ta parcela,( ako je to na istom području onda se sve završava kod tog jednog veterinara) radi obeležavanja pčelinjih društava tj. košnica, on nam izdaje Potvrdu o obeležavanju pčelinjih društava, koja nam treba za dalji postupak.

3. Sledeći korak je odlazak u banku i otvaranje Namenskog računa, na koji će nam uplaćivati subvencije ukoliko ih dobijemo, tu treba znati da se uglavnom za taj račun u većini banaka plaća mesečno održavanje ( od 125,oo dinara pa na više) za one mesece u kojima smo imali promene na računu, dok za periode mirovanja ne plaćamo ništa.
Za otvaranje računa dakle, meni je bilo dovoljno što sam dobio od veterinara POTVRDU O REGISTRACIJI GAZDINSTVA.

4. I naposletku potrebno je otići u UPRAVU ZA TREZOR na teritoriji na kojoj živimo, tj. po adresi iz lične karte.
E tu sada mogu nastupiti komplikacije (kao meni) pa treba obratiti pažnju na sledeće :

- Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva (u ovom slučaju pčelar) mora imati svoju parcelu na kojoj niko nije registrovao poljoprivredno gazdinstvo.
 -Pčelar može na tuđoj parceli registrovati poljoprivredno gazdinstvo, ali mu je potreban UGOVOR O KORIŠĆENJU zemljišta bilo da je sa naknadom ili bez naknade, koji mora biti OVEREN kod Javnog beležnika - notara.
-Potrebno je popuniti KOMPLET OBRAZACA ZA UPIS U REGISTAR - može se skinuti sa sajta Uprave ili ćete ih dobiti kada odete u Upravu ( potrudiću se da ih postavim na ovoj temi), ovi obrasci su ispisani jako sitnim slovima pa će to biti nemoguća misija za starije ljude, da ne govorim koliko su komplikovani i potrebno je sve prvo lepo pročitati pa popunjavati. Zato je moj savet da ih pribavite, pa kod kuće polako popunite. Posebno treba obratiti pažnju da se obeleži KOMERCIJALNO domaćinstvo, ukoliko želimo da koristimo subvencije ili slična sredstva koja dodeljuju državni organi.

Dakle, za Upravu za trezor potrebno je pripremiti :[/b]

1. Popunjen komplet obrazaca za upis u registar
2. Ličnu kartu - očitanu ili fotokopiju
3. Lične karte članova domaćinstva koji su dali izjave da su članovi poljoprivrednog gazdinstva
4. Prepis lista nepokretnosti - original ili overena fotokopija ne stariji od 6 meseci
5.Ukoliko se prijavljujemo na parceli koja nije naše vlasništvo  - Overen ugovor o zakupu ili ustupanju poljoprivrednog zemljišta na korišćenje pod uslovom da ugovor nije zaključen sa pravnim licem, osim ako je zakupodavac Ministarstvo nadležno za poljoprivredne poslove, odnosno crkva ili verska zajednica ali da rok važenja ugovora ne može da istekne pre 31. oktobra u godini na koju se odnosi upis ili obnova registracije.
6. Dokaz o otvorenom namenskom računu kod banke ( ugovor o otvaranju računa, potvrda banke)
7. Kopija HID-a - Identifikacioni broj gazdinstva koji nam je odredila Uprava za veterinu, tj. veterinar.

Za sada od mene toliko, a vi koji imate nešto da dodate pišite. Da pomognemo Srpskom pčelaru početniku i svima kome ovo bude od pomoći.

Medno nam doveka bilo.

Nenad Tucakov:

--- Citat ---Za sada od mene toliko, a vi koji imate nešto da dodate pišite. Da pomognemo Srpskom pčelaru početniku i svima kome ovo bude od pomoći.
--- Kraj citata ---

Ne "toliko" već "komplet". Tu se nema ništa ni oduzeti, niti dodati. Sve si, Dragane, jasno i precizno objasnio.
Ja sam, naravno, ostavio u svojoj poruci i prostora i tebi šlagvort da završiš onako kako si i započeo. :)

Malo možda izgleda komplikovano, ali, ako imaš svoju zemlju, bez po muke se završava za par sati, a ako nemaš, pa ti treba ugovor, onda za možda jedan sat više... :D

Dragan Jovanovic 75:
            Koliki je minimalan broj košnica  potreban da bi se registrovalo gazdinstvo? I da li se namenski račun gasi posle utrošenih sredstava , odnosno, da li je subvencija jednokratna ili se sredstva dobijaju svake godine.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju