Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Ostale vrste bolesti

EVROPSKA TRULEZ

(1/1)

milosav moretic:
Kako nisam mogao da nadjem na ovom forumu ovu tremu, eto otvaram je.
Pocetkom jula meseca, jedna pcelinja zajednica mi je nekako ostala bez matice(desetak dana bez legla). Normalno, usledilo je, dva tri rama raznog legla iz drugih kosnica, povukla je maticnjake, izvela se matica, pronela i posle desetak dana, jer je kao drustvo oslabilo, prehranjujuci je primetio sam da teze povlaci sirup iz hranilice. Pri pregledu sam ustanovio da je leglo malo cudno, kao da im dosta trutovskog a osetio sam i odredjenu smrad iz kosnice. Posle par dana pri ponovnom pregledu isto. Razgovarao sam sa par iskusnih pcelara i nakon kosultovanja sa burazerom vetrinarom i njegovom preporukom obratim se katedri na veterinarskom fakultetu za zarazne bolesti i bolesti pcela u Bgd-u. Odesem uzorak, prof.dr. Dragan Bacic(Rodom iz V.Plane) me korektno primi, obradi ga i dijagfnostikuje EVROPSKU TRULEZ. Pitam za terapiju, pedlozi mi da ostalo leglo iz kosnice neutralisem potapanjem tih ramova u vrelu vodu a pcelama u kosnici dodam cetiri-pet ramova legla iz drugih kosnic i to bi bilo sve.
 Do sada nisam imao iskustva sa izlozenim, pa predlazem da ako ga neko od kolega ima iznese, da prodiskutujemo i budemo za iskustvo bogatiji.

zoran drpljanin:
Da, za njega kazu da je manje opasno i i zlecivo u odnosu na  ATL, sto i nije cudno, od njih nista dobro....Verovatno ces sanirati problem na predlozeni nacin... Ja bi uradio sl. odneo tu kosnicu van pcelinjaka u neki karantin i probao zbog sebe da je izlecim ili postupio kao kod Americke, sve spalio, tudjice, grabez i trutovi mogu da prenesu bolest na ceo pcelinjak i onda prolem... U svakom slucaju, nije joj mesto u pcelinjaku..

Zoran Vučković:

Istraživanje ruskih naučnika: Uticaj belog luka na bolesti pčela

Dragan Šošić:
Ако се не отклоне узроци појаве болести ништа неће бити од велике користи. Не треба се заносити „пречицама“.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju