Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela

Varoa i prirodna sredstva za borbu protiv nje

(1/5) > >>

Bojan Šušnjar:
U današnje vrijeme kada je postalo popularno sve što nosi predznak "eko", "bio", "herba" i sl. ni pčelarstvo nije pošteđeno ovog trenda. Teško je utvrditi koliko neki proizvodi zaista sa razlogom nose ovakav predznak pa uglavnom ostaje da se vjeruje na riječ proizvođaču. Kada je profit konačan cilj velika je šansa da će biti zloupotreba a sankcionisanje takvih slučajeva kod nas gotovo da ne postoji.

Sa druge strane internetom kruže recepti za biljne preparate koji navodno pomažu u suzbijanju varoe.
Vodim se parolom ako ne pomogne neće ni da škodi pa zato pokrećem temu na ovom našem forumu.

Jedan recept na koji sam ja naišao čitajući forume ću da prenesem ovdje.

Dakle radi se o maceratu čiji sastojci i način pripreme su navedeni u nastavku:

U 7 dl (0,7l) ulja (maslinovo mada izvor kaže da može i obično suncokretovo) dodati 0,5 dl (50ml) alkohola (nije navedeno ali vjerovatno 96% etilena) i zatim dodati sledeće biljke:

1 kašika vrijeska bijelog
1 kašika ruzmarina
1 kašika smilja
1 kašika žalfije
1 kašika pelina
1 kašika borovih iglica
1 kašika majčine dušice
1 kašika kantariona
2 kašika lavande

Jedinica mjere je supena kašika. Sve biljke se osuše pa se sitno samelju. Macerat držati na tamnom mjestu tokom čitave godine te ga upotrebljavati po potrebi.

Primjenjuje se tako što se natopljene katronske trakice ili drvene letvice postavljaju preko satonoša plodišta. Pretpostavljam da se može koristiti i na truleks trakicama.

Izvor recepta je sledeći sajt a ja sam ga samo malo editovao:

http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=18&t=9697&start=60


E sada, nameće se pitanje šta je ovdje aktivni sastojak koji djeluje na varou?

Nisam stručnjak za hemiju a ni za ljekovito bilje pa nisam relevantan da tvrdim bilo šta.

Čitajući postove po raznim sajtovima naišao sam na interesantnu tvrdnju da je naučno dokazano da varoa, kako nema razvijen sistem optičkog čula, za orjentaciju unutar košnice koristi druga čula a prije svega čulo mirisa pomoću kojeg pronalazi adekvatnog domaćina prenosioca i leglo adekvatne starosti u čije ćelije se useljava i na taj način razmnožava.

Tragajući malo po internetu naišao sam na zanimljiv dokument koji u suštini potvrđuje gornje navode.

http://www.beeculture.com/a-closer-look-varroa-mite-orientation/

E sada, prema nekm izvorima, jaka eterična ulja utiču na razvoj varoe tako što joj blokiraju čulo mirisa pa ona nije u stanju da se unutar košnice ispravno orjentiše što joj otežava pronalazak ćelija sa leglom odgovarajuće starosti, te tako suzbija njeno razmnožavanje.

To bi značilo da ovakvi preparati bazirani na eteričnim uljima iz ljekovitog i aromatičnog bilja na varou djeluju kao svojevrstan blokator čula te indirektno kao repelent.

Treba imati u vidu da ovakvi preparati vjerovatno direktno ne ubijaju varou nego joj otežavaju reproduktivni ciklus te je vjerovatno neophodno njihovo dugotrajnuje djelovanje kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati.

Neki pčelari navode da postižu dobre rezultate što se prema navodima potvrđuje kontrolnim tretmanima jačim sredstvima krajem ljeta.
Pretpostavljm da efekat neće biti zadovoljavajući na jako inficiranim zajednicama pa sa tretmanom treba početi već u proljeće.

Kako je sastav preparata jasan iz gornjeg recepta ne vidim razlog zašto bi dugotrajnije prisustvo u košnici stvaralo veće probleme.

Možda u vrijeme medobranja intenzivan miris može da utiče na aromu meda pa se eventualno tada može izbjeći tretman.

Takođe pčele se u svom životnom i reproduktivnom ciklusu koriste čulom mirisa pa je moguće da ekstrakti eteričnih ulja mogu u određenoj mjeri nepovoljno uticati i na pčele. Ovo je naravno samo moja pretpostavka.

Ako je tačan mehanizam djelovanja naveden u gornjem tekstu onda bi se broj sastojaka u gornjem receptu možda mogao proširiti sa još nekim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja.

Možda bi i varijacija sastojaka u recepturi u određenim vremenskim intervalima smanjila mogućnost razvoja rezistentnog soja varoe.

Eto kako se da vidjeti riječi "možda" i "vjerovatno" se često koriste u gornjem tekstu a sve sa razlogom jer je ovaj moj post u stvari jedna velika pitalica koja traga za odgovorima pa se nadam da će neke kolege koje imaju više iskustva i znanja dati neke odgovore.

Ujedno se izvinjavam zbog dužine teksta.

Pozdrav svima...

Rakovac Goran:

               Добра тема , добар текст. Што се рецепта тиче као што и сам рече " ако не помогне неће ни да шкоди ". До сада сам користио само брстивар али вреди поразмислити и о овом рецепту.

Bojan Šušnjar:
Gorane tema jeste bar meni jako interesantna.

Postoje i neke informacije o štetnom djelovanju nekih eteričnih ulja na pčele pa ni to ne treba zanemariti.
Istina rađeni su testovi sa doziranjem ulja u prihranu i pokazalo se da su u određenim koncentracijama neka ulja smrtonosna za pčele.
Okačiću link na stranicu kada budem u prilici.

Moja prva poruka se nije doticala ovakvog načina primjene eteričnih ulja ali treba imati na umu da i prirodni preparati mogu škoditi pčelama ako se predoziraju.

Nenad Tucakov:
Ako je nešto prirodno, to ne znači da ne može biti škodljivo za druge organizme. Eto, recimo, prelepa gljiva iz crtanih filmova i slikovnica, ona crvena, sa belim tačkama, muhara ( Amanita Muscaria ) je jestiva samo jedan put u ljudskom životu. A ima nekih pužića, koji je grickaju svaki dan, po ceo dan...

Ako je nešto organsko, to samo znači da u sebi sadrži jedinjenja ugljenika ( C2 ) ( osim nekoliko izuzetaka  - CO, CO2, dijamant, ugljena kiselina i njena jedinjenja, te cijanidi itd ). I nikako ne znači da je to samo blagotvorno...

Ako eterična ulja "pokrivaju" miris juvenilnih hormona i dezorijentišu varou, mislim da nije neophodno da bude toliko različitih ulja. Recept koji je Bojan izneo je verovatno efikasan, ali sigurno da ne bi bio manje dobar ni da ima upola "mirisa" manje. Setimo se da Apigard sadrži samo jedno eterično ulje...

Ne verujem ni da u Brstivaru ima 100 travki mirisavki.

Bojan Šušnjar:
@ Nenad

Opa, eto tebe iskoči od nekud. Ja se već zabrinuo...  ;)


--- Citat ---Ako eterična ulja "pokrivaju" miris juvenilnih hormona i dezorijentišu varou, mislim da nije neophodno da bude toliko različitih ulja. Recept koji je Bojan izneo je verovatno efikasan, ali sigurno da ne bi bio manje dobar ni da ima upola "mirisa" manje. Setimo se da Apigard sadrži samo jedno eterično ulje...

--- Kraj citata ---

Moguće da si u pravu glede broja travki ali je pitanje koja od travki je ta magična?

Apigard sadrži samo timol a upravo je timol No1 među prirodnim uljima po štetnom djelovanju na pčele ako ga konzumiraju oralno.
Za druge načine izlaganja nebih znao ali vjerovatno i tu prednjači.

Evo linka na dokument koji sam pomenuo u mojoj prethodnoj poruci:

http://www.dave-cushman.net/bee/naturaloils.html

Tekst je na engleskom jeziku pa ko ne divani engleski evo stranica sa google prevodom:

Srpski:

https://translate.google.com/translate?u=http://www.dave-cushman.net/bee/naturaloils.html&langpair=en%7Csr&ie=UTF8

Hrvatski:

https://translate.google.com/translate?u=http://www.dave-cushman.net/bee/naturaloils.html&langpair=en%7Chr&ie=UTF8

Prevod na hrvatski djeluje vjerodostojnije.Evo i linka na širu tematiku vezano za varou sa istog sajta:

http://www.dave-cushman.net/bee/varroatreatment.html

Tu ima dosta zanimljivih informacija.Za prevod možete koristiti sledeću stranicu:

http://www.lexilogos.com/english/translation_page.htm

U polje na ovoj stranici kopirati link stranice koja se želi prevesti i odabrati jezik iz ponuđene liste.

Pozdrav svima...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju