Pčelinji proizvodi > Med

Фалсификати меда у Србији

(1/1)

Rakovac Goran:               Да ли је држава коначно почела да ради свој посао ? ? ? Немам адекватан одговор али текст у данашњој Политици охрабрује.
Ветеринарска инспекција наложила да се из „Идеје” повуче ливадски мед који је под њиховом робном марком производила фирма „Аза” из Лединаца. – Произвођач тврди да је мед природан.о Пиксабеј
Ливадскимед, приватне робне марке „Меркатор С”, произвођача „Аза” из Лединаца, који се продавао у „Идеји Супер” на Новом Београду, не одговара домаћем стандарду о квалитету меда и наложено је његово повлачење из продаје, потврђено је „Политици” у Управи за ветерину.
Овај производ (лот или партија 163-1) „пао” је на сензорној анализи која је рађена у акредитованој лабораторије Научног института за ветеринарство Србије, а потом је исти резултат потврдио и Институт за хигијену и технологију меса где је обављена суперанализа. Мед "К плус", повучен из продаје, на основу сензорне оцене акредитованих испитивача, није испуњавао одредбе члана 5. као и члана 16.3 Правилника о квалитету меда и других производа пчела.
Утврђено је да производ одступа од параметара. Прецизније, мед је био нетипичног мириса и измењеног укуса, несвојственом ливадском меду. Подсећао је на загорео шећер и био је превише сладак. Боја му је била тамнобраон. И суперанализа дала је исте резултате – рекла је за наш лист Љиљана Ивањац, начелница Ветеринарске инспекције.

sasa zivic:
Zašto gapšovlače,,,teba ga uništiti jer će ovako biti prepakovan i opet na raftove...

Rakovac Goran:                 И данас опет на насловној страни Политике текст о фалсификованом меду.


Промењене су етикете па у исту стакленку сада стаје мање меда. – Пчелари сумњају да је реч о фалсификатимаФалсификати меда у Србији               Савез пчеларских организација Србије (СПОС) сматра да на домаћем тржишту има најмање две трећине неисправног меда и да без сталних контрола неће бити помака у решавању овог проблема.Они питају фирме које пакују мед зашто су замениле етикете на класичној стакленој тегли (од 720 милилитара) у коју стаје тачно килограм чистог меда. На њиховим декларацијама сада пише да та тегла садржи 950 грама меда, уместо килограм, а тегла је остала иста.   
               Постоји оправдана сумња да у теглама није прави мед. Јер, специфична тежина меда је таква да у ту теглу најчешће стаје килограм меда. Они су то волшебно променили, а амбалажу задржали. Зашто? Када направите вештачки мед он нема ту специфичну тежину као прави и у паковање не може да стане килограм – наводе у СПОС-у и захтевају од ових фирми да јавности одговоре на ово питање.


П.С.


                Ко жели цео текст мораће да купи Политику.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju