Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Викенд пчеларење

(1/2) > >>

Rakovac Goran:                  Пчелињак ми је од места становања удаљен тачно 100.километара. Ова чињеница ме онемогућава да га посећујем када то пожелим а некада и када је то неопходно већ искључиво викендом. Породичне и друге обавезе су често такве да се ове посете разреде на сваки други - трећи викенд а у зимском периоду посете су и ређе.
                  Овакво стање захтева посебну технику рада са пчелама која се мора ускладити са ограниченим терминима и временом који су на располагању. Чести су случајеви да је готово немогуће интервенисати или урадити потребно у оптималним роковима.
                  Основне поставке задовољавајућег рада у оваквим околностима су :
                  - редовно праћење временске ситуације ,
                  - благовремено планирање извођења потрених радова на пчелињаку и
                  - одговарајућа припрема алата , материјала , хране или чега већ што ће при раду на пчелињаку бити потребно.
                  Обзиром да нисам једини који се сусреће са овим проблемима отварам ову тему да би смо на њој разменили искуства о раду на пчелињацима при оваквим лимитирајућим околностима.

Rakovac Goran:              Одговор Дејану Ђукићу на питање борбе против варое током целе године у викенд пчеларењу постављено путем пп порука.


              На стационарном пчелињаку , насељеном РВ , ЕВ и РЕВ кошницама , у претходним годинама сам против варое користио :


              - Рам грађевњак који сам постављао обично у другој половини априла месеца и то при ограничавању матице. У РВ кошницама сам као грађевњак користио два изграђена ЕВ рама које сам постављао на друго и девето место у наставку. Пчеле су у празном простору испод ЕВ рама градиле трутовско саће које сам исецао када га матица залегне а пчеле затворе то трутовско легло. Ове рамове сам у принципу држао у плодишту све до септембра када кошницу пресложим у зимску конфигурацију. Том приликом сам ове рамове уклањао из кошнице. У овом периоду исецање и уклањање трутовског легла се врши два до три пута.
                 У ЕВ кошнице сам као грађевњак постављао потпуно празан ЕВ рам без сатне основе.


              - Брстивар са којим сам почињао обично крајем јуна - почетком јула и то на три начина : димљењем , трулекс крпицама и од прошле године прскањем. Због викенд пчеларења ова трећа варијанта , прскањем преко сатоноша ми се показала најлакшом и најоптималнијом те ћу убудуће користити само њу. Прскање је у континуитету сваког викенда обично петком увече ако стигнем или рано ујутро суботом а провера опадања варое недељом пред сам полазак. Брстивар сам за ову сезону набавио од Воје већ сада на сајму тако да сам по том питању миран ове сезоне.
 
              - У јесен почетком септембра сам користио неко од средстава која мењам сваке године. Једне године је био Аргус , друге херба а прошле мравља киселина. Идуће године ћу предност дати мрављој киселини.


              - Сваке године почетком децембра месеца следи третман оксалном киселином. Ове године сам закаснио са овим третманом и урадио га доста касније.


              Са вароом до сада при оваквим третманима нисам имао проблема . Тачно бројање опале варое након неког од третмана ми је због недостатка времена углавном било онемогућено. Ипак када сам био у прилици да и то проверим никада нисам имао велико опадање . Ова чињеница указује да се при оваквом целогодишњем третману вароа током целе сезоне држи под контролом.


               Амитраз и сличне препарате нисам никада користио .
П . С .


               Од једног пчелара који има сертификован органски пчелињак сам чуо да он током године на сатоноше плодишта ставља врхове обичне коприве која природно у себи садржи мрављу киселину. Пробао сам и то прошле године на неколико кошница али опет због проблема са временом нисам понављао тако да не бих могао пренети никакво искуство по овом питању.
               Ово је мој начин рада са којим сам до сада задовољан те ћу тако наставити и у будуће. Пчелињак ми је сада знатно проширен па сам у могућности да одвојим неколико друштава код којих бих избацио један од третмана . Но о том потом о ономе што нисам пробао ни потврдио у пракси не волим да дискутујем.


             

Dejan Đukić:
Hvala gospodine rakovac na detaljnom opisu 😊

Sto se tice vikend pcelarenja ja to ne bi' komentarisao,posto moje nije bas sjajno proslo 😀 

Lp

Rakovac Goran:                У марту месецу се кошнице морају отворити бар два пута. Први пут када време дозволи ради провере присуства матице и евентуалне потребе за додавањем хране за шта је потребно минут - два по кошници и други при првом правом пролећном прегледу који подразумева озбиљнији преглед са чишћењем или заменом подњача. Викендаши ће овога марта са оба прегледа имати проблема.
                Наиме , прогноза за март предвиђа чак 25.кишних дана. При том сви викенди су под кишом . Овај први који почиње прекосутра под леденом. Њега прескачем . За остале добра припрема . Код контејнера у принципу неће бити проблема . Међутим то је тек половина пчелињака . За ону другу , да се не би уздали у грешку меторолога , боље је добро се припремити и имати све потребно при руци . Ове године сам за март припремио на време све потребно и омашке не би требало бити. Но , видећемо .

Garic Dario:
Odlicna tema...

iako ce moj pcelinjak biti od lokacije mog stanovanja 25km, necu moci svaki dan da obilazim.

Tako da se radujem tekstovima u ovom topicu

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju