Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Викенд пчеларење

<< < (2/2)

Rakovac Goran:                    Заврших претходни пост на овој теми са " Но , видећемо ". А имало се шта и видети. Последњи викенд овог марта је више заличео на јануар . Снег опанчар , температура око нуле , ветар леден да миш и мачка заједно спавају. Како сам се надала , добро сам се удала каже народ. Џаба планови , џаба припреме , све се претвори у пусте снове. Завирио сам једном у кошнице половином месеца а мартовски викенди одоше у неповрат. Слике су од суботе 24.овог месеца.

Rakovac Goran:         Да мало обновим и освежим ову тему.
         Ове сезоне сам обиласке викендом уредно планирао , успевао да извршим припреме и мање више све планирано одрађујем. Ипак , ту и тамо је по нешто искакало из колосека. У једном тренутку је недостајало сатних основа које сам морао да докупљујем , жицам старе рамове , понестало је нозевоја , загубио се котур жице а све то када се дође на пчелињак и тамо зафали ствара нервозу и нервирање.
         Примера ради протеклог , задњег викенда багрем је још добро радио а сви слободни рамови су постављени на кошнице. Оним најјачим се морао додати још по један бар ЕВ наставак а њих више није било. Ситуација ванредна , времена мало а посао се мора одрадити. Излаз је био у хитном врцању меда из једног броја кошница како би се ослободили медишни наставци. Све је одрађено у тешком цајтноту . Изврцано 50 - так килограма меда . Бирани рамови који су почеле да затварају. Наставци постављени тамо где треба.
         На пар места пронађени изузетно квалитетни матичњаци. Дилема шта са њима ? Такву прилику не пропуштам и у ходу направим нови рој. Два роја однета 5-6 километра у Плану у двориште породичне куће .  Нема враћања излетница , ројеви остају ту месец дана без потребе било каквог прегледа а када младе матице у њима пронесу враћају се по потреби на базни пчелињак или продају у Плани. Неколико комада остало на базном пчелињаку у Радовању. Посао се одрађује у ходу , задовољство је велико , једимо што боле руке и леђа.
          Тренутно правим план за наредни викенд. Овде у Београду све на папир почев од тога шта купити , шта понети , шта треба одрадити. На терену нема премишљања само рад и рад и промашаја не сме да буде.

Ćirković Radiša:
Bravo kolega
Isto i ja radim i nije mi zao a ni tesko

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju