Pčelinji proizvodi > Med

BAKTERIJE U MEDU

(1/1)

Andreja Anđelković:
U februarskom broju lista SRPSKI PČELAR na strani broj 100 na dnu desno, uokvireno, Milutin Petrović iz Kragujevca je napisao:
" Upozorenje:
U sirovom medu koji nije pasterizovan može biti bakterija i drugih čestica koje mogu izazvati anafilaktički šok, trovanje hranom i druge reakcije. Deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju bilo koju vrstu nepasterizovanog meda, zbog rizika od botulizma."
Ljudi, jel ovo istina, treba li stvarno da se pasterizuje med?

stevanovic sveto:
Prvi put čujem da se med treba pasterizovati. Na tim temperaturama bi med izgubio lekovita svojstva jer je poznato da se ne sme zagrevati preko 40 stepeni C. Ne čitam Srpski pčelar, a baš bi volio da to vidim. Pozdrav!

Andreja Anđelković:
Na istoj ovoj temi na SPOS-ovom forumu je bilo par interesantnih diskusija koje su mi pomogle da se bolje informišem i da nešto naučim. Rezime je:
Jasno mi je da bebe ne treba da jedu med, za svaki slučaj. Jasno mi je da se u medu, ne tako često, mogu naći spore Clostridium botulinum i da su češće u rezultat sekundarnog zagađenja tokom rada sa medom. Jasno mi je da sprovođenje DPP smanjuje rizike od sekundarnog zagađenja. Link ka doktorskoj disertaciji UTVRDIVANJE PRISUSTVA
CLOSTRIDIUM BOTULINUM U UZORCIMA MEDA I MEDONOSNIH PCELA https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwjWgdKF2PfZAhUB2ywKHbi8BvYQFghEMAM&url=https%3A%2F%2Ffedorabg.bg.ac.rs%2Ffedora%2Fget%2Fo%3A7266%2Fbdef%3AContent%2Fdownload&usg=AOvVaw21DulJSxCSrkFRfhystFQz.
Nije mi jasno da u našem listu neko savetuje da pasterizujemo med. Glavni urednik bi mogao da pojasni.

Petkoski Ilija:
Најлакши начин за легализације фалсификованог меда ;) ;) :o :o ,пчелари отворите очи то могу да тврде само медари , а не и пчелари.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju