Alati i oprema za pčelarenje > LR (Langstroth-Roth)

Košnice od veštačkog naterjala

(1/4) > >>

Nešić Slobodan:
Drage kolege planiram da napravim košnicu od veštačkog materjala pa mi je potrebno što više sugestija . Planiram da koristim plastificirani lim od 0,5 mm za zidove iznutra i spolja a između bih brizgao stiropor tako da dobijem dobru mehaničku zaštitu spolja i unutra i dobijam termičku zaštitu bolju nego kod drvenih košnica. Ovakve košnice bi bile sa daleko dužim vekom trajanja a bile bi duplo lakše od drvenih i imale bi bolju termičku zaštitu. Pošto sam ja pčelar od skora interesuje me šta misle iskusni pćelari o mojoj ideji. Svaka informacija će mi biti od velike koristi .

Predrag Jovanovic:
Tacno je da bi ta kosnica imala duzi upotrebni vek i da bi bila laksa,ali bi zbog cene materijala bila i znatno skuplja.Njena visoka proizvodna cena,u odnosu na upotrebni vek ne bi bila opravdana.
Ta bolja termo zastita moze da napravi vise stete od koristi.Jedina korist je u manjoj potrosnji hrane u zimskom periodu,ali bi izazvala prerani razvoj drustva sto nikako nije dobro.
Drvo pored termoizolacije ima mogucnost upijanja odredjene kolicine viska vlage,tako da stvara povoljnu mikroklimu u kosnici.U tvom slucaju stvarao bi se kondezat po kosnici,a to je izvrsna podloga za sve gljivicne bolesti.
Za pcele je mnogo bolja kombinacija drvena kosnica,a plasticni ramovi sa plasticnim satnim osnovama.
Pcela ima odgovarajucu,zdravu sredinu,a pcelar nema ozicavanje ramova,nema parafinske satne osnove/cast retkim postenim proizvodjacima koji jos koriste vosak/.

Nešić Slobodan:
Znači slažemo se da bi duže trajala.
 Niste u pravu što se tiče proizvodne cene jer bi bila 50% skuplja a trajala bi mnogo,mnogo duže od drvene.
Što se tiče termo izolacije i preranog razvoja  mislim da niste u pravu jer postoji sistem za kontrolu ventilacije i tako bi se sprečilo prerani razvoj.
A što se tiče vlage ,e tu apsolutno niste u pravu jer je baš ta sposobnost drveta da upija vlagu problem jer kad drvo upije vlagu počinje da truli a ujedno se tu stvaraju uslovi za razvoj raznih bakteija, dok bi u košnici koja je obložena tankim aluminijumskim limom iznutra kondezacija jednostavno iscurila ako uopšte dođe do nje. Ja sam ubeđen da je upravo ovo prednost a ne nedostatak. Ovo govorim na osnovu raznih foruma gde se u inostranstvu pčelari hvale košnicama od stiropora i to ne oni koji filozofiraju nego oni koji imaju iskustava sa takvim košnicama, koji su prešli na takve košnice.

Nešić Slobodan:

--- Citat: Nešić Slobodan  Mart 19, 2018, 22:29:59 ---Drage kolege planiram da napravim košnicu od veštačkog materjala pa mi je potrebno što više sugestija . Planiram da koristim plastificirani lim od 0,5 mm za zidove iznutra i spolja a između bih brizgao stiropor tako da dobijem dobru mehaničku zaštitu spolja i unutra i dobijam termičku zaštitu bolju nego kod drvenih košnica. Ovakve košnice bi bile sa daleko dužim vekom trajanja a bile bi duplo lakše od drvenih i imale bi bolju termičku zaštitu. Pošto sam ja pčelar od skora interesuje me šta misle iskusni pćelari o mojoj ideji. Svaka informacija će mi biti od velike koristi .

--- Kraj citata ---

Aleksandar Dželetović:
Veoma zanimljivo.Meni pade na pamet da pravite Faradejev kavez pa  tako su pčele zaštićene od groma. ;D ;D ;D
E sad što se metal izbegava i koristi kao nužno zlo u košnicama to je manje bitno.Što gledaju ekološki pčelari da izbace i žicu za žičenje   i ekserčiće koje menja elektromagnetno polje u košnici manje bitno.
   

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju