Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu

Народна веровања и обичаји везани за пчеле и мед

<< < (2/2)

Rakovac Goran:

Данас је летњи св.Никола. Велики празник у народу. На данашњи дан је извршен пренос моштију св.Николе из Мире која је у античкој Ликији у Бари у Италију. У стварности се радило о најдрскијој крађи светитељових моштију и бежанију преко мора у Италију.
Св. Никола је иначе заштитник деце , путника и посебно морепловаца. И песма зато каже : " Сви моле св.Николу , његову силу на мору ... ". За овог светца су везана многа чудеса између осталог и веровање да је он повратио вид српском краљу Стефану Дечанском.
Зашто га помињем на овој теми ?
У народу од давнина постоји веровање и обичај да се прво узимање меда од пчела никако не чини пре св.Николе летњег. Тако је од давнина још од времена када багрема није било на нашим просторима. Тако би требало да буде и данас. Погледајте данас у кошнице и видећете да је багремов мед подобро затворен. Сазрео. Спреман за врцање. Од сутра канте у руке и олижите прсте. Ваља се . Медно вам било.


Vojo Brstina:
Нова истраживања поткепљују народна веровања о вредности меда и лечењу медом..
https://rs.sputniknews.com/zivot/202008291123275190-med-bi-mogao-postati-alternativa-antibioticima-/


Поздрав драгим пријатељима...

Rakovac Goran:Српски пчелар из далеке 1893. године на страни 294 под насловом " Похвала пчели " пренео је својеврсну молитву коју је изговорио професор Јован Живановић :


" Хвала ти Боже што си ме милошћу својом упознао са неуморном пчелом која ми је осладила рад а тим и слабо тело моје ојачала , која ми је показала да је само у раду живот , која ме чува од сваких страсти , која ми је отворила књигу живу а то је чудноват живот који ме при сваком посматрању и изучавању води ка високој мудрости твојој то јест ка познању тебе Боже , која ме у овим нашим мутним данима разгаљује и опомиње да нам је само у заједничком раду и слози спас и која ме још поред свега овога и матријално подиже и снажи. "

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju