Košnice Voja > Rodna Voja

Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama

(1/25) > >>

Milan D. Saric:
Evo već sam pročitao preko pola sadržaja na celom forumu (doduše tek po prvi put), i nije teško uočiti da velika većina vas, uključujući cenjenog domaćina, pčelari na nižim nadmorskim visinama i da seli košnice na razne paše. Kao apsolutni početnik, koji pritom nema mentora sa RV košnicama u blizini, "prinudjen" sam da svojih 5 košnica držim stacionarno na seoskom imanju, na 700mnv i da se sam edukujem i stičem iskustvo prakse. Dobra stvar je što nema mnogo drugih PD-a u okolini (samo 7 LR-ovki u krugu 1km vazdušnom linijom), a paša ne mogu reći da je slaba jer pored livadskog, šumskog i korovskog bilja, ima i bagrema, lipe, voća (najviše maline i šljive naravno).

S obzirom na takve činjenice i uslove, sigurno da će se moja tehnika rada razlikovati od vaše (seljenje i pčelarenje u ravničarskim predelima), pa bi voleo da ovde pišu članovi koji su "bliži mojoj strani", radi upoznavanja što boljeg i sigurnijeg rada sa RV-om.

Za početak, da krenem od početka, tj same konstrukcije košnice. Pošto sam znao da neću seliti, nisam hteo zbeg koji na jednom delu ima zamreženi deo. Moje veoma skromno iskustvo: od onih 7 LR-ovki koje sam gore spomenuo, samo jedna ima potpuno i veoma dobro propolisani zamreženi deo, a ostale imaju (kakvu-takvu) promaju u tom gornjem delu. I evo već treću godinu, ta zajednica koja je zatvorila sve otvore odozgo, ima ubedljivo najveće prinose od svih sedam, pri identičnim uslovima (ove godine 44kg). Ne znam da li je to razlog, ali ja sam uradio sve zbegove sa punom daskom (debljine 1cm) i samo jednim otvorom (1x10cm) za plastičnu hranilicu. Oko podnjače sam se dosta dvoumio, ali se na kraju odlučio za punu (znam da mi je teže kod pregleda opale varoe, ali Bože moj, koristiću Brstivar tokom cele godine kad ima uslova). Pošto sam ovu početničku seriju radio u sopstvenoj režiji, podnjača je od hrasta, a sve drugo od borovca, i sve spoljne stranice 25mm debljine.

Ispod krova je i stiropor 1cm, ali ne do ivica gde su ventilacioni otvori kroz koje može izaći malo vlage koja se "probije" kroz malu rupu za hranilicu. Ali šta sa ostatkom vlage? Da li je pametno ostaviti široko leeto (20cm) sa češljom i tokom zime? A na podnjaču staviti prazan nastavak, kako ne bi bilo direktnog udara hladnog talasa na pčele... Takodje pošto trenutno imam 16-17 ramova, prilikom uzimljavanja ostaviću slobodnog prostora na mestu krajnjih ramova, pa šta mislite o ovakvom načinu zimovanja i ventilacije ili imate neki drugi predlog?

Inače košnice su okrenute ka jugu, razmaknute 30cm, na metalnom postolju visine 40cm, s'tim da prednji deo postolja naleže na betonsku coklu (sklad) od 30cm pa su leeta faktički 70cm nad zemljom.

Hvala na čitanju, i izvinjavam se za nepostavljanje slika, biće ih... Nadam se da ćete mi pomoći za početak sa ovim pitanjem oko ventilacije; sa nadom da će se javiti još neko ko pčelari u sličnim uslovima (iznad 500mnv, bez seljenja), te pisati svoja iskustva pčelarenja, kako bi RV dobio neku novu dimenziju na forumu.

Pozdrav.

Zoran Akik:
 Милане,
 на овом и на СПОС-овом форуму, имаш текстове које је писао Миодраг Станковић из Београда, који пчелари на  1000 м, на простору Црне Траве. Прочитај његове текстове.  Имаш његове снимак на youtube, који је направио са Драганом Ђорђевићем  из Зајечара, чија писања нађи и прочитај.
Предпостављам да си нашао Драганову брошуру, о пчеларењу са кошницама Родна Воја, а коју је објавио уз Војину сагласност.

Milan D. Saric:
Ок, хвала, ако нема нико други од активних чланова, Админ тим може да избрише ову тему...

Bojan Šušnjar:
Milane a zašto da se tema obriše? Nisi zadovoljan odzivom?
Strpljenje je poželjno jer često nema trenutne reakcije na svako od pitanja.
Neke kolege ne obilaze forum svakodnevno tako da odziva može biti kasnije a i da ga ne bude tema neće da smeta.

Pozdrav svima...

Milan D. Saric:

--- Citat: Bojan Šušnjar  Septembar 03, 2018, 09:54:10 ---Milane a zašto da se tema obriše? Nisi zadovoljan odzivom?
Strpljenje je poželjno jer često nema trenutne reakcije na svako od pitanja.
Neke kolege ne obilaze forum svakodnevno tako da odziva može biti kasnije a i da ga ne bude tema neće da smeta.

Pozdrav svima...

--- Kraj citata ---
Не мора да се обрише, али админ/мод може да је пребаци у подфорум "представите ваш пчелињак", као моју тему ако не буде укључења и дискусије. Циљ је дељење искустава оних који пчеларе РВ-ом, стационарно и изнад 500мнв, и којима је циљ узети само мед од пчела (не и друге производе) и постепено увећавати пчелињак (на најлакши могући начин). Е то би волео да чујем од других, али тешко да их има таквих... Како год, ја ћу за сад одржавати тему у животу...

•   Први наставак је на хладно (са 7 или 8 рамова), други је на топло (са 9 рамова), а неке улице нису баш добро попуњене.
•   Завршена прихрана и третмани против варое (херба стрип и брстивар на тракама - по месец дана оба препарата).
•   Од сутра стиже захлађење код мене (700мнв између Златибора и Голије), дневне / ноћне температуре ће ретко прелазити 20, односно 10 степени.
•   Десет флаша-замки је нон стоп активирано, осиња гнезда у околини уништена спрејом, али се хватају стршљенови који осећају врење шљиве у кацама.
•   Лета су отворена на 200х8мм, ради правилне вентилације јер су подњача и поклопна од пуног дрвета.
•   Рамови са леглом (затвореним) имају медне венце и залежене површине нису велике; ипак то није случај код кошнице #3 која ми се чини као једини проблем код мене за сада. Шта мислите?

Поздрав из Ариља

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju