Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Ostale vrste bolesti

Лотмарија

(1/1)

Рајко Борић:
Lotmaria passim је недовољно истражени паразит који напада дебело црево пчела од чега многе угину. Установљено је у Швајцарској да је 46,7% пчелињих друштава заражено ноземом а 82.5% лотмаријом.

Например:  успешан, предузимљив, способни велепчелар видео слијед (трагове измета по снегу и кошници) и закључио да  му је 40 од 400 друштава оболело од ноземозе (мада је вероватнија лотмариоза).

Два месеца није било услова за прочисни. Искуство му говори да ће зато већина заражених друштава страдати. Туга и трошак око 2000 евра? Шта ће он да предузме?

-   Ништа тј. систем „неће ваљда“
-   Однесе пчеле на анализу па
-   Примени неки од расположивих лекова за ноземозу у нади да уништавају и лотмарију
-   Организује ванредни прочисни лет

Да ли неко зна више о томе како се зими спроводи термички начин сузбијања варое?
Можда у празној, загрејаној гаражи? Или у камиону хладњачи?*
Помоћу 4 Термокутије Руси су обрађивали по 30 друштава током осмочасовног радног времена.
Претпостављам (ако су у топлој просторији), док се то ради, или кад их истресу из коморе, пчеле ће се олакшати. Што ће им повећати шансу да опстану. И кренуће у пролеће без иједне варое. Две муве једним ударцем? Сат-два за прање и дезинфиковање гараже ми се чини малом ценом за то.
Док не набавимо или направимо термокутије за легло, додатна мера је уништавање легла? (например у замрзивачу)


* Јача удружења би можда могла да конкуришу за средства да купе и прилагоде стари камион- хладњачу у који стане око 50 кошница па да обилазе пчелињаке? (наравно, обавезна стерилизација после сваког пчелињака)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju