Radovi na pčelinjaku > Pčelinjak

Pomoc potrebna / kako lako i brzo pronaci laznu maticu

<< < (3/3)

Dragan Stantić:
Malo kasnim sa odgovorom ali baš me zanima kako se završilo. Ja bih pre svega utvrdio snagu društva, ako još uvek ima dovoljno pčela da vredi spašavati društvo, onda bih to i pokušao, a ako nema onda ovo što je izneo kolega Rakovac, zatim nejasno je da li je u pitanju trutuša ili lažne matice, ali s obzirom na datum verovatno su lažne matice. Ako imaš slabijih nukleusa, jedan staviš na mesto odnete košnice sa lažnim maticama, i te pčele će pojačati njega umesto susednih košnica kojima pojačavanje i nije potrebno.

Miroslav Tesanovic:
zavrsilo se tako sto sam na kraju istresao pcele ...

ne mozes sve da bude potaman, valjda....

zoran drpljanin:
Majkane, bez ljutnje, da li znas zbog cega si istresao pcele. U redu , resio si problem, da li je razlog trutusa ili lazne matice. Ne zbog nas, nego zbog sebe.

Miroslav Tesanovic:
po mome i po strikanu, lazne matice...
četiri puta smo tražili trutušu i  nismo je mogli naći...

Bojan Šušnjar:
Ako ja ne griješim onda se lažne matice od trutuše razlikuju po broju zaleženih jaja u ćelijama. Trutuša polaže jedno kao da je sve u redu dok lažne matice obično polažu više jaja u iste ćelije pa čak polažu i u ćelije sa polenom što matica ne radi bila trutuša ili ne. Takođe po položaju jajašaca da se zaključiti da ki se radi o lažnim maticama ili o trutuši.

Pozdrav svima...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju