Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Lipa 2020

(1/2) > >>

Vladimir Đorđević:
Drage kolege mislim da je vreme da se pokrene ova tema.
Ja sam mojih 22 kosnice premestio na gradsku lipu koja evo danas pocinje da otvara.
Inace ona sitnolisna je skoro vec precvetala a ova kasnija pocela sa cvetanjem.
Kragujevac je na oko 200m nadmorske visine i plan je da po gradu budu 10ak dana pa ih onda vracam u stacionar u Bukorovcu gde je nadmorska oko 400m i gde i imam razliku od 10ak dana u cvetanju

Rakovac Goran:
На 15 - так километара од стационара сам пронашао микро локацију са липом. Читаво брдо са око 30 ха је под липом. Није још кренула али је очекујем за пар дана , сигурно током ове недеље. Јуче сам тамо преселио 6.комада. План је да током недеље преселим још толико и неколико ројева. Ове године испитивање локације. Надам се да ће да замеди. У близини нема кошница јер је ова локација за дивно чудо непозната у овом крају. Осим липе има и доста ливаде. Крај је иначе потпуно ненасељен али се ливаде редовно косе. Ако замеди био би то леп ливадско липов микс од меда.

slavoljub_simic:
Vladimire ako je lipa kao u Vrnjačkoj Banji mižeš odmah da vratiš pčele, jer ne mede sve lipe. Banja je prepuna lipe ali ni jedna ne medi, ima samo polen, njega donose. pozdrav.

Laćarac Živojin:
Kolege pčelari, da li neko ima informacije kakvi su unosi i da li uopšte medi lipa na Fruškoj Gori ovih dana?  Ja sam oterao košnice gore pre dva dana ali nema signala za vagu pa nemam nikakvih informacija sa vage dok ne odem licno (nadam se za vikend)..

Hvala i medno

Rakovac Goran:

Малочас сам се чуо са колегом који је на Фрушкој Гори са 240 кошница. Извештаје чита са три ваге. Презадовољан је каже да му је ово рекордан унос јер годинама одлази тамо. Међутим скренуо ми је пажњу да није баш тако добро на свим локацијама . Поменуо је чак поприличне разлике у односу на микролокацију. Озбиљан је човек па немам разлога да му не верујем. Ако он лаже мене онда и ја лажем вас.
Што се тиче Шумадије липа је на локацији где сам ја отерао кошнице почела да меди у уторак - среду прошле недеље. Немам вагу али се у петак када сам погледао друштва види нови унос. Приметна је и повећана агресивност пчела што је карактеристично за липу.
Крај Мораве има по неко стабло липе и она су у пуном цвету. Брује као да си у кошници. Пчеле их посећују пре подне и пред сам мрак. Од 14 - 17 сати више пландују. Са липом се преклопило и цветање сунцокрета. По полену се види да пчеле посећују и једну и другу пашу. Ако би овако потрајало бар десетак дана резултати сигурно не би изостали.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju