Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Dezinfekcija novog Nikot aparata

<< < (2/2)

Dragan Šošić:
Тек са короном ми се смучила квазинаука која је помешала редоследе у природи. Тако је. Нисмо до сада прали руке :) сада умемо - штаб нас научио основној култури.

За гаће си у праву па ти то саветујем и за Никот: опери у води и ако се бојиш да можда има неких хемикалија може стојати неко време у води да то полако раствара.

Што се тиче бактерија то би ти била немогућа мисија и не знам чему води то дезинфиковање: то је празна прича – не можеш их никако све побити...и уз то нису све штетне. Бактерије се неће развити у условима где за њих нема хране.

Вирус, као што рекох и Воји не бих ни да коментаришем (у смислу патогеног вируса који је узрочник болести). Али, хајде рећи ћу нешто и о томе.

Хајде, нека то буде вирус деформисаних крила (он ми се некако свиђа за „опсервацију“ :) ). Приметио сам 2015. године да је било вируса деформисаних крила код новоизлежених пчела (исто се може видети и када вароа „једе“ јединку у леглу – или више вароа дође на "ручак"). На медљику пчеле крећу од свитања и ти изгледа као када багрем меди (нажалост те године па ко зна када ће бити). Полена не носе уопште и легло траљаво одржавају. Оно што се излеже из неких ћелија је потпуно недорасла пчелица (крила су наравно смежурана и неразвијена).

У једном ослабљеном организму где је отежана размена материја има протеинских форми које су отпад јер организам не функционише и то се не избацује где треба и како треба. И онда учењак вирне кроз „окуларе“ :) измуља то измеша, дода још "мирођија" и каже: вирус као узрочник...није него.

Кад већ споменусмо корону: мало сам бацио поглед данас када је било речи о побуђалим рамовима и може се видети у овом кратком извештају на Википедији...али да не пишем даље, погледајте одељак Буђи као узрочници инфекције...само што је то по мени сензационалистички јер се не ради о инфекцији него о тровању (следи упални процес у одбрани организма односно настојању да то избаци из себе – е када се дода "дезифијенс" још је јача „упала“ јер треба више отрова избацити):

https://sr.wikipedia.org/sr/Bu%C4%91

Од упала које изазива патогени вирус који вреба и само чека да нас зарази, као најјачу упалу познајем када гаће упадну у... :)(да простите).


ПС

Мени 20-30 рамова са чаурама за наредну годину стоји напољу у наставцима. Не пада ми напамет да их дезинфикујем – скинем мало паучине које има и ставим да пчеле очисте, среде и припреме.

Златко, извини што ти вршим опструкцију теме, али природа није тако успостављена па сам мало љут...знаш ова "ситувација" са короном :)

knez zlatko:
Dragane, cemu izvinjavanje, sve ok.
Poceli smo drugacije da gledamo svet oko nas, za to jedino hvala koroni sto nas je naterala da masku sa ociju premestimo na usta (ako nizasta drugo, ono bar nekima nece toliko smrdeti iz usta )
Za moje pitanje isplivao je I odgovor, hvala ti, vrlo je prosto...kao sto ruke I gace treba prati vodom, tako cemo oprati I Nikot.
Ipak, moram priznati, setio sam se jednog clanka. " Pcele pre polaganja jaja propolizuju zidove celija saca...", pa cu dan ranije prsnuti aparat sa malo propolisa rastvorenim u alkoholu, a sutra dan kad alkohol ispari ubaciti ga u kosnicu, pa nek se igraju.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju