Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Pomoć - Isto društvo kao rodonačelničko i odgajivačko - DB 10 košnica

(1/1)

Vojislav Mladicevic:
Poštovani pčelari, kolege,

Pčelarim košnicama tipa DB 10 sa skromnim brojem (35) i sa ne tako velikim iskustvom. Ove godine, odlučio sam da proizvedem matice za svoje potrebe, te sam u tu svrhu kupio JENTER aparat. Znam da ima dosta tema koje se bave ovim aparatom i načinima rada, ali nikako nisam uspeo da nadjem odgovore na pitanja koja mene interesuju, te Vas molim da mi napišete vaše savete i upustva šta raditi.

Naime, želim da mi rodonačelničko ("starter") društvo, a onda i odgajivačko bude isto. Molim Vas da mi napišete korake koje bi morao da preduzmem.

Imam nedoumice, pre svega, da li ram sa larvicama, premestiti u gornji nastavak ( u mom slučaju, novo dodato plodište) sa matičnom rešetkom izmedju nastavaka (da li rešetka treba da ima otvoreno ili zatvoreno leto, npr.) i sa kojim ramovima i pčelama na njima (otvoreno ili zatvoreno leglo, i količina)... Možda treba samo maticu sa odgovarajućim ramovima premestiti u gornji nastavak (opet pitanje, sa kojim ramovima i pčelama)?


Hvala unapred i medno.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju