Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Ja, početnik - Aleksandar Savić

<< < (2/6) > >>

Aleksandar P Savić:

Poštovanje svim pčelarkama i pčelarima širom foruma, a i šire :)
Nisam previše vičan pisanju, ali ću pokušati da opišem stanje na mom pčelinjaku. Naime, kao što sam napisao u predstavljanju, dve košnice naselio sam rojevima na po šest ramova. Matice nisam tražio, ali pri svakom pregledu, kojih je uzgred budi rečeno bilo 3, primetio unos polena, pravljenje "meda" od sirupa koji i zaklapaju, zatvoreno leglo, larve raznih uzrasta, kao i jajašca. U jednoj košnici sporadično, video sam i maticu. U drugoj je stanje skoro isto, osim što maticu nisam video. Ubacio sam i po dva rama sa SO po krajevima, kada sam primetio da je potrebno proširenje. Sve u svemu, mislim da se ova dva društva kreću u dobrom smeru.
E sad na red dolaze paketni rojevi... Naime, tri košnice naselio sam paketnim rojevima, sa maticama u kavezu. Postavio sam po pet ramova sa SO, i prihranjivao (greška br. 1) svakoga dana po oko 0,7l lekovitog sirupa. Nisam znao da sam u stvari "navukao" pčele da prave saća ali i da ih pune "medom" i blokiraju maticu. Dobro-de, smanjio sam sirup i počeo da dajem svaki drugi dan. Sad već ide na bolje. Sve SO su izgrađene i dodao sam po krajevima još po jednu. A, da, pored onih početnih pet SO, postavio sam pregradne daske. Vidim, ima jajašca, iako ne vidim matice. Super, sve se odvija dobro za jednog apsolutnog početnika.
Kad, pre dva dana, ne lezi vraže - u jednoj košnici nekoliko započetih matičnjaka. Pomislim - ovo pčele plaše maticu  >:(
Jutros ponovo proverim, a ono nekoliko zatvorenih matičnjaka, a nema matice. Ima nekoliko starijih larvi, ali... Šta se dogodilo sa maticom, nemam pojma.
Razmišljam da je već kasno za maticu iz matičnjaka. Možda je bolje da nabavim novu kupljenu maticu u kavezu, a matičnjake da porušim... Muke moje početničke :(
Imate li savet?
Pozdrav i medno svima od mene (pod Avalom).

Zoran Vučković:

Александре, ја само могу да те саветујем да се не бринеш много. Све ће то на крају да буде у реду. Да те саветујем да много не гледаш и чачкаш по кошницама нема смисла јер сваки почетник то ради. Ја сам први стално нешто гледао. Овако, пусти пчеле оне ће знати саме шта треба. И нек је са срећом... па да мало олижеш прсте у августу...
Другарски поздрав из Смедерева

Aleksandar P Savić:
Na moju veliku radost (apsolutnog početnika), košnici br.1 dodao sam "prvi sprat"  :)  Iskusnim pčelarima, ovo je verovatno smešno, ali za mene je URAAAA  ;D
Pored toga, zanimajući se sa otpadnim drvetom, napravio sam par zbegova, kao i "pomoćnika" za sklapanje ramova. Pošto sam kupio električnu heftalicu, uz pomoćni ram za sklapanje prava je pesma sklapati ramove 8)

Dragan Šošić:
Јесу ли ово збегови са лесонитом (или сличним материјалом) у дну? Као хранилица. Ја те збегове називам „недоврш збеговима“.

Можда је то некоме добро, али ја милим да је лоше (врло лоше). Збег треба да има мрежу горе и да буде једноставан: четири летве и мрежа и то је то. Користи се поклопна даска (која не мора бити даска него неки други материјал). Поклопна даска свакако није део збега.

За друштво где си додао други наставак: има ли довољно снаге за тај други наставак и какво ти је саће горе. Како си пресложио гнездо?

Aleksandar P Savić:
Zbeg sam prekopirao onako kako je nacrtano na forumu. Da, koristio sam lesonit. Koristim kupljene plastične hranilice sa poklopcima. Na ovih 5 košnica, do sada je bilo OK. Jedino nisam otvorio otvore (glodalicom) na mestu gde treba da stoji hranilica, pošto meru prenosim direktno sa hranilice na lesonit.
Sa plodišta sam podigao jedan ram pun hrane i postavio ga gore do zida.
Dva rama sa zatvorenim leglom podigao sam u sredinu.
Ostalo (gore) sam popunio S.O.
Dole, na mesto hrane koju sam izvadio do zida, pomerio sam prvi sledeći ram sa hranom.
Na drugo mesto postavio sam S.O., kao i na 2 prazna mesta odakle sam uzeo leglo, ali ne jednu do druge, već sa ramom legla između ove 2 S.O.
Pčela ima u svim ulicama, legla je bilo u skoro svim ramovima osim jednog krajnjeg (a i on je bio pola/pola).
Sve urađeno je na preporuku Gorana Rakovca, ako sam ga dobro razumeo i ako nisam zabrljao.
Rakovcu hvala na savetima u svakom slučaju  :)

Pozdrav od moje "malenkosti"  ;)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju