Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Пчелињак Крћевац Топола

(1/1)

Rakovac Goran:У више наврата сам до сада на мојој теми ( пчелињак Раковац ) писао о новоформираном пчелињаку у селу Крћевац крај Тополе.
Власник овог пчелињака се учланио на овај форум и замолио ме да му отворим тему о његовом пчелињаку што и чиним овом приликом. Он ће надаље развијати тему према свом нахођењу.

milosmilosevic:
Ja sam Milos Milosevic, pcelar pocetnik i veliki  postovalac pcelarstva.Posle niza godina razmisljanja usao sam iz hobija i ciste ljubavi u ovaj ne bas lak  posao.Od samog pocetka imao sam veliku podrsku i vetar u ledja od dugogodisnjeg pcelara i velikog poznavaoca pcela Gorana Rakovca koji svoje iskustvo nesebicno deli i primenjuje prakticno.Poceo sam sa 6 kosnica rodne Voje i za sada to ide po planu.Priroda Sumadije je optimalna za pcelarenje zbog same konfiguracije terena ,klime ali i okolnih vocnih plantaza.Ne treba zanemariti ni bujnu netaknutu vegataciju ovog okruzenja.Cilj mi je da iz godine u godinu povecavam broj kosnica i na taj nacin obezbedim prvenstveno za svoje potrebe potpuno cist i prirodan med.
Zelim sebi i svima vama dobru pasu ove godine.
Pozdrav,
Milos

Zoran Vučković:
Добро нам се придружио Милоше.
Леп ти је крај где држиш пчеле а ако ту и живиш онда је још лепше. Обилазили смо ових година онај други део ''преко'' Тополе око села Страгара где смо посећивали манастире Благовештење, Петковицу и Никоље. Брдовита Шумадија са много лепшим путевима него у нашем крају. И огромни, многобројни воћњаци. Много се променио тај крај од 2006. када смо први пут прошли. Тачно се сећам села Страгари и у центру кафана испред које се окретало прасенце. Прошлог октобра није радила ако сам добро видео.
Добру си кошницу одабрао и доброг си ментора нашао. Само још да се прилагодиш условима који ти нуди окружење.

желим ти срећу и успех

Зоран

Rakovac Goran:Јуче по подне сам са власником овог пчлињака Милошем обишао Крћевац. Време одлично , природа фантастична , све расцветало. Пчелињак се налази на периферији села окружен многобројним плантажама воћа. Нема чега нема у околини од леске , кајсија и брескви , преко јабука и вишања па све до појединачних стабала трешње , липе и других медоносних биљака. Крај путева и по синорима има подоста багрема тако да ни ове паше неће недостајати. Поља се жуте од маслачка и црвене од коприве. Лепота за пчеларење.
Милош је како сам на неким другим местима навео прошле године узео 6.ројева и сместио их овде. Прихранио их је симболично , само пар пута јер живи у Београду и пчелињак му је удаљен неких 60 - 70 километара. Без обзира на то све су изградиле сатне основе и зазимљене су на по 2. наставка са по 9. рамова. Сва друштва су преживела и у солидној су форми. Ни ове године неће бити сирупане , бар не сада у пролеће , а добиле су током марта месеца по погачу и по до две и све то осим једне однеле.
Јуче при прегледу једну , најбољу смо нашли са 11. рамова легла. Њој је одмах ограничена матица у првом наставку на плодишту са 3. рама отвореног легла и проширена је додавањем трећег наставка. Да ово није урађено у наредниг 5 - 6 дана би сигурно ушла у ројеви нагон.
Три друштва су средње јачине од којих два са по 8 а једно са седам рамова легла. Наредне недеље и овде следи ограничавање матице и додавање трећег наставка.
Два друштва су заостала и сведена су на један наставак још при претходном обиласку тако да ће њихово проширење на други наставак бити обављено такође следеће недеље.
Милош је генерално задовољан стањем и већ планира проширење па је наручио још 4. РВ кошнице .
Обзиром да је Милошу ово фактички прва година пчеларења овде се врши и својеврсно тестирање локације која се до сада показала као изузетно добра.

milosmilosevic:
pre 10 dana sam obisao pcelinjak krcevac sa Goranom Rakovcem i izvrsili smo pregled stanja kosnica 1 kosnica je bila zalegla na 8 ramova 3 kosnice sa 6 ramova i 2 kosnice sa po 3 rama legla ali smo zapazili da su pcele u fazi ciscenja satnih osnova za nova legla.Pcele su bile izuzetno aktivne tako da smo zakljucili da to ide po planu i da ponovo obidjemo za 7 dana jer je jednoj kosnici pretio rojavi nagon.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju