Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak
Pčelinjak "Homolje"
Jovan Radulović:
Drage kolege,
započinjem novu "temu" koja će se ticati beleženja stanja na dedinom pčelinjaku, kako volim da ga nazivam, u Homolju, jer je deda započeo sa pčelarenjem, a ja nastavljam njegov rad i trudim se da ga unapredjujem.
Podstaknut izlaganjem g. Gorana Rakovca na temu "VIKEND PČELARENJE sa osvrtom na Peletov sistem razrojavanja PZ" koje je održano online, putem Zoom aplikacije, a u organizaciji g. Djoke Zečevića, osnivača foruma "Brdsko-planinsko pčelarenje", 2. 3. 2022. g. u 18č, otvaram ovu "temu" kako bih lakše vodio opštu evidenciju o stanju na pčelinjaku kao i moj godišnji plan.
Molim sve kolege pčelare da mi skrenu pažnju na nedostatke mog plana, kao i načine na koji bih plan mogao da unapredim.
PLAN ZA SEZONU 2022/2023. GODINU
Budući da sam ove zime izgubio dva pčelinja društva u RV košnicama, usled mog neznanja i nedovoljnog tretiranja protiv varoe, ostao sam na 1 DB10 i 3 DB12 košnice, koje držim isključivo zbog ljubavi prema dedi, inače planiram da radim samo sa RV košnicima, a kada savladam rad sa njima, i sa EV košnicama.
Mart/April (3/4. mesec): Kupovina dva roja na 10 ramova, faktički cela društva (6 ramova legla i 4 rama hrane), od g. Rakovca.
Posle kupovine mi sledi nastanjivanje društava u stacionarnom pčelinjaku u Kučevu i priprema za bagremovu pašu koja u tom podneblju počinje oko 15. 5.
Pod pripremom podrazumevam dodavanje nastavaka, drugi nastavak ću dodati odmah po donošenju rojeva na pčelinjak, jer će oni već zaposedati 10 ramova, te će moći da prihvate drugi nastavak, posebno jer su ti nastavci sa izgradjenim saćem i neće trošiti snagu za taj posao.
Zatim, početak tretiranja protiv varoe Brstivarom nakapanim na dva listića, na svakih 15 dana po jedan tretman.
Maj/Jun (5/6. mesec): vrcanje bagremovog meda i razrojavanje ova dva društva Peletovom metodom (koji je g. Rakovac predstavio u predavanju), jer planiram da postepeno proširujem pčelinjak, pa mislim da će mi ova metoda prostog dupliranja, barem ove sezone, odgovarati. Nastavak tretmana protiv varoe istim sredstvom.
Jul/Avgust (7/8. mesec): vrcanje livadskog meda iz osnovnih društava, praćenje razvijanja dva nova roja i polako pripremanje za zazimljavanje. Tretman protiv varoe povećati na svakih 7 dana listićima, kao i dodavanjem dve truleks trake natopljene Brstivarom.
Septembar (9. mesec): oko 15. 9. skidanje matičnih rešetki i konačno zazimljavenje društava. Dodavanje lekovitog sirupa (3:2 sa dodatkom 2-3% Nozevoja)
Oktobar/Novembar/Decembar/Januar (10/11/12/1. mesec): Praćenje stanje svih društava sa pregledima jednom do dva puta mesečno, tretman(i) oskalnom kiselinom nakapavanjem.
Februar/Mart (2/3. mesec): Prvi prolećni pregled, procena stanja pčelinjaka i priprema za novu sezonu.
REZEVNI PLAN:
Za sada ga nisam razradjiavao i nema predstavu šta bih mogao da uradim u slučaju da nešto podje po zlu. :(
Mislim da nemam mogućnosti da uhvatim neku drugu bagremovu pašu, a i nemam adekvatno vozilo za prevoz košnica, osim male Opel Agile... ;D
Jedino što mi se čini da mogu je da prihranjujem pčele sirupom do livadske paše, pa da se eventualno nadam da ću iz livadske paše izvrcati nekoliko kg meda.
Ako imate predloge, slušam! :D
Zoran Vučković:
Колега, немам предлога већ само желим да ти се испуне планови.
Jovan Radulović:
Далеко сам ја од "колеге", има ту још да се учи и ради, али хвала на жељама комшија!
Поред предлога, отворен сам за све примедбе. :D
Rakovac Goran:
" ДА БИ ПРЕШАО 10.000 КОРАКА МОРАШ УЧИНИТИ ПРВИ " - стара кинеска пословица.
Отварањем ове теме учинио си тај први корак. Добро је то за почетак. Чека те маратон да би дошао до циља. Храбро и са срећом .
Jovan Radulović:
Тако је!
Само, мислим да сам први корак направио тиме што сам дошао на форум и упознао г. Воју, коме дугујем велику захвалност, јер ме је он, у суштини, увео у свет савременог пчеларства на један диван начин и отворио ми врата ка њему.
Други корак сам направио чувши се са Вама, а остали ће се кораци сами низати. Надам се да ће их бити што мање погрешних, али уз добре менторе и дивне људе, све се лакше преболи.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju