Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Matica iz rojevog matičnjaka

(1/11) > >>

Hamza Smajic:

--- Citat: Vojo Brstina  Januar 10, 2011, 21:04:16 ---
Slobodane, ako su ti matice prošlogodišnje i ako su proizvedena na kvalitetan način od rojevih matičnjaka ili od zdravih zajednica u kojim je bio kvalitetan odnos količine pčela u odnosu na količinu legla u vreme othranjivanja matičnih larvi, ja bih ti preporučio da još 2-3 sezone ne brineš o njihovom kvalitetu. Možeš četvrte godine da izvršiš zamenu matica.

Pozdrav svima.....

--- Kraj citata ---

Ovaj odgovor je gospodin Vojo dao kolegi Slobodanu Iliću kao odgovor #4 u temi "ZAMENA MATICA".

Negdje u komentarima na SPOS-ovom forumu, gospodin Vojo je spomenuo nešto isto ili slično a radilo se čini mi se isto o kvalitetu matice ali nije ili se ne sjećam da je dao ove odnose. Pošto imam problem sa matičnom rešetkom ili bi prije rekao sa maticama, čini mi se da nisam potrefio pravi odnos, odnosno matice mi izlaze nekako sitnije pa prolaze kroz matičnu rešetku, otvori ovu temu sa ciljem saznanja nešto više o ovoj proizvodnji jer su sve moje matice ovako proizvedene, rojeve.

Izvinjavam se gospodinu Voji ako je o ovome negdje govorio ili pisao, a zamolio bi ga da objasni, kad to mogodne, koji je to "kvalitetan odnos količine pčela u odnosu na količinu legla u vreme othranjivanja matičnih larvi". Ako bi moglo da se objasni po broju RV ili EV ramova ili površini legla ili saća, o ovom odnosu količina.

Unaprijed se zahvaljujem.

Pozdrav

Vojko Aleksic:
Ja sam prošle godine proizveo preko 20 matica iz rojevih matičnjaka. Ako pronađem papire na kojima su mi podaci o njima, a neke sam i obeležio; imaće te moje izveštaje o tome.

Čuo sam od nekih, veoma uspešnih, pčelara, da koriste isključivo, tj. u najvećoj meri, rojeve matičnjake.

Hamza Smajic:
Kolega Vojko!

Ako bi to uspio da nađeš volio bi a i da ako možeš kažeš i ti svoje iskustvo oko ovoga. Ako čak nekad i nisi uspio da dobiješ neku kvalitetnu maticu da li si primjetio ili možda zabilježio zašto ti to nije uspjelo. Sve bi to bilo korisno da se prodiskutuje o tome.

Ma moje su sve matice rojeve, tako sam od gospodina Voje naučio, ja nemam drugih, a ako bi uspjeo da i ovo postignem bilo bi pravo. Nadam se da će se i Vojo uključit.

Pozdrav!

Vojo Brstina:
Uključiću se svakako ali za noćas je dosta. Ovo je široka tema.

Pozdrav svima.....

Vojko Aleksic:
To o kvalitetnim maticama je vrlo mistična tema.

Pre par godina, moj Kum i ja počeli smo proizvodnju matica presađivanjem larvi od matice majke koja je u jednoj sezoni, bez ojačavanja društva dala 65 kg meda. Njeno potomstvo nije ni približno bilo blizu nje.

Možda su tu u pitanju pašne prilike, ili neprilike, koje su se javile sledeće godine.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju