Košnice Voja > Rodna Eko Voja

Predlozi pocetniku kako da prosiri pcelinjak REV kosnicama

(1/3) > >>

Ivica Kuzmanovic:
Postovane kolege,

Zamolio bih sve one koji imaju vremena da mi daju svoje misljenje kako da najbolje umnozim svoj pcelinjak. Pcelinjak planiram da prosirim REV kosnicama.

Uzimeo sam 6 RV, (3 naseljenje paketnim rojevima 3.jula, 2 isecanjem saca iz AZ, i jedna stresanjem iz DB) i 4 DB12. Uskoro pocinje izgradnja trideset podnjaca,korvova i zbegova, 60 nastavaka RV i koliko ostane nastavaka EV (2,5 kubika gradje).
Sto se terena tice u okolini Velike Plane imamo izrazitu bagremovu pasu, a pre nje obicno ima dosta  polenarnica. Posle bagrema pasa je vrlo slaba. Postoji mogucnost da mi komsija preveze nesto kosnica na suncokret.
RV su uzimljenje u jednom nastavku, s tim sto je ispod tog nastavka dodat jos jedan sa po nekoliko izgradjenih ramova.
Pod uslovom da mi sve kosnice lepo prezime, koji bi bili vasi predlozi za umnozavanje. Napominjem da bih se odreko meda i ove godine zarad umnozavanja, i takodje napominjem da nemam izgradjenih ramova ni RV i EV.

Unapred hvala svima,

sava mitic:

--- Citat: Ivica Kuzmanovic  Januar 21, 2011, 17:43:25 ---Postovane kolege,

Pod uslovom da mi sve kosnice lepo prezime, koji bi bili vasi predlozi za umnozavanje. Napominjem da bih se odreko meda i ove godine zarad umnozavanja, i takodje napominjem da nemam izgradjenih ramova ni RV i EV.

Unapred hvala svima,

--- Kraj citata ---
Kolega Ivice, pročitajte temu  Kako lako udesetostručiti pčelinjak.
Lepo pročitajte, razmislite, pa pročitajte još koji put, a onda šta nije jasno pitajte kolega Voju.
Verovatno ćete dobiti odgovore na sve što vam nije jasno.
Pozdrav iz Aleksinca

Ivica Kuzmanovic:
Gosim Savo, procitao sam vise puta Vojino uputsvo, jasno mi je sve pa i to da ce uspeh citavog tog plana zavisiti i od nekih stvari na koje ne mozemo da uticemo kao na primer vreme.
Posto imam 4 DB12 razmisljao sam kako da i od njih imam neke koristi ove godine sto se tice naseljavanja REV kosnica.
Da li bi mozda bilo dobro da ih pustim da udju u rojevi nagon kako bi dobio veliki broj kvalitetnih maticnjaka ili da od njih formiram paketne rojeve. Naravno tu se otvara pitanje koje matice su bolje. Jedni  favorizuju rojeve, drugi tihe zamene, treci misle da su sve dobre ako ih naprave jaka drustva. Ako sam dobro shvatio po Vojinom planu to bi trebalo da budu prisilno dobijene matice.
Takodje postavlja se pitanje, posto je plan predvidjen za Rv kosnice, kako u citav plan ubaciti EV nastavke i da li ih uopste i ubacivati ili da pokusam da drustva formira po Vojinom planu samo sa RV nastavcima.
Hvala vam i srdacan pozdrav

stevanovic sveto:
Ako već formiraš RV društva nije nikakav problem formirati i društva na EV nastavcima i ramovima. Skloniš matičnu rešetku i staviš EV nastavak, kao medišni, pčele će da urade saće a matica će verovatno preći u taj nastavak i zaleći ga. U zavisnosti koliko društava nameravaš da formiraš, možda je najbolje da kupiš matice od nekog proverenog proizvođača. Tako ćeš brže formirati određen broj novih društava. To je moje mišljenje. Pozdrav.

sava mitic:
Kolega Ivice
Za početak da vam kažem da pošto imate DB 12 košnice trebali bi ste da pogledate na ovom
Forumu i temu
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=256.0
i da lepo kao sto sam predložio od par dasaka ( ili čak i od stirodura debljine 30 mm ) napravite jedan Nastavak za prelaz sa DB 12 na RV i da tako sa jednim društvom uz prihranu izgradjujete nove RV ramove
a da matičnjake iz predloženog načina koristite za naseljavanja novo izgradjenih RV ramova smeštajući
ih u prazne RV nastavke i da ih tamo nastavite da razvijete kao RV drustva. Izgradnjom i zaleganjem
jednog nastavka možete nastaviti dalje proširenje izgranjom sa tim drustvom novog RV nastavka a kada
i to izgradite možete uvesti i jedan EV nastavak sa satnim osnovama na izgradnju tom drustvu.
Ako kao ideju prihvatite, može se još što šta dodati ili oduzeti, ali to bi bio osnovni moto za proširenje.
Na kraju krajeva vi ste u prednosti jer ne polazite baš bez igde ičega. Vama će mnogo biti lakše nego onima
koji počinju sa RV kosnicama a ne poseduju neki drugi tip košnica.
Pozdrav iz Aleksinca.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju