Košnice Voja > Rodna Eko Voja

Predlozi pocetniku kako da prosiri pcelinjak REV kosnicama

<< < (2/3) > >>

Ivica Kuzmanovic:
Hvala Gosim Savo i Sveto, na savetima, jedva cekam prolece pa cemo videte kako ce se planovi realizovati.

pozdrav i svako dobro,

Vojo Brstina:

--- Citat: Ivica Kuzmanovic  Januar 24, 2011, 21:17:18 ---Gosim Savo, procitao sam vise puta Vojino uputsvo, jasno mi je sve pa i to da ce uspeh citavog tog plana zavisiti i od nekih stvari na koje ne mozemo da uticemo kao na primer vreme.
Posto imam 4 DB12 razmisljao sam kako da i od njih imam neke koristi ove godine sto se tice naseljavanja REV kosnica.
Da li bi mozda bilo dobro da ih pustim da udju u rojevi nagon kako bi dobio veliki broj kvalitetnih maticnjaka ili da od njih formiram paketne rojeve. Naravno tu se otvara pitanje koje matice su bolje. Jedni  favorizuju rojeve, drugi tihe zamene, treci misle da su sve dobre ako ih naprave jaka drustva. Ako sam dobro shvatio po Vojinom planu to bi trebalo da budu prisilno dobijene matice.
Takodje postavlja se pitanje, posto je plan predvidjen za Rv kosnice, kako u citav plan ubaciti EV nastavke i da li ih uopste i ubacivati ili da pokusam da drustva formira po Vojinom planu samo sa RV nastavcima.
Hvala vam i srdacan pozdrav

--- Kraj citata ---

Kolega Ivice, pusti jednu DB košnicu neka ti izgradi matičnjake pa ih iskoristi za formiranje novih zajednica.

Rojevi matičnjaci i rojeve matice su najbolje matice.

Ja veštačkim putam dolazim do rojevih matica i lako mogu da napravim- proizvedem rojeve matice.
Od 5 formiranih novih malih zajednica-nukleuza sa samo 5 RV ramova pčela (veličina 2,5 DB rama) bez matica mogu da ih formiram tako da se svih 5 IZROJI.
I da same pčele tako veštačkim putem proizvedu ROJEVE matice.

A neko bi rekao da su prisilne. Veštačka proizvodnja matica mislim da do sada nigde nije opisana.
Sasvim je pogrešno tvrditi da se veštačkim putem bez prisustva matice u košnici proizvode prisilne matice.

A i o samim "prisilnim maticama" toliko toga je lošeg napisano da prosto ne mogu da verujem.
Te matice ako se pravilno proizvode mogu da budu mnogo bolje od navodno selekcionisanih.

O tome ćemo malo više pisati u nekoj od tema koja će se baviti proizvodnjom matica.

Pozdrav svima.....

Esad Jusić:
Ivica,
Evo da dodam nešto što bi ti ili moglo pomoći ili te navesti na razmišljanje. Prije toga da kažem da se slažem s Vojom u pogledu matica, a zbog tog svog mišljenja često sam imao problema. No, nije važno. Kažeš da imaš 4 DB 12. Odlično, takve su i kod mene. Iz njih sam prošle godine naselio po nekoliko različitih košnica. Savo ti je dao dobar prijedlog sa prelaz-nastavkom. Kako sam ja radio? Da se ne bih mučio za svaku različitu košnicu, jednostavno sam ram košnice koju hoću naseliti vezivao za letvicu dugu 470 mm (dužina DB satonoše sa ušima) i dodavao u DB. Pčele su odlično gradile, matica zalijegala, a naseljavanje išlo kao doksa. Naravno, bilo je ispod donje letvice nadograđenog saća, ali to nije nikakav problem, naprotiv. Ali, pošto ti, vidim, imaš namjeru puno toga naseliti, onda ti je Savin i Vojin prijedlog najbolji, ali htio sam da čuješ i kako sam se ja snašao za naseljavanje nekoliko manjih košnica i sve različitih dimenzija.
Pozdrav i sretno!

Ivica Kuzmanovic:
Hvala Esade, nesto slicno sam i ja radio prosle godine kad sam prebacivao iz jedne db12 u rv. Ove godine,ako da Bog da lepo prezime, posto mi fali izgradjenog saca, probacu da sa po 2 vezana rama Ev, prosirujem plodiste DB,a pred bagrem da ih povadim, samim tim razrojim DB da ne udju u rojevi nagon, dobijem izgradjeno i zalegnuto sace, i nove rojeve, i izvrcam med. To cu da radim sa 3 a jednu cu namerno da  forsiram da udje u rojevi nagon da povadim maticnjake.

Pozzzzzz i svako dobro,

Esad Jusić:
Onda, Ivica, sretno.
Uzdravlje!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju