Košnice Voja > Rodna Voja

Pčelarenje Rodnom Vojom

(1/533) > >>

Vojo Brstina:
Ovde možemo da pišemo o iskustvima u pčelarenju sa RV košnicama.

Pozdrav svima....

Branko Obranovic:
Pitanje za g. Voju. Imam dve obitelji u RV koje sam prošle godine kupio od g Ajdinovića. Prošle zime uništio je obe u januaru ove godine medved.
Ove godine sam dao o svako klube po jedan roj. Oba su roja iz ove godine. U jednoj je stara matica u drugom mlada. Tamo gde je mlada matica je gnezdo u gornjoj etaži, tamo gde je stara ima gnezdo u donjoj etaži. Oba klubeta imaju donji nastavak na mrezastoj podnjači.
Dali bi morala biti podnjača bez mreže.

Hvala za odgovor
Lp Branko

sava mitic:
Ova dva video spota mogu da ohrabre sve one koji zele da se oprobaju sa kosnicama Rodna Voja.

Pozdrav svim sadasnjim i buducim clanovima ovog Foruma.

Branko Obranovic:
Pogledao sem oba videa.
Hvala za pomoč.
Lp Branko

Vojo Brstina:

--- Citat: Branko Obranovic  Decembar 13, 2010, 11:31:57 ---Pitanje za g. Voju. Imam dve obitelji u RV koje sam prošle godine kupio od g Ajdinovića. Prošle zime uništio je obe u januaru ove godine medved.
Ove godine sam dao o svako klube po jedan roj. Oba su roja iz ove godine. U jednoj je stara matica u drugom mlada. Tamo gde je mlada matica je gnezdo u gornjoj etaži, tamo gde je stara ima gnezdo u donjoj etaži. Oba klubeta imaju donji nastavak na mrezastoj podnjači.
Dali bi morala biti podnjača bez mreže.

Hvala za odgovor
Lp Branko

--- Kraj citata ---
Kolega Branko, svakako da je za zimovanje pčela pogodnija puna podnjača. Takođe i u prolećnom razvoju pčele će se brže razvijati ako imaju punu podnjaču uz pomoć koje lakše održavaju povoljnu temperaturu i vlažnost vazduha u košnici.
Takođe u povoljnim uslovima one lakše čiste punu podnjaču i razvijaju instikt čišćenja košnice.
Sav polenov prak kao i komadići voska koji padnu na punu podnjaču ili budu iskorišćeni ili počišćeni što nije slučaj sa zajednicama koje imaju mrežastu podnjaču.

Nadajmo se da ove zime nećeš imati posete medveda.
Želim ti srećno i bezbedno zimovanje prijatelju.

Pozdrav svima.....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju