Pčelinji proizvodi > Propolis
kako napraviti propolis kremu?
Dušan Sušić:
Verovatno neko zna kako napraviti propolis kremu?
Naravno da bi dobrodosli i ostali recepti od pcelinjih proizvoda.
momamilosevic:
PROPOLIS-KREMA se pravi na sledeći način:
U emajliranoj posudi zagreva se 100 gr.vazelina(kupuje se u apoteci)do slabog ključanja,zatim se doda 10,15 ili 20 gr.isitnjenog-mlevenog propolisa,
pa meša i lagano zagreva još 10-15 min.Potom se cedi kroz filter od gaze u teglice,odmah zatvori i ostavi da se ohladi.
Krema-mast služi za spoljašnju upotrebu.Ako se želi da krema ima prijatniji miris prilikom zagrevanja staviti nekoliko kapi nekog parfema.
stevanovic sveto:
PROPOLISOVA LEKOVITA MAST
80 g vazelina i 20 g lanolina se stave u sud koji se stavi u drugi sud s vrućom vodom. Kada se oni istope, postepeno se dodaje 10, 15, 20 ili 30 g propolisa u prahu i meša u toku 10 do 20 minuta do dobijanja jednolične mase. Tako se dobija 10%-na, 15%-na, 20%-na ili 30%-na lekovita mast. Dok je vruća cedi se kroz gazu i sipa se u bakelitni sud koji se dobro zatvori. Čuva se na tamnom mestu. Leči rane, opekotine, hemoroide, ekceme, trihofitije i dr. Propolisovoj lekovitoj masti, namenjenoj lečenju ekcema i trihofitija, može se dodati 2 do 3 g salicilne kiseline radi povećanja resorptivne sposobnosti.
Dr Stojmir Mladenov Lečenje pčelinjim proizvodima
PS Izvinjavam se Momi, tek sad videh da je napisao isti recept.
momamilosevic:
LEKOVITA MAST OD PROPOLISA
Lekovite masti od propolisa prave se mešanjem ekstrakta propolisa sa neutralnim mastima.Npr.na peri se rastopi 20 gr.lanolina i 80 gr.vazelina i
tome se doda 10-30 gr.prpolisa u prahu.
Mast se koristi za rane koje sporo zarastaju,opekotine,oboljenja kože,reumatska oboljenja itd.
Lazovic Zivojin:
Probao sam da napravim propolis kremu po navedenim receptima (bez lanolina), ali je tokom zagrevanja propolis stvarao posebnu masu, dakle nije se potpuno izjednačavao sa vazelinom, tako da nakon ceđenja se dobila krema sasvim blago obojena i komadić kompaktne smole koja je ostala u sudu u kome sam zagrevao vazelin i propolis.
Gde sam pogrešio?
Ili je i tako dobro, jer se dobila krema blago-žućkaste boje.
Veliki pozdrav
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju