Pčelinji proizvodi > Propolis
kako napraviti propolis kremu?
stevanovic sveto:
Kolega Lazo, nisi dobro pročitao recept. Posuda sa vazelinom i lanolinom stavlja se u posudu sa vrućom vodom. Kad se oni istope pomalo se dosipa propolis u prahu, uz stalno mešanje. Ne sme se propolis dodati odjednom. Verovatno ti se to dogodilo, pa ti se nije sav propolis umešao sa vazelinom. Ovako si dobio propolisovu kremu sa manjim procentom propolisa nego što si hteo. Drugi put ćeš napraviti bolju kremu, mada mislim da ni ova nije loša. Pozdrav.
Lazovic Zivojin:
U pravu si apsolutno, Sveto
Pozdrav
ivandojcinovic:
Jedan moj drug doneo mi lanolin i vazelin u trazenim kolicinama i evo kako izgleda proces spravljanja propolis kreme.
Sinisa Mirovic:
vazelin je naftni derivat i ako neko ima kozno obolenje nije preporucljiv(ekcem i slicno) inace neupija se u kozu pa samim tim ni propolis.Najobicniju kremu mozete napraviti od svinjske masti u kojoj kad se otopi umesate propolis ili tinkturu istog.Ko zeli da experimenti[e moze dodati malo boraksa u istopljenu mast i tako izvrsiti saponifikaciju masti i dobiti lepsu kremu.Ako dodate i malo loja krema ce biti malo tvrdja .Prednost te kreme je sto je to prirodno i lako se pravi ,a neiritira kozu.Ako vec neko pravi nije na odmet da u istu smesu stavi ulje ili cvetove nevena i hajducke trave , ja sam stavljao i pupoljke od topole.Sad su aktuelni gelovi posto nemaste kozu i prodiru dublje u nju pa zajedno sa njim i propolis i lekovite supstance.Njega mozete kupiti kao gotov samo mu dodate propolis tinkturu, ja sam dodavao i malo mentola u prahu (ima u svakoj apoteci) zbog mirisa i hladi kozu.
Inace sve kreme kad se hlade moraju se mesati lagano inace se izdvoje masna i tecna faza posebno (ako se mesa tinktura propolisa) ako se saponifikuje sa boraksom isto je pozeljno mesanje dok se masa neohladi.
ivandojcinovic:
Sinisa ja sam eksperimentisao i zadovoljan sam dobijenom kremom sto se tice tvrdoce i mirisa dodao sam alkoholni rastvor nevena ali se on izdvoio zato sam odlucio da naredni put stavljam pupoljke nevena . Ati stavi odnos masti i boraksa pa sad kako je sneg i hladnoca mozda i probam sto da ne.
pozdrav
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju