Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Đerzonovo pravilo i varijacije na temu

(1/15) > >>

Marin Marinic:
Đerzon je pred pašu uklanjao maticu i na ovaj način, kako se tvrdi, dobijao veći prinos meda po društvu. Na ovaj način je postizao da se pčele orijentišu na sakupljanje nektara umesto na odgajanje legla. Pored toga je postizao da se pčele ne roje i dobijao maldu sparenu maticu na kraju paše.

Postoji mnogo varijacija na ovu temu, a uklanjanje matice može doveti i do izvesnih problema jer se mlada matica u velikom i jakom društvu u jakoj paši teško i sporo sparuje pa je ishod neizvestan što se matice tiče. Ovakva društva teško primaju dodatu sparenu maticu ako sparivanje mlade matice ne uspe.

Neki pčelari vade maticu sa ramom legla i pripadajućim pčelama i sa ramom meda i polena i na taj način formiraju nukleus. U nukleus se natreve dva-tri rama pčela. Izletnice se vraćaju u svoju košnicu. Šestog  dana se kidaju prinudni matičnjaci kada je paša već u jeku i ostavlja se samo jedan najmljđi. Provera matičnjaka se vrši još jednom posve dva-tri dana. Tada je svo leglo već zatvoreno i pčele se usmeravaju na unos.

Ovo je jedan od načina rada, a naravno ima još varijacija u pogledu vremena uklanjanja matice ili legla. Na pčelaru je da odluči koji metod će primeniti i sebi prilagoditi.

Za sad toliko.
Uzastopna Poruka: Mart 08, 2011, 19:20:21Ovo sam napisao na SPOS-ovom forumu kao jednu od varijanti. Prenosim u celosti.

Odstranjivanje matice na 10 do 14 dana.pred početak bagrema ali u zajednicama koje već u sebi imaju preko 8 ramova legla. Desetog dana se oduzmu svi maticnjaci koje su pcele povukle i kroz dan dva se doda mlada sparena matica.Ako nemamo mladu maticu možemo ostaviti do dva najbolja matičnjaka.
Ovom metodom su eliminisani nužni pregladi svakih 7-8 dana i osigurani su značajno veci prinosi sa paše jer ova društva poseduju radnu energiju kakvu poseduje novo naseljeni roj. Rojenje je sprečeno, a instikt za sakupljanjem hrane je dominantan. Nema odgajanja legla dok matica ne pocne da leze.
Ovo je simulacija vec izrojene kosnice i u harmoniji sa instiktom pčela, tj. simulacija faktora prisutnih pri prirodnom rojenju.
U slučaju da se dogodila neka greška uvek imamo na usluzi maticu koju smo izvadili iz tih zajednica sa ramom legla, ramom perge i meda i normalno ceo njen razvitak koji se stvorio od paše do paše.Njen napredak je dostigao snagu jednog nukleusa od 5-6 ramova ili više.

Mogućnosti ima više pa to ostavljam da drugi napišu svoje stavove.

Milan Miladinovic:
Браво Марине,ту смо пратимо  ;)

Esad Jusić:
Eh, Marine,
Hajdemo laganini, praktično. Svi znaju da je uspjeh u omjeru otvorenog i zatvorenog legla u datom momentu. Naravno, od pašnih prilika sve zavisi i ne može svako svaku metodu primijeniti. Može, ali zato može biti i kontraproduktivna. Probao sam svašta, osim Vojin način i Rensonovu metodu, a i to ove godine ide, i moram reći da sam najzadovoljniji već starom metodom pokojnog Đerzona. Bio sam ja počeo govoriti o ovoj metodi, pa su neki rekli da je zastarjela, dokazano loša itd., ali valja ipak sve reći, samo što je meni najdraže kad se govori iz prakse, a ne knjige na koljena pa tuhaj po jakim mislima (i fraziranje). Tad obično odustajem od nadmudrivanja jer, rezervni živci i zdravlje, koliko ja znam, ne nalaze se ni na jednom otpadu. Probaj pa iznesi pošteno iskustvo! Zato ću ovdje samo tačno reći šta sam radio, šta pogodio, šta promašio, a šta kao zaključak izvukao. Valja imati na umu da kod mene skoro nikad nema jake paše. Maticu oduzimam sa 1 o. legla i pčelama i formiram nukleus tu na pčelinjaku (pridodam još 1 okvir legla i hrane iz drugih). Peti-šesti dan porušim matičnjake (ostavim 2 najbolja otvorena) i poslije 25 dana ofarbam mladu maticu, a 35 dana poslije obezmatičavanja vrcam i, ako se hoće ljudski, na mom terenu tihe paše to bi bilo to, i odmah potom liječenje i zazimljavanje (uz to može ići još sijaset stvari: mliječ, polen, nova društva, matice za sebe, ostali radovi). Ako bude 15 kg meda, to je super!!! Uporedo s ovim načinom, svi ostali načini do sada su mi pali u vodu. Onaj nukleus mogu višestruko iskoristiti, a pošto svi to znaju, neću nepotrebno gnjaviti. Dosta za prvi put. Uostalom, ja sam i zamolio Marina da otvori ovu temu jer ju je opsluživao na SPOS-u.
Pozdrav, svako dobro!

Nikola Vucinac:
Esad Jusić


Koji je to vremenski preiod kad oduzimas maticu (mesec, dan) kada posle 35 dana vrcas i pocinjes sa tretmanom protiv varoe ?

Esad Jusić:

--- Citat: Nikola Vucinac  Mart 10, 2011, 16:21:50 ---Esad Jusić


Koji je to vremenski preiod kad oduzimas maticu (mesec, dan) kada posle 35 dana vrcas i pocinjes sa tretmanom protiv varoe ?

--- Kraj citata ---

Nijedna godina nije ista, mogu se samo porediti koja je gora od koje, zato ni datum primjene nije isti. No, okvirno za mene i ove terene, to bi bilo nekad 05. 05., nekad polovinom, a nekad i krajem maja. Pošto je prošlu godinu kiša sjekla i po 16 dana, evo gledam u Pčelarski dnevnik i tačno ti prepisujem. Prvi detaljan pregled izvršio sam 20. 03. 2010. g. i utvrdio da DB K18 ima 7 ulica, žuta matica odlično leže na 4 okvira, pune svega (hrana, polen), potom je slijedilo martovsko gubljenje starih pčela pa stalni kišni prekidi (nisu se osladile ni bagremom, ni glogom ni maslačkom, to i sam znaš) pa je 26. 04. stanje bilo nešto bolje, 23. 05 - krcato te su dobile PM sa širokim poluokvirima, a tačno 04. 06. (serijski) oduzeo matice sa po 1 o. legla i formirao nukleuse te pod starku podbacio još 1 PM. Već 07. 06 popodne sredio matičnjake i uzeo jedan okvir s matičnjacima za nukleus, ostale matičnjake porušio, 3 pojeo komplet, ostale ponio kući.  Mladu maticu sam ofarbao 07. 07. kad je već bila odlično zalegla i tad sam počeo brljaviti nešto drugo (prelaz sa DB na DB PM-ove, kao Fararov sistem). Jah, zaboravih reći najvažnije: 01. 07. imale su punih 5 DB okvirova meda za vrcanje (nisam vrcao, čekao još pa ostao bez svega). Ista društva u poređenju s ovakvima dala su skoro nulu (i s rešetkom, i bez nje, i LR, i DB). Zbog svega ovoga što posmatram godinama, hoću da vjerujem u mogućnosti tzv. MALIH košnica.
Pošto je jul bespašan, eto zašto sam rekao da je to već vrijeme za tretman i zazimljavanje, makar što ujesen bude nekog unosa, ali on dobro oplemeni zimsku hranu, a može i seoba na vrijesak koji zamedi jednom u 10 godina.
Eto, Nikola, tako je to tačno datumski kod mene.
Pozdrav, svako dobro!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju