Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Krečno leglo

Uspesnost lecenja krecnog legla

<< < (2/3) > >>

milosmiladinovic:
Na jučerašnjem pregledu sam u dve košnice uočio krečno leglo? Čuo sam da jod po satonošama treba posipati ili dati u sirupu. Da li postoji neki lek? Čuo sam za vezimicinat. Gde se može nabaviti? Proizvodio ga je veterinarski zavod zemun.

Dragan Šošić:
Колега немој одмах да набављаш хемикалије и некакве „лекове“. Не постоји лек против кречног легла.

Када се појављује болест, прво треба открити узрок, па отклонити узрок и тиме се лечи болест. Узрок појаве кречног легла је недостатак пчела у кошници да повољно одржава стање у кошници. Може се десити природно (спонтано) или деловањем пчелара. Природно стварање услова за појаву кречног легла (као и других обољња насталих дејством микроорганизама) су неповољности у окружењу. То је слаба паша када пуно пчела напуста кошницу и ветровито време.

Пчелар доприноси појави болести друштава тако што „јури“ багрем (нпр.) тиме што „развија“ друштва нарушавањем целине друштва (сечење легла, замена места наставцима и сличним радњама) при чему и сама друштва природно теже да се прошире и одгајају легла у крајњим границама могућности. Када се наруши целина гнезада (природни облик и распоред), неминовно долази до болести.

Не предлажем никакве поступке „лечења“ трпањем разних глупости у кошницу већ се сузи простор и среди гнездо да се добије „вишак“ пчела у односу на простор. При томе се ипак пази да друштво не уђе у ројеви нагон.

Што се тиче наслова теме, успешност лечења је једнака нули, а отклањање узрока и поступак у том циљу је успешан да се заустави кречно легло. Чак нема потребе ни да се мења саће или слично.

Иначе, мени су и даље многе кошнице на само једном наставку (око 40% друштава) и не бринем се много да ће се нешто десити. У сваком случају знам да ће друштва бити здрава. Није реч о слабим друштвима.

Vojo Brstina:
Милоше пријатељу, имаш одговоре па изабери шта ти одговара. Давно сам, још пре 7 година написао одговор број 2. у коме саветујем употребу Нозевоја.

Нозевој има јако антибактерјско АНТИГЉИВИЧНО ( а кречно легло је гљивично оболење) и антивирусно дејство. 

Он поре тога има и мноштво минерала, витамина и ензима преко потребних пчелама. Он јача имуни систем комплетне заједнице и њиме се са само дав три прскања излечи кречно легло.

Заједницу треба додатно мало утоплити, мало сузити лето, по потреби ако су наставци мокри заменити наставке као и влажну подњачу сувом подњачом. У збегу треба заменити папире сувим папирима и после ових поменутих радњи за кратко време све се доведе на своје место.
Кречно легло може бити изазвано услед наглог ширења легла у неосунчаним кошницама и на влажним местима. Уколико се на пчелињаку негде задржава вода и постоје непропусни глинени слојеви у земљи у толико је већа могућност покретања кречног легла.

Не треба користити повидон јод или нозецид јер се њиховом употребом уништавају корисне бактерије у цревима пчела и додатно слаби имуни систем пчела или боље речено целе пчелиње заједнице.

Замена матице ништа не решава осим што долази до прекида легла па се заједница у неком краћем периоду не оптерећује са отхрањивањем легла што повољно делује на преко потребу измену структуре пчелиње заједнице.

Уђи у тему Нозевој, тамо имаш детаљно описан начин производње и употребе лека.

Поздрав драгим пријатељима... 

Nihad Kulaš:
Kolega Vojo,
Kada sugerišete da se počne sa prskanjem nozevojom ako je krečno leglo detektovano krajem Decembra. Ja sam na jednoj dvomatičnoj zajednici, i to u pomoćnoj - gornjoj, uočio par krečnih lutaka na podu odnosno Snelgrovoj dasci.
Ono što me iznenađuje jeste da sam kod jesenje prihrane društvima davao nozevoj u sirupu.
U Augustu sam izvršio zamjenu matice u toj pomoćnoj zajednici (redovna zamjena do tada nije uočeno prisustvo krečnog legla).
Kada sam juče (23.12.2018) otvorio tu zajednicu da provjerim zalihe hrane i stanje zajednice, na moje veliko iznenađenje sam našao zatvoreno leglo, te sam bez daljeg gledanja zatvorio košnicu kako nebih prehladio leglo i izazvao veću štetu.
Ali moram osmisliti plan djelovanja da pokušam suzbiti krečno leglo čim se stvore uslovi za to.
Šta mi sugerišete.
Pitam jer do sada nisam imao slučajeve krečnog legla na pčelinjaku, i nisam bio u situaciji da se nosim sa tim.
Veliki pozdrav.

Vojo Brstina:

--- Citat: Nihad Kulaš  Decembar 24, 2018, 09:17:28 ---Kolega Vojo,
Kada sugerišete da se počne sa prskanjem nozevojom ako je krečno leglo detektovano krajem Decembra. Ja sam na jednoj dvomatičnoj zajednici, i to u pomoćnoj - gornjoj, uočio par krečnih lutaka na podu odnosno Snelgrovoj dasci.
Ono što me iznenađuje jeste da sam kod jesenje prihrane društvima davao nozevoj u sirupu.
U Augustu sam izvršio zamjenu matice u toj pomoćnoj zajednici (redovna zamjena do tada nije uočeno prisustvo krečnog legla).
Kada sam juče (23.12.2018) otvorio tu zajednicu da provjerim zalihe hrane i stanje zajednice, na moje veliko iznenađenje sam našao zatvoreno leglo, te sam bez daljeg gledanja zatvorio košnicu kako nebih prehladio leglo i izazvao veću štetu.
Ali moram osmisliti plan djelovanja da pokušam suzbiti krečno leglo čim se stvore uslovi za to.
Šta mi sugerišete.
Pitam jer do sada nisam imao slučajeve krečnog legla na pčelinjaku, i nisam bio u situaciji da se nosim sa tim.
Veliki pozdrav.

--- Kraj citata ---
Колега Нихаде ни ја нисам имао искуства са кречним леглом у овом периоду и просто не знам шта да вам препоручим осим да препрскате пчеле Нозевојом када су дневне температуре изнад десетак степени.
Легло може да буде покренуто услед касне замене матице затим услед повећане топлоте и влаге у кошници.
Свако покретање легла у овом периоду доноси више штете него користи па је тако и у овом случају.
Расхладите кошници и појачајте горњу вентилацију како би се смањила влага у кошници.

Поздрав ....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju