Alati i oprema za pčelarenje > Ostali tipovi košnica

Brndin nukleus

(1/20) > >>

sava mitic:
Kolega Mario
A sto se tiče Brndinih nukleusa, ja sam takodje ove godine startovao sa nekoliko formiranih drustava i već
sam do sada prikazivao i slike sa svog pčelinjaka, ali na vaš predlog prikazaću i ovde dve fotografije.
Po ideji Ivana Brndušića nukleusi se mogu koristiti za više namena. O tome je kolega Ivan pisao i u časopisu Pčelar ( u prilogu sam citirao njegova dva objavljena detalja tekstualnog objasnjenja i tehničkih mera za izradu nastavaka ). Brndin nunkleus ima PET polurama LR nastavka sa visinom kakvu ima i LR kosnica. Imaoci drugih tipova kosnica, kao sto ja imam DB kosnice, mogu uraditi sa dimenzijama za smestaj polovine dužine satonose DB rama sa omogućavanjem da se nastavci jedan za drugim mogu improvizovano
spojiti i preneti u LR ili DB kosnicu.
Brndine nukleuse sam tokom leta razvio sa leglom na tri nastavka a pojedina koja su izgradila i četvrti nastavak, deo sakupljenog meda su spustile u donje nastavke a ja sam četvrti nastavak uklonio pred uzimljavanje.
Nesto ne ide sa slanjem. Poslaću samo tekst a onda ću pokušati pojedinačno prilog po prilog.

Ispoštovao sam preporuku Ivana Brndušica da OVE GODINE moje petoramne nukleuse ne tretiram ničim protiv varoe.

sava mitic:
Evo jedne slike Brndinog nukleusa snimljene nekoliko dana nakon formiranja.

sava mitic:
Dopuna

Esad Jusić:

--- Citat: sava mitic  Decembar 14, 2010, 14:45:30 ---Evo jedne slike Brndinog nukleusa snimljene nekoliko dana nakon formiranja.

--- Kraj citata ---

Bravo majstore!
Volio bih znati, pošto je bilo toplih dana, kakvo je stanje, i uopšte tvoje mišljenje.
Pozdrav, svako dobro.

sava mitic:
Ja sam nekoliko svojih Brndinih nukleusa zazimio na tri nastavka. Predpostavljam da imaju dovoljno hrane za
prolećni razvoj. Ove koje su uzimljene na tri nastavka ne nameravam da ih do proleća otvaranjem uznemira-
vam. Poslusao sam saveg kolege Ivana Brndušića da ove nukleuse ne tretiram ničim. Želim da vidim sta će
biti i dalje tokom proleća. Kod Brndinih nukleusa sa manje od tri nastavka, pre 10-ak dana sam im postavio
po pola pogače. Inače ja u pčelarenju sa drugim tipovima kosnica koje imam ne koristim tokom zime nikakve
pogače za dopunu hrane ili predprolećni razvoj. Tu pčelar mora da izabere tehniku rada da se tokom leta
i jeseni stvore dovoljne količine kvalitetne hrane za zimovanje i prolećni razvoj.
Ovih nekoliko toplijih dana pčele su manje koristili za pročistne izlete. Kod nas je jugoistočni vetar bilo
toliko jak svih dana a i temperature nisu bile povoljne.
Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju