Košnice Voja > Rodna Eko Voja

Rodna Eko Voja pred vrcanje meda

<< < (2/2)

Željko Vučković:
Lep i praktičan video klip. Čestitam i pozdrav iz Nove Varoši.

Рајко Борић:
Одличан видео. Необично су мирне пчеле. Мало их задимите пре отварања и после ништа?
Ако сам добро схватио, све изврцане наставке ћете да ставите испод плодишта и више их не дирате до пролећа? Да ли изнад њих стављате другу матичну решетку?
(нисам почео да се Воји обраћам са ви него питам обоје, Гордану и Воју)

Vojo Brstina:

--- Citat: Рајко Борић  Avgust 12, 2011, 17:34:03 ---Одличан видео. Необично су мирне пчеле. Мало их задимите пре отварања и после ништа?
Ако сам добро схватио, све изврцане наставке ћете да ставите испод плодишта и више их не дирате до пролећа? Да ли изнад њих стављате другу матичну решетку?
(нисам почео да се Воји обраћам са ви него питам обоје, Гордану и Воју)

--- Kraj citata ---
Dragi moj Rajko,
Sve izvrcane nastavke posle vrcanja stavljamo na njihova mesta u medište gde treba da ih pčele počiste i poprave ćelije a posle nekoliko dana kada ih počiste treba ih ako nema neke paše koja nailazi i ako je završena i poslednja paša spustiti na podnjaču ispod ograničenog plodišta.
Mi to u najvećem broju slučajeva radimo od početka druge polovine septembra i tada skidamo matičnu rešetku.
Za sve pčelare koji pčelare pored reka gde ima još dosta paše i gde se može pojaviti vrbova medljika kao i aster ne bih preporučio da se ti medišni nastavci spuštaju na podnjaču.
Njih je najbolje spustiti na podnjaču kao što sam rekao posle 15 septembra.
Ako neko želi ranije da ih spušta na podnjaču tada bi možda i bilo smisla postaviti drugu rešetku.

Matičnu rešetku u ovom gore pomenutom slučaju od 15 septembra kad skinemo nosimo kući.

Pozdrav svima......

 

milosav moretic:
 Ja MR, nakon septembarskog spremanja PZ za zimu, stavljam na podnjacu, onda medisne nastavke sa pozicija 3 i 4, pa plodiste koje je bilo na podnjaci i na kraju nastavak sa hranom za zimu-medom, odnosno nastavak koji je u toku sezone bio na maticnoj resetki(podiste 2). U ovakvoj, zimskoj postavci elemenata kosnice RV, sada, leto MR koja je na podnjaci, zatvaram sa sundjerom a leto na poletnoj daski ostaje otvoreno. Sundjer vadim obicno u februaru, martu.Tako radim od kada sam doneo RV u moj pcelinjak. MR mi u ovom periodu sluzi kao zastita od ulaska nezeljenih posetilaca kosnice, odnosno PZ. Cini mi se da sam otome cuo od igumana P. Dragojlovica, koji je dosta radio na dokazivanju prednosti pcelarenja sa Vojinim kosnicama.
Pozdrav Milosav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju