Alati i oprema za pčelarenje > LR (Langstroth-Roth)

LR košnica sa polunastavcima

(1/21) > >>

Dragan Šošić:
LR košnica sa polunastavcima olakšava rad u svim uslovima. Ovakav način je pčelarenje sa dva plodišta. Osnovno plodište je LR nastavak, a pomoćno polumedište (PM). Koliko će legla biti u polumedištu zavisi od položaja nastavaka i unosa i skladištenja meda. Takođe zavisi i od starosti saća. To daje mogućnost da se utiče na radno raspoloženje košnice umetanjem PM između ova dva plodišta i omogućava stalno prisustvo određene količine hrane, kao rezerve. Kasnije se uzimanjem medišnih nastavaka košnica svodi na konfiguraciju LR i PM. Položaj nastavaka određuje pčelar. Najbolji položaj za zimovanje je da je polumedište na podnjači, a LR iznad.
Postoji i mogućnost vrlo lakog zazimljavanja dvojnih društava, kao na slici 2.

Ako nekoga zanima ovaj sistem rada, slede odgovori.

Lazovic Zivojin:
Šole, očekujem nastavak tvojeg pisanja. Ti naravno znaš da nemam LR košnice, ali me tvoja tehnologija rada LR sa PM veoma zanima, jer mi se čini da se analogno može koristiti kombinacija RV i EV. E sad, da li sam u pravu....ne znam
A onima koji pčelare sa LR košnicom , tvoje pisanje će biti, siguran sam, pravi biser
Veliki pozdrav

sirka pavel:

--- Citat: Lazovic Zivojin  Avgust 26, 2011, 00:00:19 ---Šole, očekujem nastavak tvojeg pisanja. Ti naravno znaš da nemam LR košnice, ali me tvoja tehnologija rada LR sa PM veoma zanima, jer mi se čini da se analogno može koristiti kombinacija RV i EV. E sad, da li sam u pravu....ne znam
A onima koji pčelare sa LR košnicom , tvoje pisanje će biti, siguran sam, pravi biser
Veliki pozdrav

--- Kraj citata ---
Posto i ja imam i LR i RV, a napravio sam i nastavke EV, kao i prelazni nastavak za EV/LR, koji izmedju ostalog mogao koristiti kao polu-nastavak za LR.
 Takodje mislim da napravim i prelazni nastavak RV/LR koji bi mozda takodje mogao da sluzi kako kao medisni nastavak, tako i kao "polu-nastavak"ispod LR za zazimljavanje,tako da imam  iste ramove kako za RV,LR, tako da se mogu praviti razne kombinacije (i ja hocu da malo eksperimentisem na svoj rizik)
Svakako da bi i ja voleo da procitam korisna iskustva,da imam manje rizika.

stevanovic sveto:
Kolega Dragane, kolika je visina polunastavaka? Ja kao polunastavke koristim Farar 19  i 17. Pozdrav.

Željko Vučković:
Odlična tema kolega Dragane. Svakako nastavi sa pisanjem. Iako ja imam DB i RV, imam neke nagoveštaje da bi mogao dobiti određeni broj LR košnica, pa bi mi naravno prava znanja i iskustva bila od koristi. Mada se baš i ne radujem toliko, jer sam već zaokupljen savladavanjem tehnika oko RV, pa da mi ne bude malo mnogo, pogotovo sa tri vrste košnica na pčelinjaku.
Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju