Košnice Voja > Rodna Voja

Plodište RV košnice

(1/35) > >>

Valon Mustafi:
  Otvorim ovu temu da mozemo da diskutiramo kako treba da izgleda plodište RV kosnice u raznim fazama  razvoja pcelinje zajednice, pr. prolecni razvoj, priprema za glavne pase (kada treba da se stavi maticna rešetka), u toku glavne pase..... Dali je potrebno da se dodatno intervenira sa ciljem da se prosiri plodiste i t.n.

  Pozdrav svima.

Vojo Brstina:
Kolega Valon, ovo je odlična tema i mislim da ćemo imati dosta diskusija u njoj.

Plodište RV košnice u prolećnim uslovima treba da čine dva plodišna nastavka a to su ona dva nastavka gde su pčele lagerovale med za zimovanje.
Prvi plodišni nastavak u kome je leglo bilo ograničeno prethodne sezone i drugi plodišni nastavak a koji se nalazi iznad ovog prvog treba da je onaj nastavak koji je u prethodnoj sezoni bio prvi medišni nastavak iznad matične rešetke.
 Uklanjanjem matične rešetke između ova dva nastavka dobija se zajedničko ukršteno plodište na 20 ramova (10+10) koji omogućuju pčelama dovoljne količine saća za razvoj legla i smeštanje dovoljnih količina meda i polenovog praha.
Pošto su medišni nastavci još prilikom zazimljavanja sredinom septembra, spušteni na podnjaču ispod ova dva plodišna nastavka, sada u ovim nastavcima zaklonjenim od direktnog prodora hladnog vazduha, stvara se idealna mikroklima za zimovanje i rani prolećni razvoj pčelinjih zajednica.

Obično pčele prvo prolećno leglo započinju u istim nanastavcima u kojim su prethodne sezone matice bile ograničene to jest u prošlogodišnjem plodištu.
Kako se pokrene leglo u najtamnijim ramovima to jest najtamnijem pčelinjem saću i proširi na 3-4 središnja rama u tom prvom plodištu, matica vrlo brzo prelazi u gornji topliji nastavak i širi leglo u slobodnim ćelijama i ramovima iznad već zaleženog legla.

Nastavljamo kasnije.....

Pozdrav svima.....

Branko Obranovic:
Vojo kad staviš na drugi plodišni nastavak matičnu rešetku. U aprilu? Koliko treba da ima legla v dva plodišnja nastavka?
Lp svima
Branko

Vojo Brstina:

--- Citat: Branko Obranovic  Decembar 17, 2010, 15:17:01 ---Vojo kad staviš na drugi plodišni nastavak matičnu rešetku. U aprilu? Koliko treba da ima legla v dva plodišnja nastavka?
Lp svima
Branko

--- Kraj citata ---
Branko, matičnu rešetku ne stavljam na drugi plodišni nastavak nego samo na prvi i jedini plodišni nastavak u kome će pčele biti tokom cele sezone a rešetku postavljam tokom aprila meseca to jest na oko 10-15 dana pre početka bagremove paše.

Do ograničenja matice to jest postavljanja matične rešetke zajednica treba da se razvija u dva gore pomenuta plodišna nastavka i legla treba da imamo na oko 12-13 ramova u kojim imamo u proseku po tri četvrtine legla. A to je do 45.000 radiličkih ćelija.

Ta količina legla je dovoljna da u narednih 21 dan obezbedi izlazak-izleganje oko 25-27 RV ramova mladih pčela i sa pčelama koje u to vreme imamo u košnici, a od kojih će većina preživeti i tih dodatnih 21 dan, dobijamo izuzetno snažnu zajednicu, koja do tog momenta postiže svoj biološki maksimum.

Svaka veća količina legla od navedene (12-13 RV ramova to jest preko 45.000 ćelija) preti brzom usmeravanju i odvajanju dela pčela i pripremi na rojenje.


Pozdrav svima......

Branko Obranovic:
Vojo, hvala na brzom odgovoru. Na te dve zajednice koje sam imao ove godine (bili su rojevi) sam imao matičnu rešetku na drugom nastavku. Iduče godine ču je staviti tako kako si ti napisao. Kod nas če to bit oko 15 dana po cvetenju divje trešnje.
Lp Branko

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju