Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Varoa

Varoa - prenosnik bolesti u pčelinjim društvima

(1/9) > >>

Mario Ratancic:
Poštovane kolege,

U izučavanju literature o pčelarstvu naišao sam na sledeće fakte.

Varoa je prenosnik: američke truleži legla (ATL-a), nozemoze, virusne paralize, mešinastog rasploda.

Sve je naučno ispitano i navedeno u sledećoj literaturi:
"Bolesti i nametnici medonosne pčele", O.F. Grobov, A.M. Smirnov, E.T. Popov, Moskva, "Agropromizdat", 1987 godine;
"Praktični radovi na pčelinjaku", E.K. Eskov, Moskva, "Znanje" 1985 godine;
"Identifikacija virusa pčela", J.M. Batuev, časopis "Pčelarstvo", 2010 godine.

stevanovic sveto:
To se stalno potvrđuje. Svako veće uginuće pčala tokom zimskih meseci dešava se zahvaljujući varoi. Tamo, na SPOS-ovom forumu smo Lazo i ja na temi "Šta je varoa?" još pre dve godine napravili onu tabelu o uslovima u kojima vcaroa preživljava i živi, ali po broju pregleda te tabele vidi se koliko su pčelari zainteresovani za varou. Izgleda da se većina pčelara u Srbiji oslanja na već zastarela sredstva za borbu protiv varoe (amitraz i kojekakve daščice natopljene u kojekakve otrove, i ko zna šta sve ne). Hoću da kažem da ta tema je skoro pala u zaborav , mlati se prazna slama o tome da li je brstivar u redu ili nije, amitraz se diže u nebesa, bez njega nema pčelarenja itd.
Ne mogu da nađem onu tabelu, negde sam je zaturio. Nadam se da Laza još uvek ima, pa neka je ponovo prikači na ovu novu temu. Pozdrav

PS  Ipak sam uspeo da je nađem.

zivomir gujanicic:
  Подржавам обадва написа јер су заснована на научно провереним подацима. О овим појавама дали смо више података на спосовом форуму док им није засметало другачије размишљање о пчеларству. Не смемо заборавити да пчеле постоје више од 120 милиона година, и да оне могу нас да науче више него ми њих.Поздрав

Lazovic Zivojin:
Kolega Mario, svakako ne semnjamo u ove tvrdnje, ali bih molio malo više podataka. Varoa je gotovo stalno prisutna u našim košnicama pa je verovatno bitno šta bi trebalo (ne bi trebalo) da učinimo da smanjimo ili otklonimo rizik zaraze pčelinjih društava.
Pozdrav

Mario Ratancic:
Cilj postvljanja ove teme je bio da se skrene pažnja na maksimalno tretiranje varoe u periodu pripreme pčelinjih društava za uzimljavanje.
Pored toga, želeo sam da skrenem pažnju na fakt da prisutnost varoe nosi niz drugih posledica po pčelinja društva, ne samo kao direktan parazit
nego kao i prenosnik drugih bolesti kod pčela. Stručnjaci i naučnici postojano navode da borba protiv varoe mora biti skup mera koje se
sprovode tokom cele godine i da se ne sme nikako to dovesti u povremene ili kampanjske aktivnosti.
Tabela koju je postavio kolega Sveto, ovde, je knjiga za sebe. Mišljenja sam da, poznavajući uslove pod kojima funkcioniše parazit ili bolest,
možemo mnogo uraditi na spračavanju razvoja i širenju samih bolesti ili nametnika.

Tematika je vrlo kompleksna jer se direktno odnosi na mikroklimu u košnici, znači i na sve životne cikluse pčelinjeg društva. Pored navedenog, direktno
je vezana za invazione i zarazne bolesti kod pčelinjih društava.

Literatura koju sam naveo i koju sam detaljno izučio je napisana pre 25 godina, a u tom periodu se došlo do novih
naučnih saznanja i izvršena je gomila naučno-istraživačkih radova u raznim aspektima i granama nauke, od virusologije, mikrobiologije, mikologije,
fiziologije i još mnogo dugih grana naučnih istraživanja. Pokušavam sve to sistematizovati, ne samo radi sebe, nego da mogu argumentovano prezentirati
moja saznanja ovde na forumu i da možemo zajednički izvući određene zaključke i prineti odgovarajuće mere u spoju nauke sa svakodnevnom pčelarskom praksom.

O samoj varoi napisano je toliko da, po meni, količina radova izgleda kao celo more, ako mogu tako da se izrazim.
Probaću, zajedno sa vama, da to izložim i da vidimo kakve zaključke zajednički možemo da izvučemo za praktičan rad u pčelarenju.

Prozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju