Alati i oprema za pčelarenje > LR (Langstroth-Roth)

Zazimljavanje LR košnice

(1/41) > >>

Dragan Šošić:
LR košnica se uglavnom zazimljava u 2 nastavka (tela). Društva koja su spremila dovoljne količine hrane se lako zazimljavaju i uglavnom nisu potrebne značajnije korekcije. Međutim, mogu se naći prizvoljni saveti da ne treba ništa dirati ni kod takvih društava i da pčela zna bolje šta treba da uradi. Tako se čovek spusta na nivo insekta, čije je ponašanje uslovljeno instiktima. Nažalost ovakve savete daju „majstori“ pčelarstva. I tada se obično desi ono što može biti česta pojava, da jaka društva stradaju od gladi iako iznad pčelinjeg klubeta ima oko 20 kg hrane. Ishod je uglavnom prepušten slučaju i zavisi od spoljnih uslova. U prvom nastavku može biti zatvorenih venaca sa hranom i pčele će tu formirati klube. Kako je saće u tom plodišnom telu najčešće tamnije i prihvatljivije pčeli, tu će i započeti sa odgojem legla. Potrebno je obezbediti da središnji ramovi u prvom telu budu prazni. Ako je drugi nastavak gotovo pun, imaćemo situaciju pri kojoj će kasnije tokom zime biti suvišno dodavanje pogače. Prvi radovi su tada tek početkom prve jače paše (npr. bele šljive – džanarike).

LR košnice sa manjim količinama hrane se moraju presložiti. Obično su to i društva koja su osrednje snage. Ona vremenom pomeraju leglo u drugi nastavak i to leglo je na središnjim ramovima. Tako da su ti ramovi po izlasku legla samo sa vencima hrane. Ako su ti venci „tanji“ biće potrošeni do polovine januara, a možda i pre. Društvo tada lako može oboleti od nozeme, jer će pčele napustati klube da bi preko satonoša prenosile nešto hrane sa bočnih punijih ramova. Ili će biti potrebno dodavati pogače. S obzirom da većina koristi šećerne pogače (koje se uglavnom pogrešno nazivaju šećerno medne pogače), pčele se dodatno iscrpljuju preradom ovakve hrane. Kada  pčelar koristi čisto medne pogače, postoji mogućnost da društvo dobro prezimi i bez preslaganja, ali je potrebno redovno dodavati medne pogače. Moje opredelenje je da je bolje presložiti košnicu i izbeći kasnije korekcije koje se tiču hrane, ako je to moguće. A realno je ako bočno, do legla ima punijih ramova sa medom.


Korisno je ukloniti najmanje 1 ram. To se radi jer je lako izvršiti proveru matice, tako što se razmaknu ramovi i konstatuje da je leglo radiličko. Bolje je ukloniti dva rama, jer postoji mogućnost da se ti ramovi koriste umesto pogače. Uglavnom su bočni ramovi lošiji za leglo i moše se odvojiti saće sa medom od rama. Tako se rešava problem postavljanja rama preko satonoša. Kada dodajem ovakve ramove sa medom to radim samo kod društava za koje sam siguran da su utrošile rezerve u središnjim ramovima i to radim rano, početkom januara. Ram (ili saće) postavljam direktno na satonoše, bez korišćenja najlona ili bilo kojeg tipa poklopne daske. Tada mi je interes da takvo društvo što kasnije krene sa leglom i bilo kako utopljavanje je nepotrebno.
 
Po pitanju ove problematike, korisno je malo proučiti temu „Zimski gubici“ od ovog linkovanog dela. Taj deo teme je trebalo prebaciti u novu temu sa naslovom: Kako sam ubio Rodnu Voju. Kolega koji smatra da je pčela pametnija od čoveka nas „vešto“ vodi ka tome kako je „pametna“ pčela kriva što je stradala, umanjujući svoju odgovornost, blago rečeno a pravi naziv te odgovornosti je neznanje. Međutim nije izostao savet kako neko drugi nije uradio kako treba. Čitajte pažljivo dve tri strane ove teme. Korisno štivo...Vojo Brstina:
 Da, i ja sam isto tako radio nekada kad sam imao više LR košnica.
Obično LR košnice ne cedim jer ih sada poslednjih godina imam samo 3-4 pa me mrzi da ih iscedim. Ove godine u jednoj ima sigurno oko 40 kilograma meda dok su mi druge dve sa oko 25-30 kilograma meda.
Ostavio sam im svu hranu pa nek im je na volju.

Ono što je uradio "prijatelj Rodne Voje" u linkovanoj temi "zimski gubici" na SPOSovom forumu po meni je namerno urađeno.
Ubeđen sam čak da su pčele namerno ugušene da bi se kako "prijatelj" (nekoliko postova napred) kaže zaustavio i polomio točak istorije.
Nije ih uspeo čak ni gušenjem da uguši.

I ako mnogo godina radim sa RV košnicama i to kod mene i brata preko 200 košnica (više godina sam radio sa 250-300 RV košnica) i pratim rad još nekih kolega pčelara takođe sa preko stotinu RV košnica nikada nisam video da su pčele u RV košnicama umrle dok im je med bio iznad njih, ni jednu jedinu zajednicu..

Upravo zato tvrdim da su pčele namerno pogušene.
Takvu mržnju prema RV košnicama nikada nigde nisam video ni pre ni posle ovog nesrećnog slučaja. Žao mi je bilo samo jadnih pčela kao i mladih pčelara koji su poverovali u ovo nedelo.

Pozdrav svima....

Dragan Šošić:
Skicu sam postavio, jer ima pčelara sa manjim iskustvom u proceni stanja i mogućnosti društva. I to bi važilo samo za trenutno stanje sada. Naravno da je mnogo ranije trebalo pripremiti društva. Godina je sušna i imalo je uglavnom unosa od medljike krajem leta. Najbolje je bilo hraniti pčele šećernim sirupom. Eventualni kasniji unos i višak ostvaren na terenima gde medi aster, bršljan ili ima medljike bi bio samo povoljnost, jer se ramovi sa takvim medom jednostavno ostave u rezervi. Međutim, nejasna kampanja protiv prihranjivanja društava dovodi do većih problema koji se pojavljuju zbog nepovoljnog rasporeda ili nedostatka hrane, nego što se pčele oslabe preradom šećernog sirupa.
Tako da bi po ovoj skici trebalo prepakovati društva sada, ako je to moguće ili jednostavno pripremiti kao alternativu medne pogače. U buduće, pre konačnog zazimljavanja je jednostavnije nahraniti pčele na vreme i u poslednjem jesenjem pregledu samo konstatovati da je hrana pravilno raspoređena.
Treba znati da će jake pčelinje zajednice uvek med skladištiti iznad, u drugi nastavak, a u prvom će biti najveći deo legla. Slabija društva, ako im se ukaže prilika ili je saće tamnije u drugom nastavku prebacuju gnezdo u drugi nastavak i ako ima unosa ili su prihranjivana smanjuju količinu legla. Ako se koristi matična rešetka, opet mogu „podeliti“ hranu i deo uskladištiti u središnjem delu gornjeg nastavka a prilično veliku količinu u plodištu oko legla. Tako će formirati klube u pevom nastavku sa velikim izgledima da klube tu i ostane tokom zime. Prihranjivanje im ne dozvoljava da gnezdo (leglo) pomere u gornji nastavak.
Da napomenem, da je kod slabijih društava pogrešno držati rešetku posle suncokretove paše. Leglo se prihranjivanjem i blokadom hranom potiskuje u prvi nastavak, a zimske rezerve skladište u gornji nastavak.

Inače, Vojo, sve što se radi radi se namerno. Tako da si potpuno u pravu.

Poslednji „biser“ je stavljanje polenske pogače sada. TO NIKAKO NE RADITI.


Vojo Brstina:
Da, nisam mogao da verujem da tako nešto može da dođe od nekog ko godinama radi sa pčelama.
Ove godine sam radi eksperimenta ostavio jednu LR košnicu sa matičnom rešetkom na prvom plodišnom nastavku iznad podnjače.
Odavno je nisam otvarao (mislim oko mesec dana) ali mislim da su pčele spustile dosta meda i formirale mednu kapu u tom prvom plodišnom nastavku.
Kakva su tvoja iskustva Šole?
Naravno da bih voleo pročitati i mišljenje i iskustva ostalih kolega koji su ovo već radili.


Pozdrav svima.....

stevanovic sveto:
Ove godine košnice su mi pune meda, ali nisam siguran kakav je. Početkom avgusta uzeo sam skoro od svakog društva 2 do 4 rama. Oceđeni med je veoma tamne boje, skoro crn. Kažu da je to cerova medljika koju pčele sakupljaju sa žira (čašica ploda), a ja nemam razloga da ne verujem pošto u okruženju moga pčelinjaka postoji, uglavnom cerova šuma, a kad se prođe kroz šumu čuje se prava muzika od zujanja pčela. Zbog zauzetosti ove godine nisam stigao da u toku tretiranja mravljom kiselinom (avgust) prihranjujem pčele sa šećernim sirupom. Oceđene ramove sa početka avgusta pčele su ponovo napunile medom (medljikom). Sada mi ostaje da se nadam da zima neće biti duga i previše hladna, nadam se da će pčele imati dovoljno dana za pročisne letove.
Što se polenskih pogača tiče, mislim da to nije potrebno. Mislimm da u čitavoj Srbiji ima uvek dosta biljaka koje pčelama obezbeđuju polen, pa čak i u ovakvim sušnim godinama. Polena ima čak i zimi (leska, kukurek, crmjuš, mrtva kopriva, mišjakinja...), pa se za njegov nedostatak ne treba brinuti. Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju