Pčelinja paša > Lokacije pašnih terena

Lokacija pašnih terena

<< < (2/2)

Rakovac Goran:Током протеклих месец дана обишао сам више нових терена у потрази за квалитетном липовом и ливадском пашом. Наћи нову квалитетну локацију није баш лако јер је ливада све мање , нема испаше ни кошења , читави крајеви Србије су потпуно напуштени. Прошао сам тако делове Левча и Гледићких планина у ценралној Србији између Крагујевца - Рековца и Јагодине и добар део источне Србије у крају од Пожаревца до Кучева. Добрих локација има а ова година као берићетна може послужити ако не за селидбу целог пчелињака оно бар за постављање по пар кошница како би се локације тестирале.


Почетком овог месеца сам посетио новоформирани пчелињак Ненада Живановића који је од мене у априлу и мају купио по два роја на 10 рамова . Терен где је он поставио свој пчелињак у селу Доброселица на западним обронцима Гледићких планина на око 700 метара надморске висине је сан - снова. Потпуно недирнута природа са доста другог багрема , ливаде и шуме се само може пожелети за спокојно пчеларење. Очекујем издашну тиху пашу за коју је РВ кошница неприкосновена.
Међутим , увек има и нека квака која квари утисак. Пут до ове локације је толико лош , посебно задњих 4 - 5 километара макадама са великим успоном да је до ње немогуће стићи камионом већ само озбиљним теренским возилом. Ја сам на локацију дошао путничким возилом али је то била авантура коју не бих без озбиљне потребе понављао. Оставио сам тамо 2 јака роја на по два наставка из којих су младе матице требало да се изведу за 2 - 3 дана па видећемо шта ће бити. Обилазак планирам за 18 - 19 јун када би проверио младе матице и евентуални унос.


Друга интересантна локација коју сам обишао је у срцу Хомољских планина источно од Кучева испод самог Штубеја највишег врха Хомољских планина у атару села Церемошња. Пут до ове локације је нешто бољи са макадамом од једног километра који је у добром стању. Овде сам од старог пријатеља ( некадашњег пчелара ) добио на послугу његов плац са викендицом и ову прилику не смем пропустити. План је био да тамо отерам 20 друштава прошлог викенда али нисам успео да се организујем. Ако не обезбедим адекватан превоз за наредни викенд отераћу макар 3 - 4 и овога пута јака роја на по 2 наставка јер толико могу да превезем путничким аутом. Тако ће и ова локација бити тестирана за нека боља времена.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju