Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

Osice

(1/8) > >>

aca peric:
Ove godine sam primetio na pcelinjaku mog tece o cijih 6 LR drustava brinem vrlo neobicnu pojavu.
Naime ta drustva iz nekog razloga tolerisu osice koje slobodno ulaze kod njih i pljackaju ned.Pcele ih ignorisu i ne napadaju uopste,a ni ove ne diraju pcele.
Za razliku od njih kod mene na nekim drustvima pronadjem i po 2,3 ubijena strseljna na letima,a o osicama da ne govorimo.
Da li neko od starijih  iskusnijih kolega zna o cemu se radi.Matice su prisutne u svim drustvima moga tece,jasno su obelezene,normalno legu i td.
Hvala unapred,pozdrav Aca

Vojo Brstina:
Aco, verovatno da su u pitanju malo slabije zajednice.
Najbolje je ako se već posumnja na neko neobično stanje uzeti uzorke pčela i spremiti na ispitivanje na neki veterinarski institut.

I kod mene su osice i ose ove godine u prevelikom broju.
Flaše sa pivom nisu dale najbolje rezultate. Danima sam ih sređivao i mamio pored ovih flaša i u velike flaše sa po malo sirupa al opet džaba. Ostalo ih je previše u raznim gnezdima u komšiluku ali i kod mene.

Pozdrav svima...

aca peric:
Gospodine Vojo hvala vam na brzom odgovoru,Naime tek od maja ove godine brinem o tih 6 drustava tece koji me zamolio,jer je postao alergican na ubod pa im ne prilazi vise ni blizu.Leglo je delovalo ok,tretirao sam ih od varoe na vreme,ali sada s jeseni,negde jos od septembra uocio sam ovu vrlo neobicnu pojavu za mene,jer kod mene tako nesto nisam video.A osica ove godine katastrofa koliko ima,a strseljna je bilo dosta ali sam ja jedno vreme dezurao po par sati sa badminton reketom,pa sam primetio da ih je puno manje tokom oktobra,nakon mojih prilicno cestih septembarskih dezurstava.Ali osice ni ne pokusavam,ostavljam pcelama da se nose s njima.Ali zato kod tece smatram da su dosta opljackale iako sam suzio leta i stavio cesljeve u septembru,pocetkom.Ali verujem da ste upravu da jeste rec o nesto slabijim zajednicama.Nadam se da ce im po 15tak kg meda koliko imaju u svojim plodistima biti dovoljno do prolecne prihrane sirupom,valjda ce zahladneti i za osice,ne radujem se dugoj toploj jeseni,potrosice opet puno kao i prosle jeseni.
Hvala vam jos jednom,sve najbolje vam zelim,Aca

Рајко Борић:

--- Citat: aca peric  Oktobar 26, 2011, 13:37:13 ---Ove godine sam primetio na pcelinjaku mog tece o cijih 6 LR drustava brinem vrlo neobicnu pojavu.
Naime ta drustva iz nekog razloga tolerisu osice koje slobodno ulaze kod njih i pljackaju ned. Pcele ih ignorisu i ne napadaju uopste,a ni ove ne diraju pcele.

--- Kraj citata ---
Јуче сам приметио исто, код врло јаког друштва, кад сам га отворио. Три осе су мирно шетале заједно са пчелама. Гледао сам пар минута и на крају их побио без размишљања али сам после почео да мислим: "шта ако су научиле да брсте вароу са пчела"?
Пре десетак година сам имао, пар сезона, у Београдском дворишту, у рупи на земљи велику колонију оса. нисам их дирао ни оне мене, није било мува ни комараца. На крају сам наговорен да их средим па сам то невољно учинио. Следећих године је била најезда мува и комараца.
Одрасле осе се хране медом и разним слаткишима а ларве хране комадима инсеката.

Dragan Šošić:
Najezda osa je takva, da se skoro nema načina boriti se sa njima. Napadaju pčele na letu ili pri igri mladih pčela, kao čopor vukova. Na mestu gde obore pčelu, može se videti ponegde i deset do petnaest osa koje se bore oko plena.

Zamke za stršljenove ih skoro i ne zanimaju. Zamka slična zamci za stršljenove  koju sam postavio pre oko dvadesetak dana nije dala nikakav rezultat (stavio sam drugačiji rastvor, jer u zamke za stršljenove i ne ulaze).

Osa hoće da uđe u prostoriju i na vrlo mali otvor i to čini daleko odlučnije od pčele. Da bih smanjio napad osa na pčelinjaku, dopustio sam im da ulaze u prostoriju u kojoj se vrca med. Posao oko meda je završen, ali ih miris meda jako privlači. Tu ih jednostavno pobijemo. Bolje je i tako, nego da ubijaju pčele.

Možda je negde i pisano o korišćenju zatvorenog prostora za privlačenje osa, ali nisam to video. Na osnovu ulaska osa u prostoriju sam u podrum, do samog ulaza postavio istu zamku u kojoj je bilo domaćeg sirupa od višnje (nema nikakvih hemikalija i konzervansa, jer imamo frižider u kojem se sok čuva). Dok je ta zamka bila napolju, ušlo je dve tri ose i prestale su da se približavaju zamci. Sirup je postao gušći, jer je tečnost isparavala. Dosuo sam malo običnog šećernog sirupa i malo jabukovog sirćeta. Za privlačenje osa se nisam puno trudio. Tu stoji jedna plastična kanta u koju ubacujem komade voska, ako ih nije moguće topiti u sunčanom topioniku ili imaju tragove meda (komade saća koji imaju i najmanje tragove meda ne topim u sunčanom topioniku, jer to privlači pčele).

Sada u flaši ima nekoliko stotina osa.

Po sistemu zamračenog prostora ću napraviti zamku od starog LR nastavka i u nju staviti bocu sa sličnim rastvorom. Prostor ne sme biti potpuno zamračen, jer će ose naći izlaz. Ako ima jakog svetla koje delimično pada na bocu, to ih privlači i one ne traže izlaz na boci, već lete prema svetlu, premore se i padaju u tečnost. Verovatno je bolje napraviti takvu zamku od neprozirne plastične kante ili nešto slično i u nju staviti bocu - zamku. Probaću da vidim kako funkcioniše.

U zamke za stršljenove uđe i nešto osa, ali ih zamke manje privlače, jer imaju šta da love na pčelinjaku – pčele, nažalost.

Do sada mi to nije palo na pamet, ali izgleda da je efikasnije postaviti zamke u neke šupe (ili slične prostorije) nego na pčelinjak. Bitno je odvući ose od pčelinjaka.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju