Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Varoa

Leglo u novembru i tretiranje sa oksalnom kiselinom

(1/3) > >>

Dragan Šošić:
31. 10. 2011. god sam postavio fotografije spajanja društava. Ima nešto zanimljivo kod društva koje je na slikama naslovljno kao: Društvo kojem se dodaju ramovi puni meda sa ostatkom pčele. Postaviću ponovo istu fotografiju, da se vidi prilična brojnost (snaga) pčela, a sutra ću proveriti da vidim šta se dalje dešava. Problem je u tome što se u ovom društvu pojavilo leglo. Tog dana kada sam gledao na jednom ramu je bila prilično velika površina zaleženih jaja, a na susednom nešto manja. Ne verujem da je jedino kod koga se ponovo pokreće leglo, jer je bilo više prilično toplih dana i bilo je unosa polena. Pčele su svakodnevno bile na pojilici. Najveći deo košnica je odavno bez legla, ali ostaje nepoznati u koliko njih će se ponovo pojaviti i šta će biti sa njim. U ponekom društvu ima nešto malo zatvorenog legla koje se izleže.

Zašto sam ovu temu izdvojio izvan teme o oksalnoj kiselini, a ona se pojavljuje u naslovu teme.
Prošle godine je bilo slično, ali sa još većim unosom polena i situacija je bila takva da je bilo prilično veliki broj košnica sa leglom. Kakvo će biti vreme za tretman oksalnom, može se samo nagađati. Tako da postoji mogućnost da varoa ponovo uđe u leglo. Može se desiti da uslovi za tretman budu nemogući (ili snežne vejavice ili jak vrlo vetar), a varoa ne miruje. Ne treba zaboraviti da je prošle godine leglo ponovo krenulo u trećoj dekadi decembra (četiri dana je bilo unosa polena).

Ne bi trebalo čekati i ako nije do sada izvršen tretman, trebalo bi ga uraditi. Inače, na mom pčelinjaku je bilo puno društava koja su bila bez legla početkom oktobra. Tretirali smo pčelinjak sa po dve kapi amitraza na listiću u poslednjih par dana oktobra. Slično preporučujem i ostalim pčelarima. Pri tretmanu ne više od dve kapi i leta se zatvaraju na minut-dva najlonskom folijom.

Ako je ostalo varoe, a kod mene ima društava gde je ostalo i oko 100 (u par košnica i više), može se desiti da pčele obnove leglo i da ta varoa ostane i posle tretmana oksalnom.

Ovo je najozbiljnija preporuka u godinama sa sličnim uslovima (tople jeseni), osim ako neko ne želi da koristi amitraz uopšte. S obzirom na njegovu masovnu i nažalost u dosta slučajeva i preteranu upotrebu, sa dve kapi se neće zagaditi košnica. Efekta će svakako biti, jer se ne ponašaju sve konice isto i u puno njih nema legla, ali koliko je to sigurno? I šta će se dalje dešavati i hoće li biti prilike za kvalitetan tretman?


stevanovic sveto:
Ja još nisam tretirao pčele oksalnom kiselinom. Ove godine (avgust-oktobar) malo sam posvetio pažnje pčelama, nekako sam bio previše zauzet drugim poslovima, a i ulenio sam se. Možda je to dobro za pčele. Zadnji put sam pogledao neko društvo pre desetak dana kada sam zazimljavao neka mala društvanca iznad jakih. Ta mala društvanca nisu imala nikakvog legla iako imaju mlade ovogodišnje matice. Sledeće nedelje odlazim u selo, pregledaću nekoliko jakih društava da vidim kakvo je stanje. Ovo društvo koje mi je na slici pregledano je 2. 10. kada je i slikano (tada sam skidao Bony uloške ), tada nije imalo nikakvog legla, pa pretpostavljam da ni druga nisu imala. Ali, ko zna, u međuvremenu je bilo veoma toplo pa su matice možda ponovo počinjale sa leglom. Bez obzira na sve, sledeće nedelje ću tretirati pčele nakapavanjem oksalnom kiselinom. Dejstvo oksalne, koliko se sećam nije kratkotrajno (negde na forumu SPOS-a Rodoljub je naveo neko duže vreme dejstva), pa ako ima legla (a ono ne može biti veliko), kiselina će u tom produženom dejstvu sačekati varou, i čim izađe iz legla dobiće svoje. Do ove godine sam uvek vadio jedan ram sa severne strane (kao ovaj na slici), a ove još nisam. Taj ram sam vadio i stavljao ga u nastavak ispod, a iz donjeg nastavka sam vadio 2 stara prazna rama koja koja sam pretapao. Možda je sad kasno za to, ali ako baš bude toplo onda neće biti problema. Pozdrav.

Nikola Vucinac:
Danas po lepom suncanom danu i temperaturi od 20 C pregledano pet kosnica i nigde nije bilo legla. Visoke temperature i susa jos ne dozvoljavaju upotrebu oksalne kiseline, cekamo zahladjenje i kisu pa moze tretman oksalnom.

zdravko.reljic:
Današnji dan bi bilo steta sjediti kuci a ne otici na pcelinjak , otvarao sam par drustava i vidio da  nema legla nikako , a negdje nadju polen i unose ga . Pozdrav ...

Milanov Aleksandar:
Прошле године сам третирао оксалном киселином почетком децембра, сада пошто је прилично топло за ово доба године нисам размишљао да тетирам ОК у новембру али што каже Драган постоји велика вероватноћа да у појединим јаким друштвима са младом матицом  дође до залегања у ово доба јер има доста јесењег цвећа које цвета и пчеле у велико уносе полен. Сутра ћу погледати пар јаких друштава а ако настави овако топло време, изнад 12 степени, може се десити да почетком друге половине новембра извршим третирање оксалном киселином.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju