Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela
Vojin lekoviti preparat protiv nozemoze i krečnog legla
Valon Mustafi:
Vojin lekoviti preparat protiv nozemoze i krečnog legla
--- Citat: Vojo Brstina --- Spremanje leka:
U veću posudu 12 do 15 litara naspete i dodate:
1. Alkohol 96% 5 litara
2. Voda destilovana 5 litara
3. Žalfija (Salvija officinalis) usitnjena -list 1 kg.
4. Vresak (Satureja montana) list 0,3 kg
Poklopi se i drži 7-10 dana, nakon čega se ekstrat procedi i čuva do upotrebe.
Ekstrat spremam svake godine u jesen OBAVEZNO i u proleće, i koristim ga kao preventivu. Dodajem ga u sirup i to 0,5 do 1 litar na 50 litara sirupa.
Svako društvo u jesen ( do kraja Septembra) dobije po 3 litre lekovitog sirupa. Sirup za jesen spremam u kombinaciji 5:3 (šećer:voda) ili na 50 kg šećera dodam 30 litara vrele vode. Ovo treba brzo i dobro izmešati dok je još vruće da se sav šećer rastopi. Ovo radim u plastičnoj posudi koju proizvodi Nova Varoš (60 litara) na koju sam ugradio slavinu. Zatim dok je još sirup topal dodam 1 litar ekstrata i dobro izmešam. Ovo je jesenja koncentracija, koja je pokazala odlične rezultate.
Još dok je sirup topal dodajemo ga u hranilice svaku veče po 1 litar. Neophodno je da svaka zajednica dobije po 3 litre ovog lekovitog sirupa. Ako nekoj zajednici nedostaje i 7-8 kg hrane slobodno možete da joj dodate 7-8 litara ovog lekovitog sirupa.
Za proleće opet kao preventivu koristim lekoviti sirup koji spremam u drugom odnosu šećer:voda gde sada dodajem 0.5 litara ekstrata na 50 litara sirupa.
Kad krene značajniji unos polena krećemo i sa prihranjivanjem lekovitim sirupom. Svako društvo dobija po 3 litre sirupa ili dva puta nedeljno-sedmično po pola litre. Znači tri sedmice po 1 litar. Ako se doda nekom društvu koje je ostalo bez hrane i mnogo veća količina ovo lekovitog sirupa, pčele će ga rado uzimati i nećete ništa pogrešiti.
Ukoliko ovako radite sigurno nećete imati obolelih društava a ako ste već imali obolela društva od nozemoze pa se u proleće ponovo primetite znake nozemoze onda je neophodno preprskati kao što sam već pominjao kompletnu zajednicu sa razblaženim rastvorom ekstrata.
--- Kraj citata ---
Azem Tursić:
Vojin preparat koristio sam po gore navedenoj recepturi i sa zadovoljstvom konstatujem da su mi društva kao nikad do sada vitalna,bez nozemoze, a nikad nisam manje radio oko pčela.
Hvala Vojo!
Vojo Brstina:
Hvala i tebi Azeme za ove lepe reči o ovom preparatu.
Raduje me što si zadovoljan i što su ti pčele u takvom povoljnom zdravstvenom stanju.
Želim ti srećno zimovanje i mednu godinu.
Pozdrav svima......
bulatovic bogoljub:
Gospodine Vojo,dosad nijesam koristio nozevoj ali sigurno ocu cim ga napravim.Lijek je prirodan i ne moze da steti.Pored vaseg iskustva
i ljudi koji ga koriste ovo je spas za nase pcele.
Nemam mogucnost da ga kupim kod vas pa moram ici u apoteku po caj i ostalo.
Nadam se da ce vas lijek biti registrovan uskoro i dacemo ga moci kupit u sve pcelarske radnje.
Ovaj lijek treba koristit kao preventivu ne cekat da pcele obole.
Puno pozdrava i srecno u radu.
Vojo Brstina:
Hvala kolega Bogoljube. Nadajmo se da ćemo i registraciju Nozevoja dočekati u nekoj budućnosti.
Samo Vi kupite bilje,alkohol i vodu i za kratko vreme imaćete prirodan preparat za Vaše pčele.
Neka Vam je srećno!
Puno pozdrava za Kolašin iz Novog Miloševa....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju