Košnice Voja > Rodna Voja

Ram Rodne Voje

(1/40) > >>

Vojo Brstina:
Drage kolege i prijatelji otvaram ovu temu u kojoj ćemo pisati o konstrukciji RV rama i njegovoj odlučujućoj ulogi u konstrukciji RV košnice.

Izvolite.....

Valon Mustafi:
  Sirina satonosa kod mojih ramova je 20mm isto kao i donja letvica. Nisam zabelezio da pcele vezuju sace megu ramova u vertikali. Zasto sirina mora da bude 25mm?
 
  Ja mislim da ako pcele grade sace u stranicama satonose to je jos bolje.

  Pozdrav svima.

Valon Mustafi:

--- Citat: Valon Mustafi  Decembar 19, 2010, 15:22:58 ---  Sirina satonosa kod mojih ramova je 20mm isto kao i donja letvica. Nisam zabelezio da pcele vezuju sace megu ramova u vertikali. Zasto sirina mora da bude 25mm?
 
  Ja mislim da ako pcele grade sace u stranicama satonose to je jos bolje.

  Pozdrav svima.

--- Kraj citata ---

Vojo Brstina:
Ram Rodne Voje ima spoljne dimenzije 360X190mm i unutrašnje dimenzije za saće 344X174mm a pošto se uz moju saglasnost u većini slučajeva proizvode donje letvice visine 5mm unutrašnje dimenzije ramova su 344X175mm ili 6,02 kvadratnih decimetara saća.

Satonoša RV rama je široka 26mm ali opet radi bolje iskoristljivosti materijala odobrio sam proizvodnju i 1mm uže satonoše to jest satonoše širine 25mm tako da ulice između satonoša iznose 10 milimetara.
Visina satonoše je 10mm i dužina 392mm.

Bočne letvice rama su 190 mm visine, 35 širine i 8mm debljine u gonjoj zoni rama dok su u donjoj zoni letvice široke 25mm.
Bočna letvica u gornjoj zoni ima falc dubok 10mm i širok 25-26mm u koji se pričvršćuje satonoša jednim svojim krajem i iste je širine kao i satonoša.

U donjoj zoni letvice nalazi se falc širine 20mm i dubine 5mm za prihvat donje letvice.

Donja letvica rama je duga 360 mm i debljine je 5mm. A široka je 20-25mm u zavisnosti od vrste otklapača koji pčelar koristi za otklapanje ramova prilikom ceđenja meda.

Dužina rama od 360mm je odgovarajuća širini od 10 ramova sa saćem i ulicama.

Obzirom da u zimskim uslovima bočne letvice upijajući vlagu iz košnice imaju širinu od 36mm dobijamo ukupnu širinu od 360mm.

Satonoša je dovoljno snažna da bez krivljenja nosi težinu meda koju pčele lageruju u tih 6 kvadratnih decimetara saća ili oko maksimalnih 1,8-2,1 kg.

Nadam se da će nam kolega Laza postaviti nacrte RV rama i njegovih sastavnih delova.

Posle nastavljamo....

Pozdrav svima.....

Lazovic Zivojin:

--- Citat ---Nadam se da će nam kolega Laza postaviti nacrte RV rama i njegovih sastavnih delova.
--- Kraj citata ---

Ja ću delove i sklop rama predstaviti opet SketchUp-u, a nadam se da će Sveto postaviti slike sa dimenzijama (za one koji ne vole da sami mere na modelu)
Napomena: U crtežu je prikazana debljina donje letvice 5mm, onako kao je Voja dao u prethodnom postu.
Takođe nije prikazano obaranje ivica Hofmanovog razmaka
Molim da, ako negde ima grešaka, date primedbe kako bi iste bile blagovremeno otklonjene

Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju