Autor Tema: Tumačenje pravila, propisa i zakona  (Pročitano 35368 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #15 poslato: Decembar 08, 2014, 02:25:03 »
 Želeo bih da napomenem nekoliko stvari vezanih za zaštitu ličnih podataka:
- zakonski je dozvoljeno prikupljanje podataka ličnih podataka članova udruženja i organizacija
http://www.poverenik.rs/yu/sta-mozete-traziti-kako-i-od-koga.html
http://www.propisi.com/zakon-o-zastiti-podataka-o-licnosti.html

 
MEĐUTIM
 
"rukovalac" podacima mora da dobije pismeni pristanak svakog pojedinca ali i da navede koji je cilj i namena prikupljanja takvih podataka, način rukovanja i zaštite ličnih podataka, rok korištenja tih podataka.
 
Nekoliko spornih momenata, po mom mišljenju, je u obrascu za učlanjivanje:
- JMBG (jedinstveni matični broj gradjana) podatak na osnovu kojeg se mogu pronaći mnogo širi podaci o ličnosti kao što su: kazne i zabrane, izvršavanje poreskih obaveza, posedovni i vlasnički listovi nepokretnosti, medicinsko osiguranje a time i praćenje bolesti (ako postoje), učešće u javnim licitacijama, tenderima i slično, korištenje kredita i kreditne solventnosti i da ne nabrajam gomile drugih podataka;
Sve navedeno omogućava duboki ulazak u privatnost svakog pojedinca, ne garantuje zaštitu od mogućih manipulacija raznoga vida i nanošenja štete u ličnom i poslovnom životu građana i njegove porodice. Pored navedenog, poznavanje jedinstvenog matičnog broja građana otvara gomile drugih mogućnosti za zloupotrebu ličnog identiteta. Ne želim da ih nabrajam i otvaram vrata za raznorazna moguća krivična dela, ali svako odgovara za davanje svojih ličnih podataka. Po mom mišljenju, tamo gde to realno nije potrebno, ne treba ih davati.

- adresa stanovanja i telefon (podatak koji omogućava da se ima tačno prebivalište svakog pojedinca) a time i neovlašteno uznemiravanje, posrednu i neposrednu manipulaciju u razne svrhe i ciljeve trećih lica;
Podaci takvog tipa su izuzetno značajni za direktne prodaje raznih roba kada vas pozivaju na kućni telefon i nude od "igle do lokomotive", kada primamo razne štampane materijale od kataloga pa do poziva na aktivnosti političkih partija. Dobijanjem takve informacije firma za proizvodnju pčelarske opreme može vrlo lako da ima uvid kako da razvije svoju marketinšku aktivnost na tržištu i stekne prednost u odnosu na konkurente.

Navešću jedan podatak, plaćanjem kreditnom karticom u megamarketu prodavac dobija kompletnu sliku o našim navikama, vremnskim ciklusima, zdravstvenom stanju i slično. Radjene su ogromne studije i postoje kompjuterski programi koji vrše sublimiranje takvih prikupljenih informacija i tačno se može utvrditi da li je osoba ženskog pola u drugom stanju, da li ima nekih drugih medicinskih indikacija i slično, a sve je vezano za lično ime i prezime.

Na osnovu PIB-a može da se stekne uvid u vlasničko stanje, posedovni list i još mnogo dugoga.

Na osnovu količine košnica može da se proceni potreba takvog vlasnika u razvoju pčelinjaka i da se ciljano ide na ponudu roba i usluga od strane proizvodjača opreme, tipografija i slično. Mislim da nema potrebe da nabrajam za što sve može da se iskoriste navedeni prikupljeni podaci.

A sada o tržišnoj vrednosti navedenih podataka.
Ako u Republici Srbiji postoji registrovanih 15021 pčelar (na osnovu podataka objavljenim od strane  Ministarstva za poljoprivredu) sa tačno poznatim mesto prebivališta i "ukrštenim" sa podacima koji su na raspolaganju iz SPOS-a dobija se vrlo tačan presek specifičnog tržišta za plasman potrebnih roba i usluga u pčelarstvu. Ako pčelar godišnje izdvoji samo 100 Eura za potrebe pčelinjaka to je novčana masa od 1 502 100 Eura. Pa vi sami procenite koliko vrede ili ne vrede navedeni podaci, koliko i kome oni znače i kako može da ih se iskoristi u razne svrhe.

Podaci o gazdinstvu omogućavaju analizu veličine vašeg poseda, procenu vaših primanja, pravce i namere rada, količnu i tip košnica i omogućavaju prodavcima opreme, materijala i usluga procene o vašim potrebama.

Ne želim da zalazim u dubinu šta je sve moguće analizirati tako sakupljenim podacima obrasca ali dobijaju se vrlo precizini podaci o načinu funkcionisanja te grane privrede, profitu, obrtu i da ne nabrajam.
Podatak o tačnim koordinatama pčelinjaka otvara, na široka vrata, svim lopovima mesto gde mogu da idu u "operaciju" i da se ne muče gde se i koliko čega nalazi. Danas, maltene, svaki mobilni telefon ima ugradjen GPS i nije problem da korisnika navede kako da dodje do željenog mesta.


Sve to otvara drugi deo priče koja ide paralelno sa navedenim. Za svaku pohvalu je prepoznatljivost proizvoda i to se radi na nekoliko načina kao što su lokalizacija proizvoda, sertifikacije i slično. Medjutim, kod uvodjenja jedinstvene tegle, kao ambalaže dovodi se proizvodjač u situaciju da će biti prisiljen da kupuje tu ambalažu, koja je zaštićena i koja ima svoju cenu. Stvara se monopol na plasman ambalaže i to se naplaćuje. Uzmimo za primer, ako se stavi pod kontrolu da 1000 tona meda mora da se upakuje u jedinstvene tegle, to je 1 000 000 tegli. Ako vlasnik zaštićene tegle uzima samo 1 Euro cent po tegli to je novčana masa od 10 000  Eura koje idu direktno u kasu. A na teglu ide i nalepnica i poklopac. Nisam video nigde na drugim tržištima u inostranstvu da je proizvodjač u obavezi da za svoj proizvod mora da koristi isključivo odredjenu ambalažu na nivou države. Za proveru i garanciju kvaliteta proizvoda koriste se druge metodologije i pravila a ne jedinstvena ambalaža.

Otvarnjem punionice za med dobija se drugi krug monopolizacije tržišta gde će 10 000 pčelara biti prisiljeni da prodaju med "sopstvenoj" punionici. Ako uzmemo da se godišnje proizvede izmedju 3 i 5 000 tona meda u Srbiji i da trgovina zadržava oko 25% od cene meda dolazi se do cifara od kojih se vrti u glavi. Da ne govorim o uslovljanju proizvodjača i nametanju cenovne politike ili potpune kontrole jedne proizvodne grane.

Da li neko i koliko želi da učestvuje u svemu tome, zavisi od svakog pojedinca. To je lično predeljenje. Kod nas su svojevremeno bili u "modi" samodoprinosi za izgradnju vodovoda, sportskih hala i svih drugih opštih potreba zajednice. To se vodilo kao društvena svojina, a onda je rešeno da društvena svojina mora da se privatizuje. Izvršena je privatizacija i odjednom sve to je postalo nečije vlasništvo. Ne grupe ljudi, nego pojedinaca. Oni koji su izdvajali sopstveni novac danas mogu smo da prolaze pored takvih objekata i konstatuju da su sa njegovim novcima napravili korist neki drugi. To se zove realnost.

Sve gore navedeno je lično mišljenje i stav bez ikakvih namera negiranja pozitivnih stremljenja i pravaca razvoja pčelarstva kod nas.

 

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #16 poslato: Decembar 08, 2014, 13:32:17 »
Ne treba se čuditi zašto je po nekada jako izražena potreba od strane pojedinca, organizacije ili institucije za prikupljanje ličnih podataka o nekome. Sve je, na žalost, biznis, pa i to. Podaci, naročito ako su dati dobrovoljno od pojedinaca, a uz obećane neke privilegije, su skoro redovno pouzdani. Dakle ne mora se dodatno iscrpljivati pa ih proveravati, što smanjuje troškove onoga koji ih prikuplja.
S druge strane ti podaci su "roba" koja ima izvanrednu vrednost. Ko će robu dati, prodati-unovčiti ili ne, zavisi od mnogo faktora.
Potrebno je se prisetiti situacije kada su tamo negde devedesetih prikupljani podaci o stambeno nezbrinutima i nuđene neke privilegije za pojedince. Naizgled bizarni podaci su na disketama bili spremni za isporuku nekoj drugoj državi...Koliko se ja sećam isporuka i veza je pukla negde u Šapcu...
Oprez sa davanjem podataka. I ovako se skoro o svakom od nas zna sve....
 Setite se ko je uveo lične karte za identifikaciju osoba..
 A onda se otišlo još dalje. Postadosmo čipovani..
 Pozdrav za sve članove Foruma

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #17 poslato: Decembar 08, 2014, 13:37:54 »
Ima još jedan momenat  koji je vrlo važan i koji govori o odnosu SPOS-a prema zakonskim propisima a i članstvu.
SPOS je pre nekog vremena ustupio bazu članstva, sa celokupnim podacima,  firmi "Eurocard" iz Aleksinca.
Na osnovu potpisanog obrasca prijave članova nigde nije navedeno da će podaci biti ustupani trećim licima i
za to SPOS nije dobio saglasnost, a to je teško narušavanje zakonom propisanih pravila o tajnosti ličnih podataka.

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Тумачење правила, прописа и закона
« Odgovor #18 poslato: Decembar 08, 2014, 16:59:50 »
Лоше нам се пише у вези утицања на законодавце. На СПОС-овом форуму сам написао предлог на који нико није (озбиљно) одговорио. Да ли зато што не знамо шта хоћемо или знамо али то не умемо да напишемо или нас не занима или неће пчелари са мном да комуницирају (с обзиром да сам уствари само љубитељ пчеларства):

Хајде да се потрудимо да формулишемо прецизно прихватљив предлог шта хоћемо (или нећемо). То нам треба да би неко неупућен могао лакше да нам помогне. Например:

Захевамо: да је ПИО добровољан за власника пчеларског пољопривредног газдинстава, који поседују мање од хектар земље, на којој је пчелињак, и има мање од 100 кошница.

или

Захевамо: да је ПИО обавезан само за власника пчеларског пољопривредног газдинстава, који поседује више од хектар земље, на којој је пчелињак, и има више од 100 кошница.

или

Захевамо: да је ПИО добровољан за власника пчеларског пољопривредног газдинстава првих 10 година од оснивања.

Образложење:

Пчеларство је делатност од изузетног значаја за екологију и пољопривреду. Захтева дугогодишње образовање, велики рад, одрицање и постепено улагање па треба на сваки начин помоћи почетнике да истрају.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #19 poslato: Decembar 08, 2014, 20:47:06 »
Ima još jedan momenat  koji je vrlo važan i koji govori o odnosu SPOS-a prema zakonskim propisima a i članstvu.
SPOS je pre nekog vremena ustupio bazu članstva, sa celokupnim podacima,  firmi "Eurocard" iz Aleksinca.
Na osnovu potpisanog obrasca prijave članova nigde nije navedeno da će podaci biti ustupani trećim licima i
za to SPOS nije dobio saglasnost, a to je teško narušavanje zakonom propisanih pravila o tajnosti ličnih podataka.

Problem kod olakog davanja podataka o ličnosti koji očigledno nisu potrebni za članstvo u SPOS-u postaje veći kada imate neke ljude koji ili nisu sposobni da pročitaju bilo šta (ili nisu pri čistoj svesti i zdravoj pameti) i onako opušteno (ludački) daju savete da to nije ništa opasno.

Citiraću da bude jasnije:

„Vasiću, pravno, ime i prezime su potpuno iste važnosti kao i matični broj. Samo što se mogu pojaviti imenski duplikati, a jmbg je jedinstven. Statutarno se traži taj podatak, žao mi je što ti to smeta. Ali je tako...“

Žalosno je da neko ko bi trebalo da je na neki način pismeniji (jer je novinar) i uz to obavlja određenu „funkciju“ u SPOS-u, ne može da pročita npr. nešto sa navedenih linkova koje je Mario postavio ili da potraži na internetu šta se može postići neopreznim davanjem podataka.

Vrlo su česta upozorenja Poverenika o opreznom postupanju sa ličnim podacima. Zanimljiv link je na sajtu Pro Bono portal za besplatnu pravnu pomoć, gde je ovo takože obrađeno i dat je jedan šokantan podatak:

 „Iz virtuelno sveta povratak u stvaran svet oko nas. U Republici Srbiji postoji nekoliko hiljada ljudi koji ne postoje. Dakle, nekoliko hiljada ljudi koji nikada nisu imali priliku da dobiju svoj JMBG a i da su tu priliku imali a pravo ostvarili možda bi imali svog “dvojnika” jer u Srbiji postoji oko 5000 istih jedinstvenih matičnih brojeva.”
Ovo je citat iz ne previše obimnog teksta po pitanju podataka o ličnosti. Prostora za zloupotrebu ima i to kakvog prostora.

Zašto sam naveo primer novinara koji je pčelar i vrši “funkciju” u SPOS-u? Zato što je to jedan od “čuvara režima” i koji će sve što potiče od nadređenih bezuslovno hvaliti i pravdati. Inače on nije “spontano” postavljen na funkciju, već je dugo dosađivao i nametao se za tu funkciju. Verovatno je nudio svoje usluge. Možete misliti kakav je to onda novinar i kakva bruka svoje profesije. I kakva pčelarska bruka. Kao i neki Poznati su i pravnici-pčelari koji su ili odmagali ili javno obmanjvali i to sam im dokazao. Pa i član IO SPOS. Neki od njih su mi se obraćali privatno elektronskom poštom i to sam shvatio kao pritisak i pretnju.

Nemojte slušati takve osobe, nedostojne pažnje i položaja koji zauzimaju. I nedostojnih svake ljudskosti.


Možda nisam dobro pratio prethodne poruke, ali mislim da je spominjano zdravstveno stanje (ili nešto slično). Znate li koliko je unosan posao trgovine organima i kakve posledice mogu biti ako neko preko vaših podataka (između ostalih i jmbg) dođe do podataka koji su mu zanimljivi. Pronađite podatke na internetu koliko je nestalih osoba svake godine.
« Poslednja izmena: Decembar 08, 2014, 21:13:16 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Тумачење правила, прописа и закона
« Odgovor #20 poslato: Decembar 10, 2014, 09:57:03 »
Констатујем да ни на овом форуму нико није написао шта ми хоћемо од ПИО. Како мислите да неко преговара?

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #21 poslato: Decembar 10, 2014, 11:33:29 »
Констатујем да ни на овом форуму нико није написао шта ми хоћемо од ПИО. Како мислите да неко преговара?

Rajko, drago mi je što vidim da si optimista.
Iskreno, kako stvari stoje, ni ne očekujem da ću doživeti uslove za PIO.
U Nemačkoj je najavljeno da će penzioneri morati sami da se pobrinu za prihode uz dodatni rad.
Pošto imam 55 godina, po trenutnim zakonima pravo na penziju ću steći u 65 godini, ako se do tada ne promene uslovi.
Kako su krenule rasprave, menjaće se i ta osnova i ja ću sazreti za zakonsku penziju u 78 godini (u cvetu mladosti).
Medjutim, postoji još jedna varijanta, da će penzioni sistem kojeg mi poznajemo kao ovakvog biti ukinut u potpunosti jer
države ne mogu da to isfinansiraju. Svi su zahvatali iz fonda koliko im treba, a punjenje nije išlo po planiranoj dinamici i na
način koji su pretpostavljali.
Kako stvari stoje, ma šta da predlažemo, zakonodavac će to sprovesti kako njemu odgovara.
Poslednja odluka da umanje penzije za 10% je samo slika i prilika dešavanja.

S poštovanjem od
Maria

Van mreže Ivan Simic 1

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 104
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #22 poslato: Decembar 10, 2014, 20:10:35 »
Констатујем да ни на овом форуму нико није написао шта ми хоћемо од ПИО. Како мислите да неко преговара?

    Kolega Rajko,  pregovori o nečemu što je već urađeno obično loše završe. Problem je u brzopletosti onih koji su ubeđivali pčelare da je postojeći model obeležavanja košnica
dobro prihvatiti, zbog mogućih subvencija koje će država dati. Zatim instrukcija da svako prijavi gazdinstvo, zarad istih
subvencija koje su dobro umanjene raznim taksama koje su neprecizno definisane.
  Naravno niko se nije setio da, prethodno, proveri šta registrovanje gazdinstva implicira od obaveza.  Sada će opet biti priča: "Moraćemo da prihvatimo ovo što nam nude jer boljeg rešenja nema".
 
 

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #23 poslato: Decembar 11, 2014, 13:49:23 »
Mislio sam da neće doći do ovoga, ali na žalost prevario sam se i to žestoko:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/518514/DRZIMO-SRBIJU-U-SACI-Srpski-hakeri-tvrde-da-su-uzeli-JMBG-gotovo-svih-gradjana

Što je najgore, ne verujem da će bilo ko odgovarati za ovo grubo kršenje krivičnog zakonika, ni oni koji su imali zadatak da čuvaju i obezbede
tajnost podataka kao ni oni koji su "provalili" u sistem.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #24 poslato: Decembar 11, 2014, 14:43:17 »
Setio sam se jednog momenta od pre nekoliko meseci. Lekar mi je tražio da uradim laboratorijske nalaze i krvnu sliku.
Otišao sam u privatnu laboratoriju, rekao im ime i prezime, a oni su me pitali da li stanujem na tačnom broju i ulici.
Imali su tada moj JMBG i sve ostale podatke kod sebe u sistemu iako nikada ranije nisam bio u toj laboratoriji.

Nisam do sada sve to pevezao, ali ono što mi je indikativno da je neko još od ranije stavio baze sa JMBG građana u prodaju
inače kako bi u privatnoj laboratoriji imali moju tačnu adresu i jedinstveni matični broj?

Znači da je ovaj podatak iz "Blica" zastareo i da se na sve strane otvoreno distribuiraju (prodaju) baze podaka građana.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #25 poslato: Decembar 11, 2014, 14:54:38 »
Поздрав Марио,
Управо сам поставио овај исти линк за ову вест, када видех твоју поруку  :D  повлачим онда "дупликат",  ;D
Марио, то што се наши податци налазе на "изволте", не треба да значи да их ми још требамо остављати где год стигнемо и како се коме "дигне", да нам их тражи. Када неко украде те податке, пре или после он ће одговарати.
Када се да пристанак да неко има твоје податке, то се третира другачије! Добровољно си дао и ту не пише да те је неко уценио, по било ком основу. Сваком човеку би требало да буде јасно, да ово није ни мало наивна ствар.


Такође је сасвим јасно да пчеларском савезу, апсолутно тај ниво података није потребан. Начин на који се ти људи опходе према својим колегама пчеларима, скреће пажњу да треба бити врло опрезан на ту тему.
Сведоци смо да такозвана "наша", пчеларска органицазија, вољом малог броја људи, постаје "њихова", а да су пчелари ту само нужно зло, које треба да плаћа и издржава "елиту". Ту се улога пчелара завршава јер услове и правила игре одређује "елита", која ће причати шта мора да се ради и на који начин.
Механизам који је успостављен у "нашем", пчеларском савезу, сву моћ одлучивања даје тој "елити", а коришћење тог механизма и сасецање сваког оног ко другачије мисли, на начин на који се то практикује, изазива велику сумњу у намере таквих поступака.
 
Апсолутно подржавам идеју снажног, јаког и сложног пчеларског савеза који ће на најбољи начин чувати интересе нас пчелара. У том смислу подржавам све напоре СПОС-а који имају тај циљ. Мислим да греше сви они који само критикују да ли цео СПОС да ли само председника. Има одличних ствари које је СПОС покренуо и све то што је добро, треба подржати. Међутим оно што није добро, свакако треба рећи. Надам се да ће наше колеге које тренутно одлучују у СПОС-у имати разума, да више пажње поклањају пчеларима и њиховом мишљењу. Било да су тренутно чланови или нису. Циљ треба да буде, да сви ми пчелари у Србији, будемо чланови СПОС-а.
Тај циљ се неће остварити шиканирањем и прогањањем свих оних који мисле другачије или не мисле као руководство.
Инсистирање на једноумљу је сигуран пут у пропаст.


   

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #26 poslato: Decembar 11, 2014, 15:44:15 »
Tо што се наши податци налазе на "изволте", не треба да значи да их ми још требамо остављати где год стигнемо.
Сваком човеку би требало да буде јасно, да ово није ни мало наивна ствар.

Такође је сасвим јасно да пчеларском савезу, апсолутно тај ниво података није потребан. Начин на који се ти људи опходе према својим колегама пчеларима, скреће пажњу да треба бити врло опрезан на ту тему.
Сведоци смо да такозвана "наша", пчеларска органицазија, вољом малог броја људи, постаје "њихова", а да су пчелари ту само нужно зло, које треба да плаћа и издржава "елиту". Ту се улога пчелара завршава јер услове и правила игре одређује "елита", која ће причати шта мора да се ради и на који начин.
Механизам који је успостављен у "нашем", пчеларском савезу, сву моћ одлучивања даје тој "елити", а коришћење тог механизма и сасецање сваког оног ко другачије мисли, на начин на који се то практикује, изазива велику сумњу у намере таквих поступака.
 
Апсолутно подржавам идеју снажног, јаког и сложног пчеларског савеза који ће на најбољи начин чувати интересе нас пчелара. У том смислу подржавам све напоре СПОС-а који имају тај циљ. Мислим да греше сви они који само критикују да ли цео СПОС да ли само председника. Има одличних ствари које је СПОС покренуо и све то што је добро, треба подржати. Међутим оно што није добро, свакако треба рећи. Надам се да ће наше колеге које тренутно одлучују у СПОС-у имати разума, да више пажње поклањају пчеларима и њиховом мишљењу. Било да су тренутно чланови или нису. Циљ треба да буде, да сви ми пчелари у Србији, будемо чланови СПОС-а.
Тај циљ се неће остварити шиканирањем и прогањањем свих оних који мисле другачије или не мисле као руководство.
Инсистирање на једноумљу је сигуран пут у пропаст.


Kao što sam naveo u prethodnom postu, svako odlučuje za sebe da li će ili neće dati svoje podatke. U potpunosti se slažem da uslovljeni podaci, od strane SPOS-a, nisu neophodni da bi se ostvarilo članstvo u organizaciji.
To je jedan od razloga zašto nisam član organizacije i neću biti sve  dok bude uslov da se moraju dati takvi podaci. Drugi problem je što organizacija želi da ima proširene statističke podatke, ali nema nikakve garancije da će tajnost podataka biti obezbedjena. Ako su to već jednom prekršili i bez odobrenja i znanja članova predali baze podataka trećim licima, prekrišiće to još koji put.
To se zove samovolja i odraz je dubokog nepoštovanja prema ljudima. O kršenju zakona mislim da ne treba da govorim.

Organizacija ne treba samo da čuva interese pčelara, organizacija treba da radi u interesu pčelara jer je zato i formirana.
Slažemo se da ima odličnih stvari koje su pokrenute, medjutim neprihvatljiv mi je odnos prema kolegama. Nema niko pravo ni da vredja, niti da omalovažava niti da se istresa na bilo kome.
To je odraz nevaspitanja, nekulture i bezobrazluka.
Pogotovo mi smeta samovolja pojedinaca koji se zaklanjaju iza organa i neprihvatanje dobronamernih sugestija. Odgovornost nikada ne može biti kolektivna, ona je lična.
Kada se takve stvari reše i dovedu do nivoa uzajamnog poštovanja, uvažavanje stavova i mišljenja tek onda se može govoriti o napretku.
Do tada je "na zapadu ništa novo".

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #27 poslato: Decembar 11, 2014, 16:09:28 »
Čitam da firme za otkup meda potpisuju ugovore u kojima se obavezuju da će otkupljivati med samo od članova SPOS...nešto tu vonja debelo.....

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #28 poslato: Decembar 11, 2014, 16:19:30 »
Čitam da firme za otkup meda potpisuju ugovore u kojima se obavezuju da će otkupljivati med samo od članova SPOS...nešto tu vonja debelo.....
Od članova otkupljuju danju...

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: Tumačenje pravila, propisa i zakona
« Odgovor #29 poslato: Decembar 11, 2014, 21:14:35 »
Proverite firme na netu i sve ce vam biti jasno cime se bave i kolika je sigurnost isplate zakljucicete sami.
Elem nisam primetio da neka firma nece da otkupi med od mene zato sto nisam clan SPOSa i dosad je bilo to ali oni "provucu " po tudje ime i nikad nema problema .Njima je bitna zarada ,a najsladja je od preprodaje tako da sami oni nadju nacin da se dokopaju tvog proizvoda .
Brinimo se mi da ga imamo vise za prodaju ,a sto se plasmana tice ne berite brigu.