Možeš tretirati i proizvodna društva. Timol isparava i ne ostavlja puno zaostataka u košnici.
Najbolje je tretirati na umerenim temperaturama od oko 27-30° C. Bolji je učinak ako su temperature nešto više. Iako mnogi tvrde da to stvara probleme društvima, moja iskustva su suprotna i nisam video ništa neuobičajeno.
Najbitnije kod rada sa timolom je
da ima nekakve paše (bilo koliko, samo da pčele rade (tada se manje „vrte“ oko košnica, jer ih misiris timola ipak privlači).
Ne tretira se ako je npr. dan pre bilo jako toplo i imalo i nekog sitnog unosa, a temperatura padne. Tada biljke
promene ritam lučenja nektara i pčele više napadaju oko košnica, zbog mirisa timola. Nemoj se uplašiti, ovo nije toliko komplikovano, kako izgleda: kao i sve ostalo, prate se uslovi u prirodi.
Što se tiše tretmana rojeva, uglavnom nije preporučljivo, ali ja sam tretirao i rojeve. Količina tomola se smanji, ali ne do te mere da ne deluje. Količinu ti ne mogu preporučiti, jer to zavisi od snage roja. Premala količin će imati i slabiji učinak. Ako tretiraš rojeve, prvo uradi jedan probni tretman na samo jednom roju. Timol nanosiš samo na ramove sa leglom i dva rama do legla.
Postoji i nešto lakši način, a to je rastvaranje timola i nanošenje nekom brizgaljkom na satonoše ili stavljanje na različite upijače (trulex krpe ili boni uloške – ne znam da li im je to ime i mora li veliko slovo
). Ali ne preporučujem tretman sa puno timola na upijaču i malim brojem tretmana, već više tretmana sa manje timola. Timol će svakako brzo ispariti. Sa upijačima (truleks i sl) nisam radio, ali radi moj brat, koji ima oko 400 košnica. Moj stav je bio da timol ispari brzo i ima kratkotrajno dejstvo. I na kraju je i on zaključio da nema nekog povoljnog učinka ako stavi 12 gr timola i ide samo na dva tretmana. Tretmani moraju biti češći. Ja sam ga rastvarao u „medicinskom“ ulju (parafinskom ulju). Može i u alkoholu. I kada se priprema uljni rastvor, mora se rastvoriti u alkoholu. Potrebno je vrlo malo alkohola. U timol sipaš malu količinu alkohola, protresaš posudu (bočicu) neko vreme i pratiš kako se rastvara. Ako je rastvor gust i ne može da se rastvori, doda se još vrlo malo alkohola. Mislim da sam na 50 gr. timola sipao 5 mL alkohola i da je i to bilo mnogo i smanjio sam na oko 2 mL. Tako rastvoren timol sam sipao u ulje. U ulju se vrlo teško rastvara iako je timol rasstvorljiv u ulju, ostaje puno nerastvorenih kristala. Po meni je bolje kada je timol u uljnom rastvoru, jer ako se nanosi alkoholni rastvor brže isparava, dok se ne poklopi košnica.
PS
Da ne zaboravim (ne znam koliko si pratio tetiranje na ovaj način: timol se mora utrljati u satonoše, jer su u suprotnom gubici veliki, a učinak slab). Ako je temperatura visoka i košnice na suncu, mora se relativno brzo raditi, jer timol praktično sublimira (isparava odmah). Zato posipaš relativno brzo, ali mali i uski trag po satonoši i odmah utrljavaš, jer ga u suprotnom pčele lepezanjem krila bacaju na podnjaču. Uz malo vežbe, uspećeš da uradiš dobro. Ako nisi zadovoljan kako je kod nekog društva urađeno, ponovi sa još malo timola.