Autor Tema: Тајмиште - 2016-е  (Pročitano 26659 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Тајмиште - 2016-е
« poslato: Jul 20, 2016, 13:35:44 »





                   Прошлонедељне благдане Петровдан и Павловдан , односно 12. и 13. јули група пчелара из Србије, у којој је била и моја маленкост, је искористила за посету нашим пријатељима из Македоније Данилоски Благоју и Грозданов Трајчету свештенику кога од милоште зовемо " Падре ". Ова посета је уприличена након вишегодишњих позива и инсистирања Данилоски Благоја из Тајмишта. Петровдан је изабран не случајно. Наиме , један од Благојевих синова се зове Петар те је то његов имендан . Осим тога породица Данилоски на свом прадедовском огњишту у селу Тајмишту  тај дан прославља и као сеоску славу. Трећи , не мање важан, разлог је дугогодишње познанство које је прерасло у право пријатељство између нас српских пчелара и наших колега и пријатеља из Македоније.
                    Организатор овог путовања је био пчелар , наш колега са овог форума Аврамовић Градимир - Града. Под његовом диригентском палицом је све беспрекорно функционисало унапред припремљено и испланирано у минут. Обзиром да је путовање било и више него захтевно делом због кратког времена али и због дужине пута ангажован је комби - мини бус са возачем.
                    На пут се кренуло око поноћи 12.-ог са београдске Чубуре испред кафане Стара Србија која полако али сигурно, под будним оком нашег пријатеља Жарета, прераста у главно састајалиште не само београдских већ и пчелара из целе Србије. Прво заустављање је било у Великој Плани где сам се ја придружио овој одабраној групи. Следеће заустављање у Алексинцу где нам је  Горан Илић , такође члан овог форума , поделио пригодне мајице са пчеларским ознакама и натписом " Тајмиште 2016. Србија - Македонија". Није нам се придружио али следеће слично дружење сигурно неће пропустити. Након униформисања смо наставили даље ка југу до Ниша где нам се придружила наша пчелосело поета и пчеларица Мирјана Бојовић , велики пчеласки ентузијаста и наша неисцрпна инспирација током читавог пута. Ту се дружина коначно окупила седам пчелара и једна пчеларица и места више није било. На крају, пре изласка из Србије, застадосмо и у Врању где нас Слободан Станојковић , у цик зоре почасти врућим буреком жалећи што ни он не може да нам се придружи.
                     На прешевском граничном прелазу прођосмо без проблема и задржавања те зајездисмо даље на југ заобилазећи Скопље. Правац Тајмиште крај Кичева преко западне Македоније. Предели уз пут као из бајке. Масивни планински венци са обе стране пута са и у јулу шареном Шар планином. Врхови Попове шапке се још беле од заосталог снега што у потпуности оправдава и појашњава разлоге што ову планину називају Шаром. Прегазисмо Тетово и Гостивар и тик крај Кичева скривено међу планинским врлетима , попут орловог гнезда ,  на нешто више од 1000.метара надморске висине пронађосмо Тајмиште . Село малено и скривено са старим кућама од камена и черпића изграђених у насветлијем духу народног градитељства као са разгледнице.
                      На прагу нас , како то и приличи правим домаћинима , дочека Благоја раширених руку, широког осмеха и отворена срца. Крај њега читава  породица , супруга Александра , синови Петар и Јосиф , родитељи , сестра и зет. Послужисмо се хладном бунаском водом каје је тик до постављене совре и оседланом кафом ( за оне који не знају кафа је оседлана када се уз њу послужи и домаћа ракија овога пута одлична мастика ). Развеза се прича , пчеларска и свакаква друга , севнуше фото апарати . Послужење царско све домаће уз срнећу дивљач , добро црно вино и домаћине који се труде да гостима испуне сваку па и скривену жељу. Тајмиште наједном оживе са свих страна читаве породице хрле ка сеоској цркви и гробљу да се поконе сенима својих предака који их баш ту у планини  заметнуше и пустише да се раселе пут Кичева , Скопља , Смедерева , Београда и ко зна где још. У домаћинство Данилоски свратише многи на поздрав и виђење , сви насмејани са добродошлицом и лепим жељама. Распева се Тајмиште па и ми то прихватисмо са песмама и са ове и са оне стране Шар планине. Време лети , превише је све лепо да би дуго трајало. Неки од нас са Благојем отворише кошнице те се послужисмо и медом као да све пре тога послужено и пробано није било довољно слатко. Ја се здружих са малим Јосифом , Благојевим сином, те ми он чврсто обећа да ће са оцем доћи да види Београд. Још само да и отац одржи обећање и на београдски сајам пчеларства поведе сина. У већ касним поподневним сатима би нам време да кренемо даље што и учинисмо заједно са Благојем и кренусмо даље на југ.
                       Са првим мраком стигосмо у Неготино на Вардарот варошицу чувену по добром вину и лепим женама. Благоје нас ту предаде у даљу надлежност код нашег Падра који нас  смести у манастирски конак да преспавамо и одморимо за сутрашњи дан. Тако од ове две по чувењу важне ствари овог места видесмо ону прву - вино док нам она друга остаде скривена за неку наредну посету. Рано изјутра изнова кренусмо још јужније ка Тиквешкој долини и Кавадарцима. Околни предео се драстично променио , виногради на све стране сунце пржи осећа се и дах медитерана који овде залази добоко у копно. Падре нас очињски пажљиво доведе до Тиквешког језера , смести на брод , преузе улогу кормилара и поведе у праву авантуру.
                        Тиквешко језеро је вештачки створено преграђивањем Црне реке крај које је у средњем веку ка Цариграду водио један од главних путева кога више нема. Читав предео је сада опустео , у воде језера урањају планинске стене те апсолутни мир и тишину осим бродског мотора ремете само крици корморана, чапљи и орлова. Дуж обала по која аласка колиба скривена у грмљу ниског растиња . Видесмо током пута  и неколико пчелињака . На крају овог сплаварења пред нама се указа и циљ овог путовања - Полошки манастир , бисер српског архитектонског градитељства из 14.века.
                        У манастирску порту уђосмо озбиљни како и приличи људима средњег и познијег доба. Поклонисмо се цару Душану Силном чији нас портрет дочека изнад улазних врата и утонусмо у полумрак цркве испуњен мирисом тамњана и литургијским појањем оца Трајчета и монахиња. Би за тренутак нестварно важно и свечано наћи се на таквом месту. Очи нам се лагано навикнуше на манастирску таму и угледасмо прелепе фреске достојне светогорских манастира а не овог малог , скривеног и доскора заборављеног. У најбољем византијском стилу са  осликаних зидова нам се отвори прича целог новог завета - Христовог живота , страдања и васкрсења. Одмах се дало приметити да су у осликавању фресака учествовала два мајстора фрескописца , један у осликавању новозаветних сцена а други у осликавању појединачних светаца . Овај други изузетни портретиста је, очигледно одступајући од канона колико се то у то време могло, поједине ликове светаца осликао тако добро да се дају поредити са милешевским Белим Анђелом. Средњовековни Паја Јовановић је била прва помисао док сам се задивљен и опчињен уносио у ликове који су ме без светачке строгости благо гледали са манастирских зидова. Блаженство и мир литургије нас је понео те се на крају сви причестисмо.
                        Након литургије обиђосмо манстирско имање , нову цркву , конаке , економске зграде и пчелињак који по речима присутних цвета од како је бригу о овом манастиру преузео наш домаћин отац Трајче. Погостисмо се за манастирском трпезом те са носталгичним погледима и мишљу да иза себе остављамо нешто јако вредно изнова бродом кренусмо назад ка Кавадарцима.
                        Изненађења ни ту није мањкало. По повратку, на обали, нас је сачекао Сашко, познаник и пријатељ са београдских сајмова и одвео на његово имање које је на врху брда удаљено пар километара од језера и са кога пуца предиван поглед на целу околину. И он се потрудио да нас својски угости овога пута свежом језерском рибом прженом у врелом уљу коју ми  залисмо хладном тиквешком смедеревком. Укрстише се тако поново српско - македонски путеви , разгали се душа словенска и заори се још једном песма . Сашков пчелињак неки ко бојаги погледаше јер од песме и весеља за то више и нисмо имали баш превише интересовања. Друштво се ту разгали па запева чак и Стојче који нас је пратио готово читавим путем .
                        Но свака прича , па и ова , има свој крај. Павлов дан је полако истицао па је време било и да се креће кући. По оној народној да је сваког госта два дана доста и ми се сетисмо да не треба претеривати и да нам је време за повратак . Што због умора , што због доброг вина и сјајног провода опраштасмо се од наших домаћина цео сат и још више уз пут добрих двадесетак километара застајући ту и тамо неколико пута. Падоше чвста обећања да ћемо и ми узвратити гостопримство истом мером , да се све ово мора још који пут поновити , кану и по нека суза тешка,мушка те најзад препуни утисака окренусмо ка северу и Србији.
                        Шта рећи на крају ? Била су то два предивно и незаборавно проведена дана.Пријатељства стара учвршћена , нова започета. Гости надам се не превише захтевни а домаћини какви се само на овим нашим балканским просторима могу наћи. Било на Петров и Павлов дан ове године а поновило се на многаја лета и овде код нас у Србији и тамо код њих у Македонији.
                       

Van mreže Radivoje Stojanović

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 24
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Beograda
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #1 poslato: Jul 20, 2016, 14:08:33 »
Evo malo fotografija za uživanje
https://goo.gl/photos/NDmPJSszqydaGYpG6

Van mreže Goran ilic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 66
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Gornje Suhotno 220m
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #2 poslato: Jul 20, 2016, 21:01:23 »
Svaka castimenjace na ovakvom izvestaju....
A tek kad Mirjana ovo vidi,dobice jos veci motiv da ubrza sa pisanjem knjige ;)

Van mreže gradimir avramovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 41
  • Pol: Muškarac
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #3 poslato: Jul 22, 2016, 13:09:20 »



    Pozdrav svim članovima foruma"Košnice Voja", prvenstveno onima koje ne poznajem i koji su se učlanili posle moga poslednjega javljanja.
    Moram da vam prenesem deo atmosfere koja je vladala na putovanju u Makedoniju i na gostovanju kod naših prijatelja.
    Putovanje smo dugo planirali i svaki putnik dao mu je svoj pečat u smislu određenih idejnih rešenja, organizacije, tehničke podrške...
    Cela ekskurzija je bila prilično dinamična, sadržajna, puna prijateljske topline i dobrodošlice, imala je i svoju duhovnu dimenziju (posetili smo nekoliko crkava i manastira) a svima nam je prijala vesela, bezbrižna i prijateljska atmosfera u putu. Na pretek je bilo pesme, veselja i dobrog raspoloženja...
    U tom smislu, svima bih vam preporučio sličnu organizaciju, jer kontakte i prijateljstva sa foruma pretočiti u neposredno i blisko druženje je neopisiv doživljaj koji u sećanjima traje dugo...i dugo  obogaćuje i oplemenjuje, inače, prilično sivu i monotonu svakodnevnicu... i ako mogu da pomognem u bilo kom smislu, rado bih to učinio.
     Evo nekoliko fotografija sa druženja...

Van mreže Radisa Zdravkovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 216
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #4 poslato: Jul 22, 2016, 13:16:09 »
Pozdrav dragi moj prijatelju Gorane
Čitajući ovaj izvanredno sročeni tekst sa putovanja po Makedoniji kod
naših zajedničkih prijatelja pre svega Blagoja i Padra,osećanja su mi pomešana.
Sa jedne strane drago mi je da ste se odlično proveli kod Blagoja i društva što je
bilo i za očekivati a sa druge strane mi je krivo,jel nisam mogao ,iz objekzivnih
razloga,da budem deo ekspedicije koja je putovala za Makedoniju.Hvala Bogu
septembar i druženje u Nišu su blizu pa ću bar delimično ublažiti izostanak sa ovog
nezaboravnog putovanja.

                   Svako dobro i pozdrav iz Naupare kod Kruševca

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #5 poslato: Jul 22, 2016, 14:06:55 »
 Само да се јавим и све поздравим,хвала на лепе речи и похвале,пријају свакако!

Van mreže Goran ilic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 66
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Gornje Suhotno 220m
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #6 poslato: Jul 22, 2016, 14:50:19 »
Само да се јавим и све поздравим,хвала на лепе речи и похвале,пријају свакако!
Polako sa to zahvaljivanje......Spremas li se ti za Nis????

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #7 poslato: Jul 23, 2016, 19:54:35 »
Pozdrav svim članovima foruma"Košnice Voja", prvenstveno onima koje ne poznajem i koji su se učlanili posle moga poslednjega javljanja...


Поздрав колегама и пријатељима  :)

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #8 poslato: Jul 23, 2016, 23:06:13 »
Свака вам част драги пријатељи.

Жао ми што због великих обавеза нисам био у прилици да вам се придружим и уживам у прелепим педелима и изузетном друштву...
Искрено такве своје пропусте не могу себи лако да опростим.. Никада до сада нисам био у Македонији и пропаде једна дивна прилика да то остварим на најлепши могући начин и још у друштву искрених колега и пријатеља.. Али добро идемо даље...

Пуно поздрава за све учеснике и све оне који су то желели а нису били у прилици да буду учесници на овом путовању кроз Македонију..

Поздрав још једном свим драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #9 poslato: Jul 25, 2016, 15:37:03 »





                   Током пропутовања Македонијом посетили смо , како сам у уводном тексту при отварању ове теме већ навео , храм - цркву св.Ђорђа , познатији као храм у Полошком. Чињеница је да се ради о релативно мање познатом манастиру , бар за посетиоце са ових наших простора. Исто тако , чињеница је да поседује изузетно вредне , занатски беспрекорно урађене фреске од којих су поједине по својој композицији јединствене у нашем средњовековном фрескосликарству. Крај самог манастира се отворила жива дискусија о питању ктиторства над овим манастиром . Обзиром да ме ове теме из средњовековне историје интересују усликао сам готово све фреске из манастира а ових дана се потрудио да из постојеће литературе сазнам нешто више о Полошком манастиру.То обећање сам дао и нашим домаћинима Благоју и оцу Трајчету те га овом приликом делимично и испуњавам. Овом приликом ћу изнети само оно што се тиче питања ктиторства над овим манастиром јер је оно било најспорније .
                    На западној фасади храма са обе стране улаза у храм и изнад улаза осликане су две сложене портретске целине. Њиховим пажљивим проматрањем , тумачењем приказаног и превођењем текста који их прати може се одгонетнути како време изградње и осликавања тако и питање ктиторства над овим манастиром.
                    У горњој зони западне фасаде приказани су портрети цара ( у  време осликавања још увек краља ) Стефана Душана - Немањића са сином Урошем ( последњи српски цар Урош Нејаки 1337 - 1371 . година , владао од 1355 - 1371 ) и мајком Јеленом. Урош је приказан као дечак што јасно упућује на време ослкавања манастира  које се датује између 1343. и 1345. године . Испод ове композиције која приказује владарску породоцу са обе стране улазних врата осликана је ктиторска породица и то испод портрета краља Душана портрет средовечног мушкарца Јована Драгушина и његове жене а испод портрета царице Јелене и Уроша портрет старије жене Драгушинове мајке , деспотице Марије са моделом храма у рукама и портрет детета, њеног унука а Драгушиновог сина.
                    Покрај Драгушинове главе стоји натпис који преведен на данашњи језик гласи :
                    " Представи се раб Божији Драгушин и син деспота Алдимира и истински брат преузвишеног краља и господара нашег, а настао је овај храм у његов помен и Бог ће да га спасе".
                    Покрај Маријине главе је натпис који гласи :
                    " Моление рабе Божије Марије преблагородне деспотице назване Марина и ктиторке храма ".
                    Деспотица Марија је ћерка бугарског цара Смилца и сестра Теодоре , прве жене Стефана Дечанског оца цара Душана па самим тим и његова тетка. Јован Драгушин је како и сам текст каже син деспота Алдимира и Марије , дакле брат од тетке цара Душана.
                    Полошки храм - црква св.Ђорђа је искључива задужбина деспотице - касније монахиње Марије а не њеног сина Јована Драгушина на шта упућују натписи крај њихових осликаних портрета и представа деспотице - монахиње Марије са моделом полошког храма у рукама. На исти закључак упућује и повеља цара Душана из 1340.године којом овај храм дарује манастиру Хиландару на Светој Гори. У овом документу се напомиње да се црква по жељи Драгушинове мајке деспотице Марине, тада монахиње Марије са свим добрима поклања Богородици Хиландарској. Тај део повеље гласи :
                    " ... прими краљевство ми молбу и обраћање веома вољене и истинске матере краљевства ми деспотице , која срећно срцем и љубављу подстакнута спомену краљевству ми , па приложих овај мали дар Богородици Хиландарској цркву , светог и славног великомученика Христовог Георгија. Село Полошко са међама и засеоцима и са млиновима и са сенокосима и са свим правинама села тога ... "
                    Толико за сада ако буде било интересовања радо ћу написати и приказати још по нешто. Податке сам прибављао са више страна али је најважнији био оргинални научни рад Драгане Павловић " Питање ктиторства цркве Светог Ђорђа у Полошком" са Филозовског факултета у Београду који је објављен 2015.године.
                   

Van mreže Miroslava Bojovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 24
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: sicevacka klisura
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #10 poslato: Jul 25, 2016, 21:13:18 »
Горане, ви сте се баш потрудили па ћу ја само да се протнем поред Вас и Вашег обимног рада, поздрављам вас и хвалим ВАС са посебним задовољством што имах прилику да вас упознам и дружим се са вама на овом нашем ходочашћу.     

  РАДОСНО ЈАВЉАМ

    Тражих почетак у сате стале,
   чеках дан који још дошао није
   и једно велико, ВЕЛИКО ПРИПАДАЊЕ
   да ме чврсто загрли, и обавије.

     Од правца Манастира,Ветар је Тиквешки,
   мени недостојној,
   донео музе, и краичак савршене космичке душе,
   на кров бродића,
   који је на прозорима,
   имао испескарена два крста,
   а у  плафонском кутку живо гнездо ласте.

     Поздрављам те, испуњена радошћу, ПАДРЕ,
  /и све српске и македонске пријатеље/
   МОЈ СЕ МИР ВРАТИО
   И МОЈА ВЕРА У ЉУБАВ РАСТЕ
dogledamo se PADRE.jpg
*

Van mreže Dragan Stantić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 266
  • Pol: Muškarac
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #11 poslato: Jul 27, 2016, 22:42:52 »
Ljudi, svaka vam čast! Uživao sam čitajući ovu temu, sjajan tekst i odlične fotografije.

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #12 poslato: Jul 28, 2016, 10:48:12 »
 Ова екипа се годинама дружи,на разне скупове,сајмови Таш и државни сајам,дружење форумаша спос-а.....,сада смо се окупили у Тајмиште,следи Ниш,па Таш.....само боже здравља,екипа се проширује и наставља  даље!
Поздрав за све људе добре воље и довиѓења голем поздрав!

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #13 poslato: Jul 28, 2016, 11:57:43 »





                 Још једно моје обраћање по овој теми. У прилогу достављам неколико фотографија фресака из Полошког манастира које заслужују да буду објављене и објашњене.
                 На првој фотографији је сцена " Тајне вечере ". Тема позната и експлоатисана хиљадама пута. Није на одмет видети како ју је замислио и осликао полошки фрескописац из 14.века.
                 На другој фотографији је сцена  "Извођења Христа пред Пилата ". На овој фресци је интересантна композиција слике , посебно Пилатов став који у седећем положају  " пере руке " док су му глава и поглед усмерени на другу страну. Више него јасно представљен текст из Новог завета и Пилатов став по питању суђења и кривице Исусове.
                 Трећа фотографија представе " Успенија пресвете Богородице " завређује посебну пажњу. На овој фресци је представљен Христ који на одру целива Богородицу. Христ је приказан како клечи крај одра и Богородици даје последњи пољубац. Овакав приказ је јединствен у нашем средњовековном сликарству. Наиме , уобичајено је да је при осликавању ове сцене Христ приказиван како стоји крај одра Богородице . У Полошком манастиру композиција фреске је сасвим другачија а приказ Христа који клечи неуобичајен те због тога ову фреску и њеног непознатог аутора издваја у ред слободоунијих фрескописаца свог времена.
                 Све три фреске су из 14.века и дело су истог уметника.
                 Четврта фотографија приказује фреску на којој су осликане три мени непознате светитељке. Из истог је периода ( 14.век ) али ју је насликао други фрескописац кога сам од милоште назвао средњовековним Пајом Јовановићем. Иако је реч о фрескама, које подлежу строгим правилима осликавања, овде имамо фантастично осликане портрете трију младих жена реално приказаних са изузетно изражајно приказаним цртама лица. Са фотографија се то најбоље не може уочити међутим утисак који се стиче када се ови ликови посматрају уживо је такав као да су њихови ликови осликани јуче , као да се ради о нашим савременицама а не женама од пре шест векова.
                  На крају скренули су ми посебну пажњу да фотографишем и фреску која је на петој слици. Ради се о представи " Истеривања демона из Марије Магдалене ". Фреска се налази у припрати која је дограђена у 16.веку. И фреска је из истог или каснијег периода , занатски знатно слабије урађена него претходне које су из манастирске цркве али је ова представа изузетно ретка у нашем фрескосликарству и као таква увек вредна помена.

Van mreže Miroslava Bojovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 24
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: sicevacka klisura
Odg: Тајмиште - 2016-е
« Odgovor #14 poslato: Jul 30, 2016, 22:56:37 »
Е ово је стварно КРАСНОДЕЛАЊЕ, Горане, мој дубоки наклон, и хвала за бриљантан текст који је сваког читаоца лепо увео у разгледање и упијање најређих фресака, тако да доживљај буде прави. Мој топли поздрав и још једном хвала . :)