Кречно легло се добија при слабим пашама када пуно старијих пчела одлази на пашу. Појави кречног легла доприноси нарушавање јединства гнезда (превешавање), „сечење легла“, отворене подњаче са мрежом (извучена увлака) и преобимни простор кошнице или губитак пчела, тамне боје кошница (прегревање) и све то уз повремено ветровито време итд. Тамне боје кошнице доводе до прегревања кошнице и побољшање вентилације губи смисао.
У поруци коју сам раније писао у овој теми, написао сам да треба прилагодити простор количини пчела (то значи да пчеле богато запоседају гнездо). То је сада много лакше урадити јер нема опасности од ројења (лакше него у пролеће, када треба проширити гнездо правовемено када је легло безбедно од промена температуре и осталих неповољних временских услова).
„Лечење“ разним стварима (од обичних средстава као што је бели лук или хемијске супстанце – различити лекови) не даје никакве резултате.
Дезинфекцијом се неће ништа постићи ако се не отклоне узроци појаве кречног легла.
ДБ кошницу треба смањити на нешто мањи број рамова (преградом, тако да остали рамови буду доступни пчелама), а ЛР кошницу свести на 1 ЛР наставак (ако је могуће), а ако није могуће, усправним преградама свести простор на мањи број рамова, тако да садржај гнезда буде „у прегради“ (налик на кошницу „седмицу“ или чак „шестицу“ – што зависи од стања друштава и може бити и мањи број рамова „у прегради“), а ван преграде су остали рамови са нешто меда, који су доступни пчелама да преноси мед у простор гнезда.
Лето наместити тако да буде лето гнезда које је у простору омеђеном преградама, да туђице не би ту улазиле.
ПС
Иначе, „витамин Ц“ уопште није ни налик природном витамину Ц. Природни витамин Ц би био нешто као галаксија у односу на овај један делић који су фармацеути препознали и утврдили да је лако то правити у огромним количинама и добро уновчити. Уз то, дејство витамина (када кажем витамина, мислим на оно што је из природе а не ово чиме нас залуђују) има узајамну везу и изузетно повољно тако да се деловање неких витамина испољава само у садејству са другим витаминима (природним, наравно). Ако се има у виду да је природни витамин врло сложена материја и да су људи (и животиње и биљке) навикнути на природну храну (сада се и једни и други и трећи навикавају на разне суплементе и храну врло сиромашну основним микроелементима, испољавајући алергијске реакције током тог привикавања на „глад“ за основним елементима исхране или организми реагују пјавом „нових болести“).