Autor Tema: LR košnica i pčelarenje sa njom  (Pročitano 132801 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #45 poslato: Novembar 13, 2011, 00:16:42 »
Kolega Dragane, sa svim što je navedeno u tvom postu se u potpunosti slažem, ponavljam da pomno pratim tvoje izlaganje, nadam se da će i kolega Esad da se uključi sa svojim zapažanjima i iskustvom koje je imao u radu sa ovim tipom košnica.
U zavisnosti od raspoloživog vremena,snage društva vremenskih prilika i drugih faktora, pored ovog rasporeda pred bagrem koji postavljaš (i ja ga koristim) ja koristim još jedan metod sprečavanja rojenja koji mi je dao zadovoljavajuće rezultate.
Lijep pozdrav svima!


He, he,
Uključiću se kad dođemo do čega žeščeg, ovo je opštepoznato, no to ne umanjuje Draganovo izlaganje, mnogima će sigurno pomoći.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #46 poslato: Novembar 13, 2011, 00:30:42 »
He, he,
Uključiću se kad dođemo do čega žeščeg, ovo je opštepoznato, no to ne umanjuje Draganovo izlaganje, mnogima će sigurno pomoći.
Pozdrav, svako dobro!
Naravno druže, na tome i radimo.

Usput i jedno pitanje: nadam se da nekome ne deluju uvredljivo ove moje "školske" skice. Može se slikati i košnica, ali mislim da je važno ovo što Voja reče, da se razume ponašanje pčela koje je uslovljeno kvalitetom prostora u kojem su pčele (naravno uz izuzetan uticaj spoljnih uslova i uplitanja pčelara :D).

Mogli bi polako da "obradimo" i ono što si spominjao, a to je 2 plodišta (ako sam dobro razumeo 2 LR tela kao plodišta), zatim rešetka i ostalo medišta.

A bilo bi dobro da se umešaš češće. Mnoštvo je primera i situacija koje se previde. Zajedno smo jači, jel' tako? :D


To bi se moglo odrediti kao odlaganje rojevog nagona zbog obnove društva. Iako deluje malo verovatno da se košnica puna pčele „obnavlja“, to je u stvarnosti tako. To daje dovoljno vremena pčelaru da izbegne rojevi nagon do kraja sezone medobranja, a da sačuva snagu i radno raspoloženje pčela.

Esade, omanuo sam u proceni. Očekivao sam tvoj komentar u vezi ovog naglašenog (boldiranog).
« Poslednja izmena: Novembar 13, 2011, 00:39:04 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #47 poslato: Novembar 13, 2011, 03:28:00 »
Dragane,
Da mi se ne naljutiš i štogod pogrešno ne protumačiš, evo, da se uključim. Razuzele me slike, obrađivao sam ih, postavljao u temi "Kalemljenje" i sl. (danas slikao na pčelinjaku).

U postu si se obratio Azemu pa je malo nekulturno da se ja miješam. Znaš? Zato se nisam uključio.

Hajdemo redom kroz oba posta! Kažeš kod prevješavanja za povlačenje matičnjaka "Taj razlog je pre svega već nastali rojevi nagon." Ne bih se složio. Nisam ni ja ćorav pa da, recimo, čak kod 50 i više društava previdim rojevi nagon. Pčele s prevješenim leglom udaljene su od matice i zato povlače matičnjake (slabljenje feromona i sl.). I Belčićev metod ima isti problem i još jedan. To je već dokazano. Uostalom, ne treba mi ni Belčić niti iko, sam sam se puno puta uvjerio. Od 10 društava, u 8 povlače matičnjake kod prevješavanja pa sam 4. ili 6. dan otvarao, provjeravao, rušio, a ponekad i ostavljao (to je druga priča kad sam ostavljao). Tako je bivalo i biva kod mene i kod drugih oko mene (onih koji su to znali i mogli uočiti, a naročito oni koji su htjeli povjerovati i provjeriti kad im kažeš; one koji unaprijed odbijaju sve bez provjere, njih nekolicinu izuzimam i zovem ih kontraškim "filozofima").

Dalje, veliš "Ako je unos dobar, pčele same unište sve matičnjake." Dobro. A, šta ako je obratno?

Sljedeće, ti reče "Kod mene je većina bila u rojevom nagonu i nisu se rojile." Ne znam s koliko si društava tad deverao, ali zar si stvarno vidio da ti je VEĆINA društava u rojevom nagonu?

Postavljaš pitanje: "Usput i jedno pitanje: nadam se da nekome ne deluju uvredljivo ove moje "školske" skice." Meni sigurno ne, nego ti baš kažem bravo za trud i strpljenje. Kad mi nešto smeta, ja to i kažem. A ne znam zašto bi ikome smetalo?! Kome se ne gleda i ne čita, bujrum na druge teme, forum je zaista bogat njima.

Sljedeće tvoje riječi su: "Mogli bi polako da "obradimo" i ono što si spominjao, a to je 2 plodišta (ako sam dobro razumeo 2 LR tela kao plodišta), zatim rešetka i ostalo medišta.

Zajedno smo jači, jel' tako? " Ja na to kažem: nema problema, i slažem se svakako.

I, zadnji citat tvoga posta: "To bi se moglo odrediti kao odlaganje rojevog nagona zbog obnove društva. Iako deluje malo verovatno da se košnica puna pčele „obnavlja“, to je u stvarnosti tako. To daje dovoljno vremena pčelaru da izbegne rojevi nagon do kraja sezone medobranja, a da sačuva snagu i radno raspoloženje pčela.

Esade, omanuo sam u proceni. Očekivao sam tvoj komentar u vezi ovog naglašenog (boldiranog)."

A što si baš moj komentar očekivao? Nije problem nikakav. Zato ti opet napominjem dvije stvari:
1. Uvijek vodi računa o mojim pašnim terenima, a ja sam ti rekao istinu, i uvijek ću.
2. Da mi je LR "popila" krv, te da mi je mrska i pomisao na nju i priča o njoj (morao sam to reći, ali molim nikog da to pogrešno ne protumači; svi imamo pravo na mišljenje i izbor).

Skoro 10 godina ja razmišljam o LR-ovom sanduku. Jeste, dobra je svaka košnica kad je priroda majka, a ne maćeha. Ali, može biti i do košnice (kuće). Pheh, sad tek tu ima priče i priče...

Eh, sad da ja tebi postavim pitanje jedno. Već sam ti objasnio pašne prilike, redoslijed paša i vremenske prilike. De mi sad reci, šta bi ti i kako radio da si na mom mjestu? Pazi, kad mi budeš to odgovarao, nećeš samo meni, nego tucetu pčelara moje regije i šire. Realnost je realnost.

Eto, dobri moj Dragane, uključio sam se.

Pozdrav, svako dobro!
 
« Poslednja izmena: Novembar 13, 2011, 03:36:35 od strane Esad Jusić »

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #48 poslato: Novembar 13, 2011, 23:23:08 »
Ja bih samo da se malo uključim i iznesem svoje iskustvo u vezi LR košnica i pašnih prilika u mom okruženju i da potvrdim isto iskustvo koje je napisao Šole u vezi rušenja matičnjaka prilikom nailaska paše.
Esad je to prokomentarisao pitanjem:

Dalje, veliš "Ako je unos dobar, pčele same unište sve matičnjake." Dobro. A, šta ako je obratno?

Ja bih samo malo precizirao, ako je unos dobar a matičnjaci mladi to jest još nisu u starijoj fazi "pred sami izlazak mladih matica" pčele će porušiti matičnjake.
Ovo je direktno vezano sa intezitetom paše. Ako je paša slaba a matičnjaci krenuli rojevi nagon će se produžiti a kada se paša pojača pčele će krenuti da ruše matičnjake i tako što je paša jača pčele će brže pokidati matičnjake.
Posle paše one će svakako kao što je rekao Šole odlagati rojenje dok se zajednica ne obnovi i dok se ne regrutuju nove rojevne snage.

Esade, u slučaju kada su nektarske paše slabije kao što je to kod tebe na tvom terenu (zaključio sam iz tvojih postova) zajednice u LR  košnicama makar da su ograničene u jedan LR nastavak šire leglo na preko 80% plodišnog saća što je svakako preko 50.000 radiličkih ćelija i u uslovima povoljne polenske paše garantovano idu u rojevi nagon.
Ako se desi da je na početku zaleganja matičnjaka unos nektara manji od 3-4 litre dnevno pčele neće uspeti da izblokiraju maticu nego će kućne pčele samo proširivati leglo i odhranjivati postojeće i tada uskoro imamo skoro neizbežni rojevi nagon.
Ako pčelar blagovremeno ne interveniše i ako ne naiđe OBILNA paša zajednica kreće u rojevu fazu iz koje više nema povratka.

Eto, to neko moje iskustvo, mada sam mislio da se ne uključujem mnogo u teme oko LR košnica imao sam potrebu da napišem koju reč.

Pozdrav svima.....
« Poslednja izmena: Novembar 13, 2011, 23:28:39 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #49 poslato: Novembar 17, 2011, 00:18:24 »
Vojo,
Sa ovim se u potpunosti slažem. Nema pogovora. Problem i jeste što prilikom debate moramo na umu stalno imati pašne prilike. A ja kažem i stojim iza toga: više od 6 godina NEMA bujne paše, a i onu tihu ukradu kiše, hladnoće, nenadani mrazevi (i u polovini maja čak; Bosna je ovo brdovita i visoka!).
Zato stalno govorim o manjim košnicama, a moju priču o pašnim terenima i prilikama potvrdiće sijaset poštenih pčelara.
Razumijemo se Dragan i ja. Heh, volio bih i ja da se pohvalim dnevnim unosom od nekoliko kg (imam vagu odavno), a 3-4 kg dnevno, pa to je ovdje iluzija.
Imam kontakt sa bar 50 pčelara i saznanja o prinosima sa ovih terena u širem prostoru oko mene. Svugdje ista boljka.
Najdraže bi mi bilo da saznam kako ja nisam znao raditi pa to negdje naučiti i krenuti "galopom".
A to što si rekao da se nisi mislio uključivati, to ti NEMAŠ pravo reći, ja mogu ti ne iz bar dva razloga: 1. Domaćin, 2. Pronalazač, a o iskustvu i ostalom da ne govorimo.

P.S.
Vidim, potvrdio si Draganove stavove, koje i nije potrebno potvrđivati jer tako jest, bar ono što si ti potvrdio i obrazložio, a s tim se i ja slažem jer i nisam negirao. No, zašto ne potvrdi neki moj stav, a svaki je iz LIČNOG iskustva s ovih pašnih terena, nego si samo prepričao ono što ja uporno ponavljam? Probaj obuhvatiti svu materiju i sve stavove. I, bez ljutnje, a ako hoćeš, ti se i ljuti.

P.S. P.S.-a
Taman završih, a ubodoše me tvoje riječi: "Ako pčelar blagovremeno ne interveniše i ako ne naiđe OBILNA paša zajednica kreće u rojevu fazu iz koje više nema povratka." Šta tada? Šta dalje? Zašto si tu zastao? Obrazloži mi sad ovo pa ću ja tebi, a ti to i znaš (prevješavanje, "meso"..., ujesen prihrana bez prethodnog vrcanja).

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Novembar 17, 2011, 00:32:35 od strane Esad Jusić »

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #50 poslato: Novembar 17, 2011, 16:25:10 »
Esade, nisam ja nigde negirao tvoja pisanja i tvoja znanja i iskustva jer za to nemam nikakve namere nikakve osnove niti volje i želje.
Hteo sam da kažem da ste vi koji više radite sa LR košnicama iskusniji od mene i da ja ne treba puno da se mešam u ovu temu o LR košnicama i da u toj temi vi pčelari sa više tih košnica i više iskustava sa njima, treba da vodite glavnu reč.
Oko prekida rojevog nagona opet ti i Dragan imate više iskustva pa nisam hteo da tu nastavljam sa mojim objašenjima nego sam osećao potrebu da taj deo prepustim vama i ostalim kolegama koji rade LR košnicama.
Moje izlaganje je bilo deo mog uverenja o prirodnom prekidu rojevog nagona od strane samih pčela  tokom nailaska obilne paše i tu nisam imao nameru da nešto posebno potrvđujem Draganovo uverenje i iskustvo nego da kažem da je to zaista tako i da potvrdim da tako pčele rade u tim i takvim uslovima.
Meni je žao što je paša u tim  krajevima gde pčelariš tako loša ali to ne znači da sam ja naveo da ti ne razumeš život pčela u uslovima obilne paše.
Ako sam nešto pogrešno napisao i ako sam te povredio izvini. To mi nikako nije bila namera.

Veruj da se na tebe ne mogu naljutiti bez obzira da li me razumeo ili ne.

Hajde nemoj da se zezaš oko napuštanja foruma, nastavi da pišeš. Taman smo se navikli na tebe. Ovo kažem za sebe a verujem da isto misle i ostale kolege.
Zaista verujem da ne postoji ni jedan ozbiljan razlog za bilo kakvo tvoje povlačenje sa foruma.

Želim ti sve najbolje... 

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran milosavljevic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #51 poslato: Novembar 29, 2011, 17:52:22 »
Dobro da si se vratio temi .Skice su ti super i kod druge si napisao :

Preslaganje ovih društava za bagrem je nešto drugačije nego što sam postavio na skici u mojoj prethodnoj poruci.

Slično je i kada je društvo u jednom LR nastavku. Isto se zablokira i prilivom mlade pčele ide jako rano u nezadrživi rojevi nagon. Tu bi trebalo podbaciti nastavak, a kasnije (pred bagrem), ipak ide rotacija.
Kako izgleda to nesto  drugacije ?Kod mene je u devet od deset slucaj kao na sl 2c i sl 2d , a vrlo cesto prvi nastavak blokiran polenom ..Jos nesto . Odakle ti onoliko lepih svetlih ramova u predhodnim kombinacijama ?Podbaciti ?Sta kad nemas? . Kod mene hronicni manjak takvih , ali cu obavezno probati rad po skici broj jedan na manjem broju .Nisam nikada razmisljao na taj nacin da ispod postavim tri satne osnove , a ima logike .
Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #52 poslato: Novembar 30, 2011, 10:55:10 »
Pre no što odgovorim na ova Zoranova pitanja, zamolio bih Azema da opiše koji metod koristi za sprečavanje rojevog nagona.
 
Dodao bih još nešto važno i bilo je reči o tome, a to je razmatranje pašnih prilika. To jeste problem, ali ako je u bližoj okolini pčelinjaka malo paše, na pčelaru je da prebaci pčele tamo gde ima paše. Ili preći na posao prodaje rojeva. Ne vidim drugo rešenje. Mada bi možda moglo da se reši, ako postoji medenje, koje ne mora da bude sa vrlo velikim unosima.

Zorane, ovog proleća (2011) su bili takvi uslovi da sam kod najvećeg broja košnica imao upravo situaciju kao na slici 2 c . Prvi pregled sam započeo tek 02. aprila. Stanje je bilo neverovatno: veliki broj košnica je imao 8 ramova legla (to je tada na SPOS forumu proglašeno za lovačke priče). Krajem aprila i početkom maja je bili nešto dužeg zahlađenja i naravno nije bilo unosa duže vreme, ali je bilo dovoljno rezervi u košnici. U donjem nastavku nije bilo NI JEDNE ćelije sa polenom i nektarom. Sve je bilo prazno. Drugi nastavak je imao vence zatvorenog meda i opet 8 ramova legla. Kako nije bilo unosa, pčele su već bile spremne za rojenje i prostor ispod ih više ne zanima. Imamo situaciju kao da je društvo samo u jednom LR nastavku. Dalje, sledi samo rojenje. Preslaganje je potrebno uraditi nešto ranije i potrebno je više posla. Mora gornji nastavak spustiti na podnjaču i  podići više legla u gornji nastavak i da se odaberu ramovi gde ima legla koje izlazi, ali i mladog. To sve naravno usporava posao. Ako je vreme hladnije, a ranije se interveniše, bolje je spustiti pola legla (4 rama) sa najmanjim vencima. To bih pre preporučio. Leglo se ne može prehladiti jer se pčela samo rasporedi po vertikali. Kasnije se, naravno, vrši rotacija nastavaka i kako će deo legla izaći, ponovo se mora podići ram dva legla i to najmlađeg, na njihovo mesto spustaju oni tamniji iz kojih je izašlo leglo. Pri vrcanju se ostavljaju ramovi koji su podizani, ako je u njima bilo puno starog meda.

Jeste komplikovano i to se radi, ako se proceni da može doći do masovnog rojenja. U normalnim godinama je jednostavnije i sa manje posla.

Ja nisam radio nešto slično, ali sam kod nekih društava podigao ram ili dva legla i u treći nastavak. Jednostavno nisam stigao ranije. I nije se ni jedno izrojilo iako su SVA bila u rojevom nagnu (imala su matičnjake). Sredstva kojima se obara varoa imaju važnu ulogu, jer se ne moraju „izbegavati“ ramovi za medišni prostor. Takođe, kod košnica sa polumedištima je posao daleko lakši.



Ovo što dalje sledi bi bilo neko moje objašnjenje zašto se poneke stvari dešavaju i ko želi neka pročita (nije obavezno :D :D, ali može biti korisno).

Košnice koje su zadržale gnezdo samo u gornjem nastavku su jasno „omeđile“ svoj prostor. Ključno jeste to što se mora pratiti u kojim uslovima se to desilo. Ako je zadržavanje gnezda samo u gornjem nastavku rezultat pašnih i vremenskih uslova sličnih onima iz 2004 god ili ove godine (2011), može se reći da će većina košnica ući u rojevi nagon. To se dešava kada se smenjuju vremenski razmaci (slični sinusoidi), od nekoliko dana snažnog unosa i a zatim nekoliko dana mirovanja (blaža zahlađenja). Tada pčele vreme mirovanja najviše posvećuju poslovima u košnici. I to pripada onome što zovem prečim poslom pčela, koji je u stvari prinudno izazvano ponašanje pčela. Ako su sprečene da obavljaju uobičajene i očekivane poslove, pčele se posvete drugim poslovima, koji nisu manje bitni, ali ih obavljaju ponekad do savršenstva u toj svoj upornosti.
U slučaju periodičnih smena unosa i mirovanja pčele, uslovno rečeno ne rade, već vrlo lako održavaju leglo. Najbitnije pri tome je i što se obilno hrane i time spremaju telesni sastav za rojenje. To je važan detalj, koji mnoge iznenadi kada se pčele izroje „iako su preduzeli sve mere da do toga ne dođe: satne osnove, sečenje legla itd, a i ključni razlog odsustva rojevog nagona NEMA MATIČNJAKA, a roj ode.... Pčela je već rešila svoje i sečenje legla je društvu koje ima snagu pojedinačnih pčela da se roje i feromonske aktivnosti u tom pravcu, samo pokazuje da proces rojenja već uveliko počinje. Pokušavam da razmišljam onako kako to pčela doživljava. Prazni ramovi kojima se seče leglo su za njih ramovi sa kojih je leglo već izašlo i tu se ubacuje nešto polena i nektara. I dalje nema napora oko gajenja novog legla.
Ako se ovo ima u vidu, već prvom realnom prilikom se društva lagano moraju vratiti u radno raspoloženje i na vreme. Usput, ono vođenje evidencije koje sam postavio ide tome u prilog, jer društva nisu ista i prvo se mora uraditi posao kod onih koja će pre u rojevi nagon.


Morao sam da ubacim i ovaj teoretski deo (ili „filozofski“, kako ga mnogi nazivaju), jer se na osnovu praćenja svih ovih činjenica postupa prema pčeli i rasporedu košnice. Pre svega, to je osnov za pravilno iskorišćavanje mogućnosti pčela i time se izbegavaju greške i slom zajednice, koji traje čitavu sezonu ili se prenosi i u narednu ili pojava bolesti. Ovo je važno znati (detaljno praćenje svih uslova), jer nema znak jednakosti, ako se na isti način i u isto vreme uspostavi poredak kod društva koje nije imalo povoljne uslove za razvoj i ima veliku količinu legla sa minimumom hrane i društvo koje je sa približnom količinom legla i vrlo dobrim rezervama hrane. Tu je vrlo sporno kondiciono stanje pčela, odnosno snaga pojedinačne pčele i njen učinak. To ima loše posledice po društvo. Ova druga će se izrojiti.

PS Ako treba skica kažite, biće urađeno.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran milosavljevic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #53 poslato: Novembar 30, 2011, 14:53:18 »
Dragane hvala . Daj skicu , dobro to radis .Da ne ispadne da samo nesto pitam evo da nesto i kazem .Pcela i vremenski - pasni uslovi moraju se aktivno pratiti i reagovati u momentu . A da li ce biti dobro ili ne dosta zavisi i od nas i nasih intervencija .Evo kako je bilo kod mene .
Nakon preglada moje evidencije podaci kazu da sam 01.04 2011 imao 6-7 rama lega ( LR) i dovoljno meda , ali nisam bio zadovoljan. Prateci vremensku prognozu resio sam da za vreme losih dana( bez unosa ) prihranjujem sa 200ml sirupa stim sto sam 1ram zatvorenog legla spustio dole kao i krajnje sa medom(izgrebao) i dopunio sa lepim za zaleganje .16.04. isto uradio ali sad idu satne osnove . Tako da 24 .04 kada sam vrsio klasicno demariranje fenomenalna situacija od 10 pa do 14 ramova legla bez najave rojenja . Unos na bagremu je bio takav da nisam selio na drugi bagrem . Imao sam i guzvu na poslu .Sta bi bilo da nije bilo pase kakva je bila to bi vec video . Verovatno bih nesto resio u hodu kao sto sam to uradio 01.04 .
Ostaje mi da resim problem bagremca tj polenske blokade koja je obavezna ako ne odselim na drugi bagrem ili ne razrojim metodom deljenja sa dodavanjem zrelih maticnjaka . S tim sto je razrojavanje na svih 70- 80 komada bas ogroman posao .

Van mreže Azem Tursić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 87
  • Pol: Muškarac
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #54 poslato: Novembar 30, 2011, 21:15:48 »
Kao što iz iskustva znamo pčelarstvo je matematika sa više zavisno promjenljivih, od kojih je svakako paša i pašne prilike-neprilike, najbitnije.U zavisnosti od toga sve svoje radove dimenzionišemo i planiramo.No nekada nismo u mogućnosti baš sve predvidjeti i stići uraditi.
Ono kako ja sprečavam rojenje nastalo je vjeruj iz krajnje nužde.Bagrenmova paša samo što nije počela, a ja nemem izgrađene satne osnove jer sam prethodne nabavio lošu satnu osnovu i došlo je do srozavanja saća, koje sam morao pretopiti.Ovaj “uvod”ili kako ti reče filozofski dio je neizbježan, mada i ja ne volim filozofiranje.
Ovo što ja činim primjenljivo je u pašnim prilikama kakvi su kod mene a to je burna i kratkotrajna bagremova paša.
Postupak koji činim da bi spriječio rojenje sastoji se od sljedećeg:
U pčelinjoj zajednici pronađemo maticu. Ram na kojem je matica stavljamo u sredinu praznog nastavka.Do njega stavljam ram sa otvorenim leglom i pčelama.Ostatak praznog prostora popunjavam sa satnim osnovama.Ovako pripremljen nastavak stavljam na podnjaču, a zatim stavljam matičnu rešetku.
U drugi nastavak stavljam ramove sa otvorenim leglom, a u treći nastavak ramove sa zatvorenim leglom.
Na ovaj način pčele sigurno neće ići u rojidbeni nagon.Stvoreno je dosta prostora i ambijent za izgradnju voska (otuda ona moja tvrdnja da sam na ovaj način bio primoran iz nužde iz već opisanog razloga).
Uz maticu će preći 25 000-30 000 pčela.
Nakon desetak dana ako je paša obilna (bagrem kod mene rijetko kada podbaci), treći nastavak je napunjen medom.
Ovo bi ukratko bio prvi dio, dakle bagremova paša , a onda se nastavlja livada i prema tome i radove planiram i dimenzionišem za ove dvije paše.
 Napominjem da je ovo je formacija koju ja postavljam već nekoliko godina na bagremovoj paši koja je burna i kratkotrajna i teba je što bolje iskoristiti.
Primjenom ove metode sigurno nema rojenja.Od 60 društava ove godine imao sam samo jedno rojenje i to poslije bagrema.
Nadam se da sam bio jasan, ali ako sam napravio neki previd ili nisam dovoljnio jasan možemo prodiskutovati.
Lijep pozdravi svako dobro!

Van mreže Ante Bošnjak

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 41
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Tuzla,selo Breze
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #55 poslato: Novembar 30, 2011, 22:02:17 »
     
     Za kolegu Azema Tursića,

     Ovaj metod zovem demariranje,koristim ga i ja i veoma sam zadovoljan stim što osmi dan posječem matičnjake u drugom i trećem nastavku ako ih ima a uslov je da ima 8 ili više okvira legla.

     Pozdrav iz Tuzle
     
     Pozdrav iz Tuzle

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #56 poslato: Novembar 30, 2011, 22:16:38 »
Nešto slično radim i ja. U pravu ste, kolega Ante, treba poseći matičnjake, onda sigurno nema rojenja. Pozdrav.

Van mreže Azem Tursić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 87
  • Pol: Muškarac
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #57 poslato: Novembar 30, 2011, 22:36:07 »
Sada dolazimo na ono ali...Na koliko dana pred pašu postavljate ovu formaciju?
Ovo je vrlo bitno.Ako je u pitanju burna paša, a ja sam naglasio da upravo pripremu društava i dimenzionišem za to, ako i bude povučenih matičnjaka, društvo odustaje od rojenja.Kolega Ante, ako društvo nema legla koliko ste rekli onda ova formacija ne i ne vrijedi, besmisleno bi je bilo postavljati je.
U tom slučaju sigurno neće biti rojenja.
Lijep pozdrav i svako dobro svima!

Van mreže Zoran milosavljevic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #58 poslato: Novembar 30, 2011, 23:17:11 »
 Azeme ako si u treci nastavak prebacio zatvoreno leglo , a on bude pun meda na kraju bagrema , koliko je to dana   da bi se oslobode sve celije pa i one trutovske? Radimo slicno , samo sto ja vise volim matici uz dva rama mladog legla da dodam izvucene ramove . U tom slucaju ne postoje vremenske neprilike koje ce omesti kontinuitet u razvoju drustva . Kada nisam imao dovoljno izvucenog saca i ja sam radio kako si opisao . Vise ne radim jer kada nastupi lose vreme , bagrem podbaci zna da bude gore nego da nista nisi dirao.

Van mreže Ante Bošnjak

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 41
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Tuzla,selo Breze
Odg: LR košnica i pčelarenje sa njom
« Odgovor #59 poslato: Decembar 01, 2011, 18:07:00 »
   
 Ja to radim na 10 dana pred bagremovu pašu. Ovakav metod suzbijanja rojevnog nagona kako i sam znaš zahtjeva mnogo fizičkog rada i ako izostane bagremova ili neka druga paša onda uradio sam Sizifov posao (džabe radio). Matičnjake u drugom i trećem nastavku obavezno siječem jer radi se o prinudnim matičnjacima jer nisam siguran da bi to pčele uradile ako nastupi jača paša. Moje iskustvo govori drugačije.
  Ako društvo ima manje od 8 okvira legla nikako ne znači da se neće rojiti pogotovu ako su vremenski uslovi nepovoljni ili je paša loša. Imao sam slučaj ove godine da je društvo imalo 22.04 samo dva puna okvira legla koj je ostalo kod kuće ali koje je imalo nekoliko zatnorenih i otvorenih matičnjaka. Smatrao sam da se radi o tihoj smjeni matice. 11.05 društvo se rojilo.Roj smjestio u nukleus u kojem je bilo oko 1/2 kg pčela. Toliko pčela ostalo i u osnovnom društvu. Poslije 10 dana kontrolisao sam oba društva i utvrdio da obe matice polažu jaja.U narednih 5 dana ponovo sam pregledao roj i prisustvovao nečem  što me je jako iznenadilo a to je da su pčele klupčale staru maticu i ubile je. daljnjim pregledom našao sam i mladu maticu. Dakle u roju tako slabašnom izišla je stara i mlada matica a najvjerovatnije zato što je stara matica bila loša koju pčele nisu dirale dok se nije oplodila mlada matica.
  Zato kolega Azeme ja nemogu reći da neće biti rojenja,uvjerio sam se u nešto što normalno rezonujući nisam očekivao.