Autor Tema: Zazimljavanje Rodne Voje  (Pročitano 118453 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #225 poslato: Jul 31, 2018, 20:05:06 »
Desetak dana prošlo,niko ništa neodgovara

Мислим да је колега Раковац на време упозорио на припреме за зиму (и пре времена – како ко гледа на проблем са гледишта пашних прилика). Разлика у припреми за зиму (време припреме), зависи од тога да ли су пчеле биле на сунцокретовој паши – ако јесу, скида се мед и припрема зимница дохраном уз одређени унос нектара, јер је накисло и има неког уноса.

ПС

Све је добро написано осим процене временских услова: није било неке жеге, али је било кише преко мере, али и метеоролози су погрешили.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #226 poslato: Avgust 01, 2018, 09:10:44 »
Mene, kao RV novajliju, takodje zanima ova tema... Nažalost nemam iskustva da pomognem drugima, mogu samo da iznesem činjenično stanje svojih pet ovogodišnjih rojeva.
Do sada (od nabavke 10. juna) sam kroz prihranu utrošio oko 100l sirupa (obogaćenog dvolitarkom Nozevoja), prvo u razmeri 3:2 u korist vode, zatim 1:1, a od sledećeg vikenda šećer će biti u većoj koncentraciji od vode (4:3, pa 3:2). Tako planiram do polovine septembra.
Konfiguracija je sačinjena od pune podnjače, dva nastavka, pune poklopne daske (sem 10x1cm proreza za plastičnu hranilicu). Kako bi doprineo što boljoj mikro-klimi za zaleganje - leeto je zimsko (suženo na 7,8 cm) i otvori na hranilicama su zalepljeni trakom (pošto sam primetio da i taj minimalni vid gornje ventilacije pčele propolišu).
Posle stavljanja drugog nastavka pre 10 dana situacija je bila sledeća: prvi nastavak= 4 rama legla + 3 rama hrane + 3 osnove; drugi nastavak 2 ili 3 rama legla + 4 osnove.
Što se tiče tretmana protiv varoe: trake sa Brstivarom (10ml) stavljene pre 10 dana, pa opet natopljene sa 10ml juče.

Za sada sam zadovoljan razvojem s' obzirom na maltene svakodnevnu kišu. Na mojih 700mnv nema značajnih jesenjih paša, sem nepokošenih livada / korovskog cveća. Gomila pitanja: da li nastaviti prihranu tim tempom i do kada, šta još koristiti protiv varoe i kada, da li širiti leeto i skinuti traku gore radi prestanka zaleganja i kada... Kakvi su uopšteno saveti iskusnijih?


                    Јуче по подне сам ишао да помогнем колеги Милету Јеремићу у формирању новог пчелињака који је сличан твом. Радове сам обавио са Војканом Станојевићем. Милетов млади пчелињак се састоји од 6. РВ ројева са младим матицама на једном наставку са по 10.рамова. Извршили смо проширење додавањем другог наставка и сатних основа и то на следећи начин.
                     Ројеви су баш добри и имају од 5 па до 7 рамова са леглом. У првом наставку на подњачи смо оставили по 4. тамна рама са леглом ( наједном и 5 ) у средину наставка. Са обе стране легла је ишла по једна сатна основа а до њих рамови са храном углавном млађи са ове године изграђеним саћем , дакле светлији. Поставили смо 3. таква рама тако да је укупан број рамова у овом наставку 9. Сматрам да је ово оптималан број рамова за такав рој у овом тренутку и да тако треба да остане и зимус све до друге половиме марта месеца. Са 9 рамова у наставку и нешто мало остављеног простора до зидова кошнице пчеле ће имати бољи проток ваздуха кроз кошницу и лакше ће успоставити потребну микроклиму и сада током лета а и при зимовању. Уосталом и на свом пчелињаку ових дана све наставке сводим на по 9 рамова о чему сам јуче писао на теми Пчелињак Раковац.
                      У други додати наставак у средину иду преостали изграђени рамови са леглом и храном ( 3 комада ) и по 3 сатне основе са обе стране. Дакле , и овај наставак је сведен на укупно 9 рамова. Десети је и овде сувишан.
                      Овако посложен рој је максимално оптерећен и има захтеван посао да се добро припреми за зиму. Исто је и код тебе. Ипак је данас први август и пчеле ће још неко време , највише 15 - 20 дана.. изграђивати сатне основе . У питању се младе али летње пчеле пчеле које ће живети до краја августа почетка септембра. Зимске пчеле које ће се у августу излегати неће учествовати у изградњи саћа . И не треба то да раде јер морају дочекати пролеће.
                      Одмах да кажем да се све сатне основе неће изградити . Једноставно за тако нешто овакви ројеви у ово време немају ни снаге ни времена. Зато се у наредном периоду овакви ројеви морају редовно прихрањивати да би имк се олакшало даљи развој и припрема за зиму. Препорука коју смо Војкан и ја дали Милету је по литар сирупа 1 : 1 сваке вечери. Ако све односе не прекидати у наредне две недеље. Ако им остаје прескочити па давати сваки други . трећи дан. Не могу баш све бити исте и нема записаних правила. Мислим да је овакав ређи сируп сада најбољи . Уз ову прихрану је добро истовремено урадити и третнам против варое. За средство које ћеш користити немам ни савет ни коментар јер сам у избору средстава које сам користим ригорозан што се многима не свиђа па зато то избегавам да коментаришем. Само брстивар и то на тракицама је недовољно. На овим врућинама то испари о час посла за дан два и дејство је врло мало. Пошто га имаш уместо тракица нафајтај их брстиваром као што радиш и са нозевојем и тако што пре утроши . Након тога се сам одлучи шта и са којим средством даље.
                      Овако сада посложена РВ кошница захтева у наредном периоду најмање рада и узнемиравање пчела. Легло ће се и даље развијати у првом доњем наставку а сатне основе у овом наставку ће пчеле прво изграђивати. За око недељу дана би их требало погледати и ако је изграђена само једна страна ( обично она до легла ) онда ту сатну основу треба једноставно окренути да друга неизграђена страна сада буде до легла. Дакле у наредне око две недеље овај наставак би морао бити цео са изграђеним саћем. У горњем наставку пчеле ће лагеровати мед.  И ту ће оне нешто чачкати око сатних основа али је мрка капа да ће их све изградити. Уосталом то и није неопходно па за то не брини превише.
                     Половином септембра се има само заменити место наставцима. Рамови са медом ће онда ићи на подњачу до лета. Пчеле то не трпе и тај мед ће пребацивати опет горе али сада до и око легла и тако идеално направити место за будућу позицију клубета. Оних по 9 посложених рамова им гарантују добру вентилацију унутар кошнице и могућност за стварање идеалне микроклиме. Рад и чачкање по кошници је сведен на минимум што је добро и за пчеле и за пчелара.
                       Толико од мене. Надам се да ће ово писање помоћи и решити твоје недоумице. Желим ти добро и успешно зазимљавање.


П . С .


                       Не играј се са вароом јер ће је бити много ове године. Прати време и прогнозу јер се превиђа михољско лето након свих ових киша а то носи многе изазове у пчеларству.

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #227 poslato: Avgust 01, 2018, 18:43:29 »
Hvala puno na iscrpnom odgovoru.

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #228 poslato: Septembar 06, 2018, 01:15:05 »
Да јавим тренутно стање, како би дошао до правих информација у вези зазимљавања, загазили смо септембар...

У последње две седмице лето је проширено на 20цм, али легла и даље има на девет рамова (додуше не на целој површини, испод сатоноша медне капе се шире у све већи "полумесец"); од тога седам у првом, и два рама легла у другом наставку. Преостала три плодишна рама су са веома мало меда, за разлику од она четири (прилично попуњена) у другом наставку. То је неки тренутни пресек 16 рамова (у просеку) у пет РВ кошница.

То би ускоро ваљало правилно распоредити - таман 8 рамова по наставку ради боље вентилације, са тамнијим саћем у средину оба наставка, то ми је јасно. Али где рамове са леглом, а где са медом, где оне што су тренутно празни? И да ли до подњаче да стављам још једно тело са празним рамовима (или са основама) ради још боље микро-климе, све са међусобним укрштањем с' тим да први до подњаче увек иде на хладно?

Претходни викенд ројеви су добили по 4л сирупа 4:3 + нозевој, а од овог ћу ићи са 5:3 у корист шећера, колико год буде потребно с' обзиром да нема скоро никакве паше више (сем опалих шљива 😀). О варои, у теми предвиђеној за то.

Иначе, стационар је на 700мнв, где зна током зиме да буде и надпросечно топлих дана. Лета су 70цм од тла, окренута ка југу,  по зими цео дан на сунцу. Е сад, због пуне подњаче и пуне поклопна даске (збега), мени би одговарало вероватно да отвор буде што шири током зиме пре свега због влаге. Шта ми ту предлажете?

Одох можда мало и далеко и широко, извините на дугој поруци... Поздрав свима.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #229 poslato: Septembar 07, 2018, 18:18:02 »
Милане ако сам добро разумео у горњем наставку имаш 6 рамова који су „употребљиви“ за зимовање, односно имају хране. Такође, има и рамова у плодишту који имају добре медне венце.

У овом случају је проблем што их мораш преслагати. Могло је то раније да се уради и добио би врло повољан распоред хране.

Ако сам добро проценио стање рамова са храном, молим те потврди па да ти напишем како то да пресложиш. Једноставно је да се уради, али ако је стање беспаше онда и није тако једноставно – онда мораш радити пре подне или у смирај дана.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #230 poslato: Septembar 07, 2018, 18:34:58 »
У плодиштима има у просеку седам рамова са леглом и већом медном капом (скоро захвата половину рама) и три рама са врло мало хране, на крајевима наставка. У другим наставцима у просеку има по два рама легла у средини (са мањом медном капом) и са обе стране по два рама скоро пуна хране.  Први наставак на хладно, други на топло, са укупно 16 рамова и око 11 улица пчела.

Јуче сам се чуо са Војом, и рекао ми је да нема потребе за додатним празним наставком до подњаче, само да овим два заменим места и мало премештање рамова са храном до оних седам са леглом (који ће бити у горњем положају).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #231 poslato: Septembar 07, 2018, 18:42:52 »
Добро, значи проблем решен.

ПС

Иначе ја не бих никада у ово доба године спустио у први наставак рамове који су пуни са медом ако је поклопљен.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #232 poslato: Septembar 07, 2018, 18:45:12 »
Ок, што више мишљења чујем то боље, какав је твој савет око распореда?

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #233 poslato: Septembar 08, 2018, 14:37:42 »
Као и о ширини лета, како направити компромис (у ово време последње прихране), једни су за уско (5-8цм) због опасности грабежа, туђица, оса, стршљенова; други су ипак за шири отвор (20цм) ради расхлађивања кошнице ради смањења и што ранијег престанка залегања матице... ???

Van mreže Zoran Ristovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 120
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #234 poslato: Septembar 12, 2018, 20:28:11 »
Juce sam skoknuo do mojih RV pcela da ih malo pogledam i sipam sirupa. Moram priznati da ove godine nisam imao bas vremena da se druzimo cesce. Primetio sam dva neuobicajena slucaja koja cu vam opisati.

Prvi slucaj:
RV na dva nastavka, solidno drustvo, na samom spoju izmedju hranilice i gornjeg nastavka malo ispod krova tri strsljena pokusavaju da udju ili sta vec. Dolazi jos po neki napasnik, pokusavam da ubijem jednog sa pcelarskim nozem ali me odmah napadaju. Jedan me udara u desnu saku ali na srecu imam kozne rukavice. Morao sam da se odmaknem malo i sacekam. Strsljeni opet na istom mestu. Pogledam na leto a tamo pcele potpuno zauzele ulaz i poletaljku, ne polecu i ne dolecu. U stanju su mirovanja i masu krilima. Na ostalim kosnicama redovna aktivnost? Malo ih rasteram nozem cisto da vidim da li mogu da lete, one se vrate i zauzmu istu formaciju? Podignem krov vilama (prpa od strsljena) u hranilici nema nikog i nista, vratim krov, ovom drustvu nisam dao sirup. Stavio sam pivo u zamku.

Drugi slucaj:
Imam jedan roj koji sam formirao dodajuci letos nesparenu maticu iz ergele Soskic. Roj je solidan na jednom nastavku, stoji poslednji u nizu nekoliko kosnica i nekako je najduze u senci. Primetio sam prilikom prethodnih pregleda da ima dosta mrtvih pcela u hranilici. Sledeci put sam nasao dosta mrtvih osa takodje u hranilici. Juce sam sipao sirup oko 17h. Od svih kosnica kojima sam sipao sirup iza te kosnice napravila se guzva. Vidim dosta osa kako su se uzmuvale i oblecu tu kosnicu ali ima i dosta pcela, rekao bih da ima i medjusobne borbe izmedju pcela a takodje i sa osama. Sa prednje strane na letu situacija redovna. Pcele dolecu i odlecu, mozda malo vise uzbudjenja zbog sirupa ali rekao bih da je sve u redu.

Ako iskusniji pcelari imaju komentar ja se unapred zahvaljujem. Pozdrav.

Van mreže Sasa Blagojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 245
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #235 poslato: Septembar 12, 2018, 21:25:31 »
Nisam baš decenijski pčelar ali ne bi trebalo da ništa dodje do hranilice osim pčela iz te košnice gde je hranilica. Verovatno dolaze i pčele iz drugih košnica

Van mreže Dragan Djurović

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 104
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Srpski Miletić
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #236 poslato: Novembar 13, 2018, 17:11:10 »
Poštovani,mislim da i insekti koji nama nisu dragi ose,stršljenovi ,muve osete miris šećernog sirupa i to ih privuče.Ja stalno nailazim na takve primere koje je Zoran naveo.Za vikend sam obilazio pčele i takve slučajeve našao bar u desetak hranilica.Pozdrav Dragan

Van mreže Dragan Djurović

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 104
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Srpski Miletić
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #237 poslato: Januar 02, 2019, 14:37:47 »
U nedelju obišao pčelinjak.U dve košnice nema pčela ni živih ni mrtvih.Kako je to moguće?

Van mreže Mladen Todorovic 1982

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 46
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Авала
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #238 poslato: Januar 02, 2019, 18:17:27 »
Druze moj isto i kod mene. Najverovatnije varoa.

Van mreže Miran Horjak

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 58
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: SLOVENIJA
Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #239 poslato: Januar 02, 2019, 19:08:20 »
Verovatno varoja.
Pčele umiru van pčelnjaka.
A knjizi o maticama.
Jedan od ruskih avtora kaže, da ako ima puno varuje  matica sa pčelam napušta panj.
I ovaj isti avtor kaže,  da pčele polete jako visoko što je moguče i onda se naglo spuštaju.
Na taj način  se oslobađaju varoje.