Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 92548 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #300 poslato: April 25, 2016, 10:39:32 »
Горане, извини, тек сад сам видео поруку...

Ево какво је стање за сада:
Багрем је отворио 16.04. Како је отворио тако је почело захлађење и киша.
У петак 22.04. сам прегледао 4 најјача друштва која имам и нисам баш задовољан стањем. Има нешто уноса али то није ништа значајно. Од та 4 друштва, три су ушла у ројеви нагон и имају тек по пар матичњака залежених (тек положено јаје). Четврто само што није. Ево већ три дана киша...
РВ ћу да разројим тако што ћу у последњи наставак дизати матицу и легло и тако правити двојна друштва за липу...
Видећемо шта ће идућих десетак дана да каже о багрему. Како буде...

Свако добро.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #301 poslato: April 25, 2016, 11:22:13 »
Заборавио сам да додам да приликом прегледа ДБ кошнице, скинуто медиште (медиште са тракицама сатних основа од којих су пчеле израдиле 4 и почеле да пуне нектаром) сам ставио на преврнути кров поред и у једном тренутку су се пчеле у медишту узбуниле и почеле јаче да брује. До тад су пчеле биле на тим рамовима онако груписане пошто их изграђују, а када су се узбуниле било је долетања и одлетања пчела. Моментално сам обуставио рад и вратио све назад. Остао сам још после да пратим стање али је све било ОК. Само је пар пчела покушавало да уђе на састав медишта и плодишта, али нису успеле. На лету је све било ОК.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #302 poslato: Maj 06, 2016, 12:16:53 »
Не стижем да пишем редовно на овој теми, али ево укратко извештаја до сад.
У теми "Дневни унос багрема 2016." сам већ написао нешто, па не бих да се понављам превише...
Укратко, багремова паша полако пролази. Дефинитивно уноса нектара има али није то у тој мери како би требало да буде. Уноса полена такође има и то солидно. С обзиром на обилне падавине у последње време, очекујем да ће ливадско биље лепо да замеди, па ће бити неког врцања пре липе.
Е сад... сва друштва ми се роје. Нека сам већ разројио, нека ћу тек да разројим, али ми се некако чини да стидљиво улазе у ројев нагон.
Није то ројев нагон као прошле године да залегу по 15 до 20 матичњака па да су сви приближно исте старости. Дефинитивно саме одлажу ројење (нашао сам неколико матичњака који су били поодмакли па су прогрижени са стране), а и када залегу матичњаке, онда буде залежено само неколико (5 до 7) и тек по неки матичњак има тек зележено јаје.
Делује ми као да се премишљају тј, као да крену јаче у ројење када отопли и када наиђе кишни и хладнији период онда руше или очисте матичњаке.
Према својој евиденцији сам у неким кошницама требао да нађем затворене матичњаке 30.04., али њих није било. Нашао сам тек по неки са тек залеженим јајетом иако је у претходном периоду било више залежених матичњака.
Имам два друштва са матицама из 2014 које лепо залежу, али се код њих појави по 3-4 матичњака. Први пут сам у једном друштву те матичњаке порушио, али опет су изградиле 3-5 нових (не више), тако да претпостављам да желе да замене матице иако су оне још доста добре. Једно такво друштво сам разројио (подизањем легла са матичњацима у највиши наставак) јер је 22.04. имало већ затворене матичњаке (исто само 3-4 и још по неки отворен).
Пчеле слабо прелазе у медишта и слабо граде саће уколико се не пренесе по неки рам са затвореним леглом. Радије таворе у плодишту у брадицама, где дограђују саће у слободном простору. Чак пуне плодиште медом у ћелијама између легла (одакле се пчеле излегу, пре него што их матица залеже) иако изнад матичне решетке имају рамове са изграђеним саћем. Празне рамове које додајем у плодиште матица брзо залеже али на њима не граде матичњаке.

Закључак (за подручје у мојој околини): Уноса нектара има, не обилно, али га има довољно да пчеле стварају вишак (спорије, али сигурно). Има доста и полена тако да не треба бринути за легло. Ројења има али се то некако стидљиво одвија са повременим одлагањем и успоравањем. Слабо прелазе у медишта па је потребно пренети пар рамова легла како би пчеле прешле у медиште иако има изграђеног саћа.

Толико за сада.
Свако добро.

Van mreže zdravko.reljic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 929
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #303 poslato: Maj 06, 2016, 17:40:55 »
NIKOLA  evo kako se razvio bagrem kod mene i okolini pčelinjaka , većina je ovakvoj fazi a slikano juče samo ako otopli kao juče i danas biće pravo.  Jutros prvi pu da se osjeto miris bagrema

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #304 poslato: Maj 06, 2016, 22:48:43 »
Колега Здравко,

Биће то добро. До краја идуће недеље ће се накупити нешто. Код нас најављују од четвртка лоше време.
Иако је падала киша и било је хладно (пчеле неколико дана нису излазиле), пчеле су скупиле вишак нектара.
Код нас га још има да цвета, па очекујем да буде још уноса.
Видим да си ти ослободио простор пчелама да скупљају багрем а и да их мало уплашиш да немају хране. :)

Свако добро

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #305 poslato: Jun 24, 2016, 12:06:25 »



                                                                                           Поздрав Никола ,


                           Активан си на форуму , одговараш на " разна питања ". Хајде одговори и на једно конкретно које мене интересује. Питање је :  Шта се ради и шта има ново на Пчелињаку - воћњаку Маодуш ? Поздрав из Шумадије.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #306 poslato: Avgust 24, 2017, 00:50:58 »
Поздрав свима на форуму.

Већ дуго времена нисам активан учесник на форуму, али с времена на време прегледам шта сам пропустио.

Код мене на пчелињаку нема неких већих новости... Због обима посла одржавам број кошница на мањем броју који стигнем квалитетно да одрадим у току године.
Прошле године сам зазимио 11 друштава, али сам киксовао при зазимљавању па ми је 4 страдало од хладноће.
С обзиром да радим са двоматичним друштвима, радије него да их разројавам у засебна друштва, било је много пчела у кошницама које су ушле у зиму али су то биле већином летње пчеле. Због слабог уноса крајем јула и почетком августа и каснијег почетка прихране за зиму и веће количине касно накупљене медљике имао сам изненађење. Но, наук је ту... Из зиме је изашло 7 друштава од којих је 5 било врло задовољавајућих,  једно мало слабије и једно баш слабо.
У априлу сам имао добар застој у залегању због врло ниских температура, када су се пчеле повукле у клубе, а матице потпуно прекинуле залегање на неко време, тако да за багрем нису биле спремне па га нису ни искористиле. Мада мислим да је тако било код већине пчелара. Ко је искористио багрем тај је највероватније спајао друштва. Тек неких петнаестак дана након багрема су биле јаке као што би требале бити неких десетак дана пред багрем.
За липу су биле спремне, али чујем од свих пчелара из околине да од липе није било вајде иако је време било прикладно, чак је и било мало лепе, лагане кишице у току ноћи пар пута. Нисам био присутан на крају липове паше али сам половином јула изврцао неку чудну мешавину меда која није ни липа, ни ливада ни медљика. Шта је тачно не бих знао, али верујем да је комбинација ово троје. Мед је таман, црвенкаст, али су га поклапале, па верујем да није чиста медљика.
Третмане против варое сам планирао да почнем још 20.07. али сам то одложио за август због високих температура.
У међувремену сам изврцао мању количину медљике и поучен прошлогодишњим искуством започео са прихраном почетком августа.
Тек 12.08. сам започео са третманима са мрављом киселином јер високе температуре нису биле прикладне за овај третман.
С обзиром да знате (бар они који ме мало боље знају на форуму) да прегледе на пчелама вршим редовно и на сваких 7 до 9 дана најкасније, ове године нисам виђао вароу на пчелама, ни на трутовима, а опадање варое у току третмана је слабије. Поновићу третман након овог циклуса још једном негде крајем септембра, али верујем да су ове врућине негативно утицале и на развој варое (бар нека вајда од тога).
Оно што сам приметио је да су се ове године, због слабог пролећног развоја, друштва невољно ројила, односно већином се нису ни ројила иако су у време липове паше (нешто пред липу) достигле довољну снагу за то. Карактеристично је, за ову годину, и то да су друштва након липе имала доста слабије залегање и да су имала за око 20 % мање легла него што би требало. Ово је био случај код свих друштава и ДБ и РВ. Све паше су пораниле ове године. Чак ни воћна паша није била добра јер је много воћа почело да цвета практично истовремено што иначе није случај па се воћна паша, уместо да траје 3-4 недеље, сва сабила у период од 1 до 2 недеље дана.
Ове године сам им оставио око 2/3 наставка ове мешавине меда, мада мислим да сам и то требао изврцати јер вероватно има медљике у њему, али подбацивањем наставака са медом и прихраном са Нозевојем се надам да неће бити проблема са зимовањем.
Зазимљавам 7 друштава па ћемо да видимо како ће то проћи.

Једина новина је да сам се коначно одлучио да пчеларим само једним типом кошнице и то са РВ.

Имам једну ДБ12 кошницу са друштвом зазимљеним на 10 рамова и једну ДБ12 кошницу из резерве које продајем, па ако има заинтересованих можемо се чути преко пп или мејла.
У следећој поруци ћу да наведем детаље о томе.

Свако добро.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #307 poslato: Avgust 24, 2017, 01:14:52 »
Продајем друштво спремно за зиму у ДБ12 кошници. Друштво има младу овогодишњу матицу која је обележена белом бојом (нисам имао жути маркер), зазимљено је на 10 рамова и ограничено преградном даском. Кошница је стара 5 година (улази у пету годину) и сво време је држана под надстрешницом тако да је фарба на кошници у одличном стању. Кошница има замрежену подњачу и пластичну хранилицу од 0,7 литара. Уз кошницу иду: два полунаставка у којима има потпуно или делимично изграђеног девичанског саћа којег су пчеле извукле само са траке сатне основе - полунаставци су у доличном стању; матична решетка; мрежица за сакупљање прополиса; и мртва преграда (преградна даска која потпуно преграђује плодишни простор без зазора до зида и пода кошнице). Друштво ће бити истретирано и очишћено од варое мрављом киселином пре предаје купцу. Слике кошнице ћу да окачим накнадно. Цена је фиксна 140 €.


Продајем празну ДБ12 кошницу коју сам користио као резервну. Употребљена је свега два пута за прихват ројева на кратак период. Стање кошнице се може видети на сликама које прилажем. Кошница се састоји од:
- мрежасте подњаче којој сам додао комад лима са горње стране како би се подњача понашала и као пуна подњача уколико не желим да буде замрежена.
- ДБ12 наставка са помоћним округлим летом
- Два полунаставка са рамовима (без жице)
- 12 плодишних рамова, један има утопљену сатну основу, један има изграђено девичанско саће, остатак је већином са увученом прохромском жицом а има неколико рамова који су избушени али немају увучену жицу
- Преградне даске
- Мртве преграде
- Матичне решетке
- Мрежице за сакупљање прополиса
- Поклопца са пластичном хранилицом веће запремине (мислим да је два литра - нисам сигуран)
- Лименог крова
- Кошница је стара 4 године (улази у четврту годину), офарбана је квалитетном лазуром (Белинка) која ми се показала изузетно на другим кошницама које су констатно изложене вренским условима (и које су 5 година без оштећења)


Цена кошнице је фиксна 70 €.


Мислим да су цене коректне и на обострану корист. Све што сам навео, стојим иза тога.


Молим вас да се чујемо преко пп или имејла уколико сте заинтересовани.
« Poslednja izmena: Avgust 24, 2017, 01:41:31 od strane Никола Маодуш »

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #308 poslato: Avgust 24, 2017, 08:06:58 »



                       Срећан повратак на овај форум Никола. Надам се да ћеш се убудуће чешће јављати.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #309 poslato: Avgust 24, 2017, 16:10:38 »
Хвала Горане.
Видећемо још са јављањем, али ту сам и пратим из сенке. :)


Свако добро

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #310 poslato: Avgust 25, 2017, 22:19:16 »
Као што сам и обећао, постављам слике кошнице са друштвом.
Данас сам одрадио још један третман мрављом киселином пред крај дана па сам сликао телефоном, те су слике због тога слабије.
Кошница која се продаје са друштвом је плава са жутом шаром на предњој страни (да не буде забуне).
Медишни наставци од ове кошнице су горња два на сликама Медишни наставци 1 и 2.
Иначе на обе кошнице сам поред лима од увлаке подњаче додао и комад шперплоче у димензијама лима како би се подњача боље затворила са доње стране и да буде лакше увлачење лима.

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #311 poslato: Februar 24, 2018, 17:44:23 »
Nikola naletim na neke tvoje ranije poruke na forumu i vidim da tebe baš dugo nema ovdje.
Nadam se da je sve dobro kod tebe i da ćeš nam se uskoro vratiti na forum.

Veliki pozdrav...

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #312 poslato: Februar 26, 2018, 08:39:41 »



             Никола је злата вредан члан овог форума. Штета је што га већ дуго нема. Вероватно послови. Но , вратиће се он само мало стрпљења.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #313 poslato: April 16, 2018, 08:35:52 »



                     Прочитах малопре да се вратио. А онда и да се пријављује на форум. Е , сад још само да се распише. Поздрав Никола баш те стварно дуго није било.

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #314 poslato: April 17, 2018, 22:04:27 »
Поздрав другари.
Само да вам се брзински јавим пошто тек сад видим да сте писали.
Извињавам се за касни одговор.
Имам превише обавеза које морам да завршавам, још ову годину, надам се, а након тога би требало да будем слободнији.
На жалост, ни ове године нећу бити нешто активан на форуму, али ту сам, пратим с времена на време чисто да баш скроз не изгубам ритам.
За сада сам још у пасиви.
Пчеле обилазим, али прегледе ћу да сведем на минимум ове године, па како буде. Нећу моћи да испуним оно своје да их прегледам на сваких 7 до 9 дана тако да ће на проби, силом прилика, бити способности процене, видовњаштва и гледања у пасуљ. Некако се највише уздам у процену.
Што се тиче пчела, задовољан сам. РВ се сасвим лепо развијају. Једна је мало слабија али ту ми је нека ситнија матица за коју сам се двоумио прошле године да ли да је оставим. Видећемо како ће се показати ове године.
Иначе, дефинитивно сам сигуран да у мом крају сваке године буде нека касна медљика која мало прави проблем пчелама и ове године имам у плану да изврцам више него свих претходних година.
Такође, иако је зима била блага и било је покретања легла и накнадног прекида и тако... у свим РВ је остало довољно прошлогодишњих залиха за још једну зиму. И у ДБ је остало залиха али на крајњим рамовима.
На жалост морам да идем...
Чујемо се неком другом приликом.
До тад свима вам желим успешну и медну годину.
Велики поздрав.

П.С. Само пишите у својим темема, радују ме такви текстови, а Горану сам захвалан на исцрпним и детаљним извештајима. Такође ме веома радује и Шолетов повратак и његови "кратки" текстови. Свако добро момци.