Autor Tema: Како учени људи свесно и полетно уништавају српски језик  (Pročitano 2087 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Немам ништа значајно написати о пчелама и пчеларству и написао бих нешто мало о томе како набеђени зналци упропасте нешто чим пипну. Овде је реч о језику, а „разлог“ потиче са једног пчеларског форума па сам зато себи дао слободу да о томе пишем на пчеларском форуму.

Ради се о речима туђицама које многи користе да би истакли своје знање, правилан одгој и образовање (изгледа углавном на кружоцима КПЈ...Која је иначе приљежно радила на затирању самоспознаје Срба).

Извесни „профа“ (бивши професор у средњој школи, а потом и „диша“) у осврту на текст колеге, одушевљено „костатује“ (ово ја напис'о неисправно и поспрдно :) - није профа писао тако) како је лепо да се користи обичан језик при писању.

 Посебно воли када се пише наречјем краја у којем је неко рођен  и то је по „профи“ БАЗНО и ОРГИНАЛНО наречје.

Даље, профа не вели што се стреми Америма и користи  скраћеница ОК. Такође му није право што на ТВ говоре о едукацији а она нема везе са Српским језиком (драги профо, правилно је српским језиком јер се придеви изведени од именица пишу малим словом, осим ако није реч о књижевном делу са таквим насловом или нпр. филму) а најгоре по профи је што те користе они који „бејаху врли наставници и образовно-васпитни радници!!!“ (скоро па цитат јер је писано латиницом а ја написао ћирилицом :) ).

Baza -(grč. βάση, basé – osnova, fundament) grčka reč

Orginalno (iskvareno :) од originalno)- Od latinskog originalis, što znači prvobitan, izvoran, jedinstven.

Domicil   - domicil (lat. domus kuća, dom, domicilium)
zavičaj, stalno mesto stanovanja, prebiva lište, stan; trg. mesto u kome treba da se plati jedna menica.

А и ово је само још једна латинска реч (иако се профа буни против колега, а он сам користи наметнуте стране речи или добровољно у духу партије):

edukacija (l. educatio) vaspitanje, odgoj, odgajivanje, podizanje.

Драги и поштовани профо, употребио си стране речи које такође немају везе са српским језиком и не видим шта је тешко написати: страоседелачко, старинско, домородачко, народно (уместо базно) и посебно, изузетно, старинско и опет народно (уместо originalno). Да се разумемемо, мислим на посебност и изузетност у смислу милозвучја говора свог родног краја...Домицил би вероватно требао да буде примењен у значењу родни крај, завичај изворност (претпостављам, мада профа то лепо каже на свом „domicilu“  кратко, јасно и...“домицилно“ па не треба ја да украшавам и измишљам :) ).

Па иако је неко профи током живота измакао столицу и профа пао на професорску гузу (ово ја сликовито описујем :) могуће навођење на странпутицу) треба да зна да није битно како је пао него како се усправио – што очигледно није, већ је остао у блату пљујући на колеге васпитно-образовне раднике (исто бивше и то је пад пад свести и савести, а ту лека нема), који само примењују оно на шта су научени – као и профа.

Мене су и школи учили једну песму и ово су ти стихови који говоре похвалу своме језику:

...Зуји, звечи, звони, звучи,
Шуми, грми, тутњи, хучи
То је језик рода мога!...

Шта је наравоученије написаног...па ништа посебно, само немојте кварити свој језик да покажете своју изузетност, већ покажите изузетност свог језика.

ПС

Нема ту ПРОФЕСОРЕ драги ништа ДОМИЦИЛНО. „Домицилно“ није језик рода мога (можда твога јесте).

Валтазар Богишић је написао: Што се грбо роди ни вријеме не исправи.

Или ако је лакше (на „домицилном“ језику :), ко воли): Quod ab initio vitiosum est non potest tractu temporis convalescere (Оно што је неваљано од почетка не може се оснажити протоком времена).

Мада, сматрам да никада није касно ако има добре намере (још смо млади па има места за поправке лоше навике драги, поштовани „профо што бејаше“).

И што се тиче „Амера“...треба напустити подилажење ситним страстима. Зашто се „удаљавати“ од „Амера“ а лизати са „латинима“...(како рече један добар познавалац ствари, мржња је у овом случају повољна и учићу и унуке да их мрзе јер су нам сипали бомбе и уранијум на децу, али нећу зато „љубити“ њихове савезнике „латине“ ни тако што треба користити њихове поштапалице да се сроза свој језик).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).