Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1380159 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2700 poslato: Mart 17, 2024, 08:30:39 »
Дође март у наше пчелињаке. Као никада до сада џанарика је почела почетком марта и са њом нагло ширење легла.
Пчеле имају више легла од уобичајеног и без било каквих погача и прихрањивања.
12. марта на једном пчелињаку просек количине легла био је око 7-8000 радиличког легла, на другом око 10.000 легла а на трећем
 око 12-13.000  легла. Преведено на рамове то је на првом пчелињаку око 3 тама легла, другом 4 а на трећем 4-5 рамова легла .
Отприлике исто стање смо имали прошле године око 20 марта а претпрошле око 25. марта а управо толико је каснила и вегетација прошле и претпрошле године за овом или боље речено ове године је поранила у односу на претходне године.
У техници рада са Родном Војом годинама уназад користио сам мало проширење легла или прво проширење легла а то ове године уопште неће бити потребно.
Прошле године на данашњи дан угледао сам прве цветове на уљаној репици која је након 10-12 почела полако да отвара у значајнијој мери а ове године још увек најраније и најбоље њиве репице још нису у тој фази.
Све наше радове треба да прилагођавамо стању паше и цветању биља на терену и због тога можемо бити задовољни јер у време цветања трњине имамо довоњно легла а када почне уљана репица имаћемо и више него довољно пчела и легла у односу на претходне године.
Досадашњих година друштва су нам се развијала на 12-13 рамова легла до краја априла  а ове године ако не буде неког захлађења које мое све да успори и укочи највероватније да ће бити на том нивоу око 20 априла па ћемо и ограничавање матица највероватније радити нешто раније.
Почетком априла прошле године 3. април кренули су јутарњи мразеви и дневна температура до 7 степени и то је трајало до 8 априла али то тада није зауставило пчеле у развоју ипак могло је да буде и нешто лошије време и сасвим другачије стање.
Видећемо како ће бити ове године.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.