Autor Tema: Krastavac (Cucumis sativus)  (Pročitano 2126 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Krastavac (Cucumis sativus)
« poslato: Januar 11, 2012, 18:51:52 »
  Krastavac, kukumar

 Jednogodišnja zeljasta biljka, poreklom iz Indije. Stablo dlakavo, dugo do 4 m, puza se pomoću rašljika. Listovi sa drškama, petorežnjasti ili petougaoni, po obodu nazubljeni i obrasli dlakama. Muški cvetovi su grupisani i imaju široke zlatnožute krunične listiće. Ženski cvetovi su usamljeni u pazuhu listova i iste boje kao i muški cvetovi.
 Cveta od maja do ranih mrazeva. Sa cvetova krastavca pčele sakupljaju kektar. Interesantno je da njihov prah pčele ne nose. Cvet krastavca je otvoren samo do podne. Sa 1 Ha zasada pčele mogu da sakupe do 30 kg meda.
 Gaji se po baštama radi plodova, koji se jedu nezreli. Plod je valjkasta bobica sa bradavicama, zelene ili žute boje, koja sadrži oko 96% vode pa mu je hranjiva vrednost mala.
 Razmnožava se semenom, koje je uklopljeno u meso ploda. Seje se s proleća u fino usitnjenu i dobro nađubrenu zemlju. Mlade biljke su osetljive na mraz.
 Lekovita je biljka. Upotrebljava se protiv upale sluzokože i kože, kao i protiv glista kod dece. Koristi se i u kozmetici.

Veroljub Umeljić  Atlas medonosnog bilja  I